Követem Élet + Stílus Akik véletlenül megváltoztatták a világot

Akik véletlenül megváltoztatták a világot

Promóció

Az őrült és az ötletes között csak pár betű a különbség. Néha csak egy kicsivel több vagy kevesebb ragasztó szükséges a kelleténél, egy kis bosszúvágy, pár napra a hidegben kinn feledett szódásbödön, és már is kész a találmány. Néha a kényszer szüli a kísérletezést, néha a véletlen műve, hogy valami nagyszerűt alkotunk. 5 véletlenül született találmány.

Promóció
- Advertisement -

Vajon napjainkban is olyan egyszerű feltalálni valamit és berobbanni az új cuccal? Ez a kérdés szerintem sokakat foglalkoztat. Amit biztosan tudunk, hogy elődeink, a tudósabbik fajtából, sok mindennel kísérleteztek. És néha mindössze a véletlennek köszönhetően hoztak létre valamit, amit mi most a legnagyobb közömbösséggel használunk. Simogasd hát meg szépen az íróasztalodra ragasztott post-it-et!

Jégkrém

A feltaláló: Frank Epperson

Amit próbált elkészíteni: első feltalálónk nem volt tudós, csak egy 11 éves kisfiú 1905-ben, aki egy téli napon kint felejtette a verandán gyümölcs ízesítésű italát, benne a keverőpálcával. Az ital megfagyott a hidegben.

/ Fotó: Creative Market

Ami valójában lett belőle: 18 évvel később, 1923-ban szabadalmaztatta mint “frozen ice on a stick”, vagyis jég egy pálcán, és találmányát saját neve után Epsicle-nek nevezte el, amit később a gyerekei átkereszteltek Popsicle-nek.

Tépőzár

A feltaláló: Georges de Mestral

Ami az ötletet adta: 1941-ben egy vadászatról hazatérve a kutyája szőrébe és a saját nadrágjába akadt bojtorján terméseket csak nagy nehezen tudta eltávolítani. Ez adta az ötletet. Ki akart fejleszteni egy hasonló elven működő záróelemet.

/ Fotó: Air Fun games

Ami lett belőle: a mikroszkóp alatt megfigyelte, hogy a növény szerkezete kis kampókhoz hasonlít, így ezeket reprodukálta. Rájött, hogy ha a poliamidszálakat a szövés során hősugárzásnak teszi ki, aztán gyorsan lehűti, a szálakból képzett hurkok alakjukat megtartva rögzülnek. Így közel egy évtizedig tartó kísérletezés után forradalmasította a tépőzárat.

Chips

A feltaláló: George Crum

Amit próbált elkészíteni: 1853-ban, New Yorkban dolgozott szakácsként, és egyik vendége sokadjára küldte vissza a krumplit, mondván, nem elég ropogós és nem elég vékony. A történet azt kívánja, hogy így folytassuk: a séf mérgében olyan vékonyra szelte, amennyire csak lehetett, kisütötte olajban, és jól megsózta! Nesze neked!

How To Cut Potatoes Like A Pro | Different Ways To Cut Potatoes | Basic Cooking

After the massive response from the video of ‘How To Cut Onions Like A Pro’ The Bombay Chef Varun Inamdar is here to give you lessons on How To Cut Potatoes Like A Pro. This video is the result of public demand and requests from our dear viewers!

Ami valójában lett belőle: csodák csodájára az elégedetlen vendég elégedett lett, tetszett neki a találmány, ami hamar népszerűvé is vált. Bár ne így lett volna, igaz?

Post-it

A feltaláló: Spencer Silver, Arthur Fry

Amit próbált elkészíteni: 1970-ben, Arthur Fry kémia laborban dolgozott, és egy nagyon erős ragasztót szeretett volna megalkotni. A sors iróniája, hogy amilyen erősnek szerette volna, olyan gyenge lett.

/ Fotó: The Mixer Blog

Ami valójában lett belőle: Elég erős volt viszont ahhoz, hogy két papírlapot összetartson, és nem szakadt el, amikor szétszedték őket. Négy évvel később, egy barát használatba vette a ragasztót, mert a kórusfüzetéből mindig kiestek a jegyzetek, és megszületett a post-it! Mostanra az egyik legnépszerűbb irodai kellék!

Slinky – avagy a színes rugó

A feltaláló: Richard James

Amit próbált elkészíteni: 1943-ban, egy Philadelphiában élő hajómérnök azt akarta elérni, hogy stabilizálni tudja az érzékeny berendezéseket a hajókon. Rugókkal kísérletezett, és egy napon az egyik prototípus útnak eredt az íróasztalról.

/ Fotó: Business Insider

Ami valójában lett belőle: Arra gondolt, a gyerekeinek is tetszene a kis járó-kelő, így hazavitte nekik. Nem telt bele sok idő, és ahogy a szomszéd gyerekekkel lenni szokott, ők is beleszerettek a játékba. 1945-től  már a boltokban árulták. Hogy mi tehette ezt a kis színes zizegőt ennyire népszerűvé? Rejtély. Nekem is volt…

Előfordul, hogy a fejünkben valami nagyon jól hangzik, de néha mindenkinek jobb, ha ott is marad! Érdekes, hogy legtöbbször tudósok állnak a háttérben, és a kísérleteik során hoznak létre valami váratlan, és véletlenül hasznos dolgot!

Mindenesetre légy figyelmes, ha rózsaszín buborékok jelennek meg lépteid nyomán, az is lehet, hogy feltaláltál valamit!

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3