Hatalmas érdeklődés övezi a Drezdában nyíló Vermeer-kiállítást

Jan Vermeer van Delft (1632-1675) egy közelmúltban restaurált festménye lesz a németalföldi mester Drezdában tavasszal megrendezésre kerülő kiállításának középpontjában.

Rejtőzködő alak

A Nyitott ablaknál levelet olvasó lány (1657) című festmény 1742 óta szerepel a drezdai városi múzeum gyűjteményében, de csak 1979-ben fedezték fel, hogy a képen egy rejtőzködő alak is megbújik: a festmény hátterében, a falon egy Kupidót ábrázoló kép is van.

Vermeer A Nyitott Ablaknal Levelet Olvaso Lany Festmeny Rejtozkodo Kupido
/ Fotó: Jens Meyer / AP

A festékréteg alatt megbújó alakot egy 2017-ben kezdődött restaurálás tárta fel – számolt be a The Art Newspaper.

Ein „neuer" Vermeer: „Brieflesendes Mädchen am offenen Fenster" wird restauriert (engl. sub)

Seit mehr als zweihundertfünfzig Jahren nimmt Johannes Vermeers berühmtes Gemälde „Brieflesendes Mädchen am offenen Fenster" einen festen Platz unter den Hau...

A drezdai Gemäldegalerie főrestaurátora, Uta Neidhart korábban szakmai pályafutása csúcsaként számolt be arról, hogy restauráláskor sikerült láthatóvá tenni a mindeddig rejtett alakot. Kiderült, hogy a Kupidót jóval a művész halála után lefestették.

Több festményen is felbukkan

Vermeer néhány később, az 1670-es években született képén is megjelent ez a Kupidó, köztük a londoni National Galleryben őrzött, Virginál mellett álló hölgy című (1673) festményén. A szakértők szerint a kupidós kép valószínűleg Vermeeré lehetett, ezért festette rá több alkotására. A 18. és a 19. században Vermeer képeit elég nehéz volt eladni saját nevével, így festményei leggyakrabban az ismertebb Pieter de Hooch, Gerrit ter Borch, Gabriel Metsu vagy Frans van Mieris neve alatt keltek el. A Nyitott ablaknál levelet olvasó lány című képet III. Ágost szász választófejedelem abban a tudatban vette meg 1724-ben, hogy egy Rembrandt-kép került a tulajdonába.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A drezdai Gemäldegalerie Alte Meister kurátorainak tervei szerint március 19-én megnyíló és június 27-ig látogatható kiállításon a közönség megnézheti majd Vermeer Levelet olvasó nő kékben (1663) című festményét, amely az amszterdami Rijksmuseum tulajdona, továbbá a Londonból érkező, Virginál mellett álló hölgyet is. A mester tíz képe mellett más németalföldi festők több mint 40 alkotása is szerepel majd a tárlaton.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból