Olvasóbarát verseket szerettem volna válogatni. Fontos volt, hogy a szövegek esetleges divatosságán felülemelkedjen valami univerzális tapasztalat. Így lettek az alábbiak 2018 legjobb publikációi!

11Mitől jó egy vers? Az ilyesmi lehetetlen!

Aligha tudnánk megegyezni benne mindannyian, mitől jó egy vers, aligha lenne egy világos skála, melyben csupa objektív szempontok alapján biztos eredményt kaphatnánk: itt ez a vers, értéke 8.5 egység, míg ez a másik már majdnem 9.

Az ilyesmi lehetetlen, mégis szeretjük a listákat, rendszerben elhelyezni a verstermést, mert igényünk van rá, csak időnk nincs mindig, hogy magunknak kiválasszuk az irdatlan mennyiségű szövegből azt a párat, amit nem érdemes kihagyni.

Talán csak közelíteni tudunk, de felelősséget vállalok, hogy amiket kiválasztok nem lesznek esélytelenek. Ezért vállaltam a felkérést.

Olvasóbarát verseket szerettem volna válogatni. Fontos volt, hogy a szövegek esetleges divatosságán felülemelkedjen valami univerzális tapasztalat. Azt vettem észre, hogy gyakoriak a lódító szövegek (nevezzük így), a nagyot mondó áltudományos vagy „fake news” regiszterből szólók.

Fake News: Az év top 10 hoax sztorija, amit mindenki bevett

2016 az az év volt, amikor az emberek elkezdtek rákapni az interneten terjedő pletyka ha (fake news) duzzasztására, és az átszivárgott a nénikéd Facebook-falára. A közösségi média terjesztő és indulatokat kovácsoló erejével a hülyeség látszólag nulla analizáló képességgel rendelkező felhasználóktól a komoly hírportálokig jutott.

Ahogy még mindig sok a test, és ahhoz kapcsolódó betegség, trauma líra. Továbbá a kevésbé ismert történelmi eseményekre, kulturális közös nevezőnek vélt nevekre, helyekre utaló szövegek, sokszor nem állják meg önállóan a helyüket.

Élőbeszédszerű versek és ütemhangsúlyos novellák – Ezek voltak 2018 legjobb kötetei

Világokat alkotni könnyű, de olyat, amibe az olvasó is belefér, annál nehezebb. Szerencsére 2018-ban is bőven volt, aki megugrotta ezt az akadályt, így egy változatos, izgalmas listát tudtunk összeállítani a tavalyi év legjobb verses- és novellásköteteiről. Olvasható benne olyan, ami megérdemelten népszerű és olyan,

Az volt az alapelvem, hogy az elolvasandó korpuszt a lehetőségek szerint a legnagyobbra bővítem (2000, A Vörös Postakocsi, Alföld, Apokrif, Bárka, Credo, Csillagszálló, Élet és Irodalom, Eső, Helikon, Hévíz, Híd, Irodalmi Szemle, Jelenkor, Kalligram, Látó, Műhely, Műút, Parnasszus, Tempevölgy, Tiszatáj, Új Forrás, Vigilia, Zempléni Múzsa).

A növekvő presztízsű online lapok helyett, talán kissé méltatlanul a kézzel fogható, időket kiállt papírt választottam.

Minden egyes szövegnek ugyanakkora esélyt szerettem volna adni, ugyanolyan figyelmet minden egyéb körülményre tekintet nélkül. Az olvasás mintegy két hétig tartott, eközben igyekeztem egyformán esélyes verseket megjelölni, majd végül redukálni a listát a kérés szerint tíz tételre.

Lapozz a következő oldalra, hogy megismerd 2018 legjobb verspublikációit!