Ezek a folyamatok játszódhatnak le a szervezetedben, ha felhagysz a húsfogyasztással

A vegetárianizmus előnyeiről és hátrányairól szóló viták sosem érnek véget. Nem kívánunk állást foglalni egyik oldalon sem, ezért nem is vizsgáltuk a különböző morális és tudományos szempontokat. A Bright Side segítségével összeszedtük, milyen testi változásokra számíthatnak azok, akik szervezete számára megfelelő a kizárólag növényi eredetű táplálékokra korlátozódó étrend. Nézzük meg tehát a húsevés hátrányait és előnyeit!

Nincs egyetlen üdvözítő diéta, amely mindenki számára megfelelő, hanem a típusunk számára leginkább alkalmas, minél természetesebb és változatosabb élelmiszerek fogyasztására kell törekednünk. Ebben az esetben az itt felsorolt pozitív változásokat érzékelhetjük magunkon.

Fogyás

vega fogyás
Fotó: Bright Side

Azok, akik abbahagyják a húsfogyasztást, többen fogyásról számolhatnak be. Nem szükséges a kalóriákat sem számolniuk vagy erősebben edzeniük ehhez. A növényi alapú táplálékok mindenben tökéletesen megfelel nekik.

A bélflóra megerősödik

vega bélflóra 2
Fotó: Bright Side

A vegák bélflórájának összetétele eltér a húsfogyasztókétól. Az adatok szerint azok, akik csak növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak, több jótékony hatású baktériummal rendelkeznek. A bélflóra átalakulásához és jobb működéséhez azonban időre van szükség. Először puffadást tapasztalhatsz, mert a bélrendszer és a hasnyálmirigy is alkalmazkodik az új életmódodhoz és érzékeli az enzimhiányt.

A bőröd szebb lehet

vega arcbőr
Fotó: Bright Side

Sok vegetáriánus azt tapasztalja magán, hogy a bőre kitisztul: a pattanások, aknék, mitesszerek száma csökken. A tudósok szerint ha hús helyett zöldségeket és gyümölcsöket eszel, sok méreganyag távozik a szervezetből. Ennek a méregtelenítésnek a bőrre is szuper hatása van.

Több energiád lesz

vega energiaszint
Fotó: Bright Side

Az egyik legfontosabb megfigyelés a húsfogyasztás elhagyása után, hogy néhány nap elteltével kevésbé érezhetjük magunkat fáradtnak a nap során.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Régebben gyakran voltam kimerült esténként, még akkor is, amikor csak az irodában voltam egész nap. Most már egy erős edzés szükséges ahhoz, hogy elfáradjak[/perfectpullquote]

– nyilatkozta egy vegetáriánus. Nem meglepő, mert ezzel az életmóddal fogyhatunk, és sok méreganyag távozik a szervezetből, így jóval könnyedebbnek érezhetjük magunkat.

A szív- és érrendszeri betegségek esélye csökkenhet

vega szív és érrendszer
Fotó: Bright Side

A vörös hús fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolat nem új keletű tanulmányokon alapszik. Amerikai tudósok szerint a vörös húsokban jelen lévő karnitin olyan kémiai reakciókat vált ki, amelyek negatívan befolyásolják a szívünk egészségét. Szintén érdekes, hogy a vegetáriánusok között alacsonyabb a magas vérnyomás, cukorbetegség, a végbél- és gyomorrák kialakulásának kockázata.

A koleszterinszint jelentősen csökkenhet

vega koleszerint szint csökkenés
Fotó: Bright Side

A húsfogyasztás elhagyása a koleszteringyógyszerek hatásával megegyező mértékben csökkenheti a koleszterinszintet. Csak mellékhatása nem lesz, hacsak az nem, hogy egészségesebben fogsz élni. Azok számára, akik érelmeszesedésben szenvednek, erősen ajánlott a húsmentes diéta.

A „jó” gének hatékonyabbá válnak

vega jó gének működés
Fotó: Bright Side

A tudósok bebizonyították, hogy a környezeti tényezők hatással vannak a génjeinkre. Vannak „jó” és „rossz” gének. Ha egészségtelen életmódot folytatsz, akkor nagyobb az esélyed, hogy a rosszabb génváltozatod lépjen működésbe és kerekedjen felül a „jóval” szemben, amely megvédene egy örökletes krónikus betegség kialakulásától. Ha egészségesen élsz, akkor a védelmező gének kerülnek előtérbe. Ezt a pozitív változást egy olyan életmódváltás is aktiválhatja, mint az áttérés a vegetárianizmusra, amelynek köszönhetően a szervezet működése egyre közelít az egészségeshez.

Tápanyaghiány

vega táplálékhiány
Fotó: Bright Side

A hús elhagyásával jód-, vas-, D-, és B12-vitaminhiány léphet fel. Azonban, ha elegendő hüvelyest (babféléket és lencsét) olajos magvakat, gyümölcsöt, zöld leveles zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztasz, az egyensúly helyreáll. Vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel is pótolhatóak a kérdéses tápanyagok.

Elvesztheted az ízérzékelésedet

vega ízérzékelés elvesztés
Fotó: Bright Side

A cink többek között az ízérzékelésben is szerepet játszó ásványi anyag. A homárban és a vörös húsokban jelentős mennyiségben jelen van, de a vegetáriánusoknak más beviteli forrás után kell nézniük. A fehérbabban, az olajos magvakban, a teljes kiőrlésű élelmiszerekben és tejtermékekben elegendő mennyiségű cink található. A vegetáriánusoknak a napi szinten bevitt mennyiségnél nagyjából 50%-al több cinkre van szükségük.

Az izmok regenerálódásához több időre lehet szükség

vega izom regeneráció
Fotó: Bright Side

A fehérjék fontos szerepet játszanak a testmozgás során a vázizomzat erősítésében és regenerációjában. Mind az állati, mind a növényi eredetű fehérjék alkalmasak ezekre a funkciókra. De a növényi fehérjék lassabban hatnak. A dietetikusok azt ajánlják a vegetariánus és vegán sportolóknak, hogy közvetlenül edzés után fogyasszanak fehérjéket, mert könnyebben és gyorsabban felszívódnak.

Köszönjük, BrightSide!

További lifehack tippek és trükkök olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból