Akik véletlenül megváltoztatták a világot

Az őrült és az ötletes között csak pár betű a különbség. Néha csak egy kicsivel több vagy kevesebb ragasztó szükséges a kelleténél, egy kis bosszúvágy, pár napra a hidegben kinn feledett szódásbödön, és már is kész a találmány. Néha a kényszer szüli a kísérletezést, néha a véletlen műve, hogy valami nagyszerűt alkotunk. 5 véletlenül született találmány.

Vajon napjainkban is olyan egyszerű feltalálni valamit és berobbanni az új cuccal? Ez a kérdés szerintem sokakat foglalkoztat. Amit biztosan tudunk, hogy elődeink, a tudósabbik fajtából, sok mindennel kísérleteztek. És néha mindössze a véletlennek köszönhetően hoztak létre valamit, amit mi most a legnagyobb közömbösséggel használunk. Simogasd hát meg szépen az íróasztalodra ragasztott post-it-et!

B00E8387 2209 5D8F Ab93 Cc4200E99B54

Jégkrém

A feltaláló: Frank Epperson

Amit próbált elkészíteni: első feltalálónk nem volt tudós, csak egy 11 éves kisfiú 1905-ben, aki egy téli napon kint felejtette a verandán gyümölcs ízesítésű italát, benne a keverőpálcával. Az ital megfagyott a hidegben.

Creative Market
/ Fotó: Creative Market

Ami valójában lett belőle: 18 évvel később, 1923-ban szabadalmaztatta mint “frozen ice on a stick”, vagyis jég egy pálcán, és találmányát saját neve után Epsicle-nek nevezte el, amit később a gyerekei átkereszteltek Popsicle-nek.

Tépőzár

A feltaláló: Georges de Mestral

Ami az ötletet adta: 1941-ben egy vadászatról hazatérve a kutyája szőrébe és a saját nadrágjába akadt bojtorján terméseket csak nagy nehezen tudta eltávolítani. Ez adta az ötletet. Ki akart fejleszteni egy hasonló elven működő záróelemet.

Air Fun Games
/ Fotó: Air Fun Games

Ami lett belőle: a mikroszkóp alatt megfigyelte, hogy a növény szerkezete kis kampókhoz hasonlít, így ezeket reprodukálta. Rájött, hogy ha a poliamidszálakat a szövés során hősugárzásnak teszi ki, aztán gyorsan lehűti, a szálakból képzett hurkok alakjukat megtartva rögzülnek. Így közel egy évtizedig tartó kísérletezés után forradalmasította a tépőzárat.

Chips

A feltaláló: George Crum

Amit próbált elkészíteni: 1853-ban, New Yorkban dolgozott szakácsként, és egyik vendége sokadjára küldte vissza a krumplit, mondván, nem elég ropogós és nem elég vékony. A történet azt kívánja, hogy így folytassuk: a séf mérgében olyan vékonyra szelte, amennyire csak lehetett, kisütötte olajban, és jól megsózta! Nesze neked!

How To Cut Potatoes Like A Pro | Different Ways To Cut Potatoes | Basic Cooking

After the massive response from the video of ‘How To Cut Onions Like A Pro’ The Bombay Chef Varun Inamdar is here to give you lessons on How To Cut Potatoes …

Ami valójában lett belőle: csodák csodájára az elégedetlen vendég elégedett lett, tetszett neki a találmány, ami hamar népszerűvé is vált. Bár ne így lett volna, igaz?

Post-it

A feltaláló: Spencer Silver, Arthur Fry

Amit próbált elkészíteni: 1970-ben, Arthur Fry kémia laborban dolgozott, és egy nagyon erős ragasztót szeretett volna megalkotni. A sors iróniája, hogy amilyen erősnek szerette volna, olyan gyenge lett.

The Mixer Blog
/ Fotó: The Mixer Blog

Ami valójában lett belőle: Elég erős volt viszont ahhoz, hogy két papírlapot összetartson, és nem szakadt el, amikor szétszedték őket. Négy évvel később, egy barát használatba vette a ragasztót, mert a kórusfüzetéből mindig kiestek a jegyzetek, és megszületett a post-it! Mostanra az egyik legnépszerűbb irodai kellék!

Slinky – avagy a színes rugó

A feltaláló: Richard James

Amit próbált elkészíteni: 1943-ban, egy Philadelphiában élő hajómérnök azt akarta elérni, hogy stabilizálni tudja az érzékeny berendezéseket a hajókon. Rugókkal kísérletezett, és egy napon az egyik prototípus útnak eredt az íróasztalról.

Business Insider
/ Fotó: Business Insider

Ami valójában lett belőle: Arra gondolt, a gyerekeinek is tetszene a kis járó-kelő, így hazavitte nekik. Nem telt bele sok idő, és ahogy a szomszéd gyerekekkel lenni szokott, ők is beleszerettek a játékba. 1945-től  már a boltokban árulták. Hogy mi tehette ezt a kis színes zizegőt ennyire népszerűvé? Rejtély. Nekem is volt…

Előfordul, hogy a fejünkben valami nagyon jól hangzik, de néha mindenkinek jobb, ha ott is marad! Érdekes, hogy legtöbbször tudósok állnak a háttérben, és a kísérleteik során hoznak létre valami váratlan, és véletlenül hasznos dolgot!

Mindenesetre légy figyelmes, ha rózsaszín buborékok jelennek meg lépteid nyomán, az is lehet, hogy feltaláltál valamit!

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból