10 zavaró jel, hogy a szervezeted vashiánnyal küzd

Mindenki azon van, hogy minél jobban, minél tovább megőrizze egészségét, hiszen életünk egyik legfontosabb tényezője, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Most megtudhatod, milyen jelek hívják fel a figyelmet arra, hogy a szervezetedben nincs kellő mennyiségű vas.
A vashiány eleinte csupán kellemetlenség, de később akár vérszegénység is lehet belőle. A mindennapok során számtalan módon veszítünk vasat, ezért nagyon fontos tudni, hogyan előzhetjük meg a vashiányos állapotot.
Vashiányról akkor beszélünk, mikor a szervezetben nincs elegendő vas, ami nélkülözhetetlen a hemoglobin (a vörösvérsejtekben lévő fehérje, mely lehetővé teszi, hogy az oxigén szerveztünk minden részébe eljusson) termelődéséhez. A hemoglobin hiánya az izmok és szövetek állapotának romlását idézi elő és vérszegénységhez vezet.

Szokatlan fáradtság

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek 9
/ Fotó: Bright Side
A fáradtság a vashiány egyik legbeszédesebb tünete. Ha nincs vas, akkor nem tud kellő mennyiségű hemoglobin termelődni, így az oxigén a tüdőből csak korlátozottan jut el a szervezet más részeibe, az izmokba és a szövetekbe, ennek következményeként lép fel a fáradtság. A mindennapokban gyakran vagyunk fáradtak, éppen ezért nehéz megállapítani, hogy vashiány áll-e ennek hátterében. Vannak egyéb tünetek is, melyek a fáradtságon kívül erre utalhatnak: gyengeség energiahiány, gyengülő koncentráció, teljesítmény csökkenése.

Sápadtság

Vashiany Tunetei, Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek 10
/ Fotó: Bright Side
A vörösvérsejtekben lévő hemoglobintól lesz üde az arcunk. Ha kevés a vas, a szervezet nem tud elegendő hemoglobint előállítani, ekkor alakul ki a sápadtság. Bőrtónustól függetlenül, ha az ajkak, az íny, a körmök és az alsó szemhéj belseje kevésbé rózsaszínek a szokásosnál, valószínűleg vashiány áll fenn.

Légszomj és mellkasi fájdalom

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek 11
/ Fotó: Bright Side
A légszomj vagy a mellkasi fájdalom, főleg ha valamilyen aktív tevékenység közben lép fel, szintén a vashiány tünete lehet. Mivel hemoglobin korlátozottan áll rendelkezésre, a szükségesnél kevesebb oxigént a szervezet úgy igyekszik kompenzálni, hogy a légszomjjal próbál több oxigént előteremteni a szervek megfelelő működéséhez.

Szédülés és fejfájás

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek
/ Fotó: Bright Side
A gyakori fejfájás és migrén mögött is állhat a vashiány. Kevés oxigén jut az agyba, ettől az erek megduzzadnak, a nyomás pedig fejfájást okoz. A vashiányos emberek gyakran tapasztalnak szédülést is. Amikor a hemoglobin szintje leesik és alacsony marad, a szervezet elkezd szomjazni az oxigénre, melynek következtében ilyen fizikai tünetek lépnek fel. A szédülést az agy oxigénhiányos állapota idézi elő vagy az alacsony vérnyomás, amit a szív és az erek rossz oxigénellátása okoz.

Erős szívdobogás

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek1
/ Fotó: Bright Side
A rendszertelen szívritmus, a szapora szívverés is utalhat vashiányra. A hemoglobin alacsony szintje miatt a szív nem tud megfelelően működni, így képtelen kellő mennyiségű oxigént pumpálni a szervezetbe. Ennek eredménye lehet a szapora szívverés, mikor úgy érezzük, a szívünk a megszokottnál sokkal gyorsabban ver. Extrém esetekben ezt szívelégtelenség is okozhatja, de vashiány esetén ez a tünet már csak a leggyakoribb tünetek jelentkezése után lép fel.

A haj és a bőr állapotának romlása

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek2
/ Fotó: Bright Side

A haj és a bőr a szervezet működése szempontjából másodlagos helyet foglalnak el. Ez azt jelenti, hogy a testünk először az életfontosságú szervek oxigénellátását igyekszik biztosítani. Vashiány esetén a bőr szárazabbá válik, a haj törni, hullani kezd. A ferritin nevű fehérje hiánya okozza ezt, mivel nélkülözhetetlen a vas eljutásához és tárolásához a szervezet különböző részeiben. A kevés vas elsősorban a nem a menopauza időszakában lévő nőknél okoz hajhullást.

A nyelv megduzzadása, érzékenysége

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek3
/ Fotó: Bright Side
Néha érdemes a szánkba is belenézni, hiszen sok mindent megtudhatunk belőle az egészségünkről. Például azt is, hogy vashiányosak vagyunk-e. Ha a nyelv duzzadtnak, gyulladtnak vagy elszíneződöttnek tűnik, az is jelezhet vashiányt. A mioglobin nevű vas- és oxigénkötő fehérje a nyelv izomszövetében van jelen. Ha csökken a szintje, a nyelv érzékennyé, duzzadttá válik. A vashiány miatt szájszárazság és a szájzug repedezése is felléphet.

Törékennyé váló körmök

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek4
/ Fotó: Bright Side
A törékeny körmök nem a leggyakoribb tünetei a vashiánynak, többnyire a vérszegénység késői stádiumában jelentkeznek. Ezt nevezzük koilonychiának. Ez egy körömbetegség, melynek során a körmök elvékonyodnak, elvesztik természetes domborúságukat, lapossá vagy akár homorúvá válnak. Kezdetben a körmök törékenyek, repedezettek lehetnek. A betegség először a köröm közepén tűnik fel, majd a köröm szélei felemelkednek, míg végül a köröm alakja egy kanálra fog hasonlítani.

Nyugtalan láb

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek5
/ Fotó: Bright Side
Ha kevés a szervezetben a vér, csökken az agyban termelődő dopamin szintje, mely nélkülözhetetlen a mozgáshoz, és nyugtalan láb szindrómát okozhat. A dopamin üzenetközvetítőként működik az agy és az idegrendszer között, így segíti az agyat a mozgás koordinálásában.Ha az idegsejtek károsodnak, a dopamin szintje az agyban lecsökken, izomgörcs és akaratlan mozgás lép fel. A dopamin szintje a nap vége felé természetes módon visszaesik, ez magyarázza, hogy a nyugtalan láb szindróma miért súlyosbodik estefelé és éjszaka.

A vashiány másodlagos jelei

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek7
/ Fotó: Bright Side
A következő tünetek ritkábban jelentkeznek és más betegségre is utalhatnak: Szokatlan sóvárgás: Van egy pica nevezetű betegség, mikor az ember olyan dolgok iránt érez sóvárgást, melyeknek semmilyen tápértéke nincs. Ilyen lehet például a jég, de akár olyan veszélyes dolgok is, mint a száraz festék, a piszok vagy különböző fémek. Ez a betegség többnyire csak átmeneti, többnyire gyerekeknél és terhesség alatt figyelhető meg. Szorongás: Ez a tünet is kapcsolható a vashiányhoz, de csak krónikus vérszegénység esetén lép fel. A vashiányos embereknél jellemzőbbek a pszichés betegségek (főként az ADHD) és a különböző mentális zavarok. Egyre több bizonyíték van arra, hogy ezeket a problémákat a vashiány okozza.
Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek8
/ Fotó: Bright Side
Hideg kéz és láb: Vérszegénység esetén a végtagokban gyengül a keringés, ez pedig megváltoztatja a kéz és a láb hőmérsékletét is. Nem jut elegendő oxigén a végtagokba, emiatt csökken a hőmérsékletük.Gyakori fertőzések: Vashiány esetén a szervezet védtelenebb a fertőzésekkel és azok kiújulásával szemben. Vérszegénység esetén csökken a sejtek immunitása, ennek következtében megnő a fertőzésveszély.Ha arra gyanakszol, hogy vashiányos vagy, keresd fel az orvost, hogy ellenőrizze a vas szintedet. De az is jó megoldás, ha vért adsz, ugyanis ilyenkor a hemoglobin szintet is ellenőrzik.Mielőtt vastartalmú étrendkiegészítőt kezdesz szedni, kérd ki az orvos véleményét! Ő meg tudja mondani, hogy szükséged van-e rá és ha igen, milyen dózisban.

Korábban már arról is beszámoltunk, hogy milyen tévhitek vannak szervezetünk működésével kapcsolatban.

Az alábbi cikk a Bright Side angol fordítása által készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk