Mindenki azon van, hogy minél jobban, minél tovább megőrizze egészségét, hiszen életünk egyik legfontosabb tényezője, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Most megtudhatod, milyen jelek hívják fel a figyelmet arra, hogy a szervezetedben nincs kellő mennyiségű vas.
A vashiány eleinte csupán kellemetlenség, de később akár vérszegénység is lehet belőle. A mindennapok során számtalan módon veszítünk vasat, ezért nagyon fontos tudni, hogyan előzhetjük meg a vashiányos állapotot.
Vashiányról akkor beszélünk, mikor a szervezetben nincs elegendő vas, ami nélkülözhetetlen a hemoglobin (a vörösvérsejtekben lévő fehérje, mely lehetővé teszi, hogy az oxigén szerveztünk minden részébe eljusson) termelődéséhez. A hemoglobin hiánya az izmok és szövetek állapotának romlását idézi elő és vérszegénységhez vezet.

Szokatlan fáradtság

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek 9
/ Fotó: Bright Side
A fáradtság a vashiány egyik legbeszédesebb tünete. Ha nincs vas, akkor nem tud kellő mennyiségű hemoglobin termelődni, így az oxigén a tüdőből csak korlátozottan jut el a szervezet más részeibe, az izmokba és a szövetekbe, ennek következményeként lép fel a fáradtság. A mindennapokban gyakran vagyunk fáradtak, éppen ezért nehéz megállapítani, hogy vashiány áll-e ennek hátterében. Vannak egyéb tünetek is, melyek a fáradtságon kívül erre utalhatnak: gyengeség energiahiány, gyengülő koncentráció, teljesítmény csökkenése.

Sápadtság

Vashiany Tunetei, Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek 10
/ Fotó: Bright Side
A vörösvérsejtekben lévő hemoglobintól lesz üde az arcunk. Ha kevés a vas, a szervezet nem tud elegendő hemoglobint előállítani, ekkor alakul ki a sápadtság. Bőrtónustól függetlenül, ha az ajkak, az íny, a körmök és az alsó szemhéj belseje kevésbé rózsaszínek a szokásosnál, valószínűleg vashiány áll fenn.

Légszomj és mellkasi fájdalom

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek 11
/ Fotó: Bright Side
A légszomj vagy a mellkasi fájdalom, főleg ha valamilyen aktív tevékenység közben lép fel, szintén a vashiány tünete lehet. Mivel hemoglobin korlátozottan áll rendelkezésre, a szükségesnél kevesebb oxigént a szervezet úgy igyekszik kompenzálni, hogy a légszomjjal próbál több oxigént előteremteni a szervek megfelelő működéséhez.

Szédülés és fejfájás

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek
/ Fotó: Bright Side
A gyakori fejfájás és migrén mögött is állhat a vashiány. Kevés oxigén jut az agyba, ettől az erek megduzzadnak, a nyomás pedig fejfájást okoz. A vashiányos emberek gyakran tapasztalnak szédülést is. Amikor a hemoglobin szintje leesik és alacsony marad, a szervezet elkezd szomjazni az oxigénre, melynek következtében ilyen fizikai tünetek lépnek fel. A szédülést az agy oxigénhiányos állapota idézi elő vagy az alacsony vérnyomás, amit a szív és az erek rossz oxigénellátása okoz.

Erős szívdobogás

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek1
/ Fotó: Bright Side
A rendszertelen szívritmus, a szapora szívverés is utalhat vashiányra. A hemoglobin alacsony szintje miatt a szív nem tud megfelelően működni, így képtelen kellő mennyiségű oxigént pumpálni a szervezetbe. Ennek eredménye lehet a szapora szívverés, mikor úgy érezzük, a szívünk a megszokottnál sokkal gyorsabban ver. Extrém esetekben ezt szívelégtelenség is okozhatja, de vashiány esetén ez a tünet már csak a leggyakoribb tünetek jelentkezése után lép fel.

A haj és a bőr állapotának romlása

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek2
/ Fotó: Bright Side

A haj és a bőr a szervezet működése szempontjából másodlagos helyet foglalnak el. Ez azt jelenti, hogy a testünk először az életfontosságú szervek oxigénellátását igyekszik biztosítani. Vashiány esetén a bőr szárazabbá válik, a haj törni, hullani kezd. A ferritin nevű fehérje hiánya okozza ezt, mivel nélkülözhetetlen a vas eljutásához és tárolásához a szervezet különböző részeiben. A kevés vas elsősorban a nem a menopauza időszakában lévő nőknél okoz hajhullást.

A nyelv megduzzadása, érzékenysége

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek3
/ Fotó: Bright Side
Néha érdemes a szánkba is belenézni, hiszen sok mindent megtudhatunk belőle az egészségünkről. Például azt is, hogy vashiányosak vagyunk-e. Ha a nyelv duzzadtnak, gyulladtnak vagy elszíneződöttnek tűnik, az is jelezhet vashiányt. A mioglobin nevű vas- és oxigénkötő fehérje a nyelv izomszövetében van jelen. Ha csökken a szintje, a nyelv érzékennyé, duzzadttá válik. A vashiány miatt szájszárazság és a szájzug repedezése is felléphet.

Törékennyé váló körmök

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek4
/ Fotó: Bright Side
A törékeny körmök nem a leggyakoribb tünetei a vashiánynak, többnyire a vérszegénység késői stádiumában jelentkeznek. Ezt nevezzük koilonychiának. Ez egy körömbetegség, melynek során a körmök elvékonyodnak, elvesztik természetes domborúságukat, lapossá vagy akár homorúvá válnak. Kezdetben a körmök törékenyek, repedezettek lehetnek. A betegség először a köröm közepén tűnik fel, majd a köröm szélei felemelkednek, míg végül a köröm alakja egy kanálra fog hasonlítani.

Nyugtalan láb

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek5
/ Fotó: Bright Side
Ha kevés a szervezetben a vér, csökken az agyban termelődő dopamin szintje, mely nélkülözhetetlen a mozgáshoz, és nyugtalan láb szindrómát okozhat. A dopamin üzenetközvetítőként működik az agy és az idegrendszer között, így segíti az agyat a mozgás koordinálásában.Ha az idegsejtek károsodnak, a dopamin szintje az agyban lecsökken, izomgörcs és akaratlan mozgás lép fel. A dopamin szintje a nap vége felé természetes módon visszaesik, ez magyarázza, hogy a nyugtalan láb szindróma miért súlyosbodik estefelé és éjszaka.

A vashiány másodlagos jelei

Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek7
/ Fotó: Bright Side
A következő tünetek ritkábban jelentkeznek és más betegségre is utalhatnak: Szokatlan sóvárgás: Van egy pica nevezetű betegség, mikor az ember olyan dolgok iránt érez sóvárgást, melyeknek semmilyen tápértéke nincs. Ilyen lehet például a jég, de akár olyan veszélyes dolgok is, mint a száraz festék, a piszok vagy különböző fémek. Ez a betegség többnyire csak átmeneti, többnyire gyerekeknél és terhesség alatt figyelhető meg. Szorongás: Ez a tünet is kapcsolható a vashiányhoz, de csak krónikus vérszegénység esetén lép fel. A vashiányos embereknél jellemzőbbek a pszichés betegségek (főként az ADHD) és a különböző mentális zavarok. Egyre több bizonyíték van arra, hogy ezeket a problémákat a vashiány okozza.
Vashiany Jelei, Vashiany Tunetei, Vashianyra Jellemzo Tunetek8
/ Fotó: Bright Side
Hideg kéz és láb: Vérszegénység esetén a végtagokban gyengül a keringés, ez pedig megváltoztatja a kéz és a láb hőmérsékletét is. Nem jut elegendő oxigén a végtagokba, emiatt csökken a hőmérsékletük.Gyakori fertőzések: Vashiány esetén a szervezet védtelenebb a fertőzésekkel és azok kiújulásával szemben. Vérszegénység esetén csökken a sejtek immunitása, ennek következtében megnő a fertőzésveszély.Ha arra gyanakszol, hogy vashiányos vagy, keresd fel az orvost, hogy ellenőrizze a vas szintedet. De az is jó megoldás, ha vért adsz, ugyanis ilyenkor a hemoglobin szintet is ellenőrzik.Mielőtt vastartalmú étrendkiegészítőt kezdesz szedni, kérd ki az orvos véleményét! Ő meg tudja mondani, hogy szükséged van-e rá és ha igen, milyen dózisban.

Korábban már arról is beszámoltunk, hogy milyen tévhitek vannak szervezetünk működésével kapcsolatban.

Az alábbi cikk a Bright Side angol fordítása által készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.