Vers-show a Vallai Kertben

Vetítéssel és zenével egybekötött felolvasóestet tartottak a Félonline.hu versrovatának szerzői 2016. február 25-én a Vallai Kertben. Egyúttal egy régi hagyományát frissítette fel a lap, hiszen egy hosszabb kimaradás után Braun Barna, az est házigazdája és egyúttal a Félonline.hu főszerkesztője ismét beszélgetett a szerzőkkel a felolvasások között, ezzel sajátos és lendületes irodalmi show-hangulatot teremtve.

Az esemény helyszíne, a Vallai-kert csak névlegesen kert, hiszen egy épületről van szó, amely a Rumbach Sebestyén utca másik oldalán található RS9 kocsmaszínháznak afféle kiegészítő színpadaként funkcionál. A pódium elemeit azonban ezúttal a közönség szolgálatába állították: a dobogók több részletben, székekkel megpakolva állnak rendelkezésünkre. Ez utóbbiakkal kapcsolatban már megérkezésemkor gondoskodom arról, hogy ne álljanak túl sűrűn: az egyik dobogó legszélső székére ülve ugyanis kis híján le is esek székestül, de a segítségemre siet az est házigazdája, Braun Barna, és az egyik szék inkább lekerül a talajszintre, majd később, a terem végében lévő kanapén a felolvasók is elhelyezkednek.

Vers-Show / Vallai Kert
Vers-Show A Vallai Kertben / Fotó: Horváth Bianka

A felolvasást megelőzően a Hangember Duó, vagyis Szántó Marcell és Horváth András párosa ad elő pár dalt, amelyek közül az első saját szerzemény, az azt követő kettő pedig egy-egy Háy János-vers megzenésített változata. A zenekar megközelítőleg egy éve lépett fel először, történetesen pont ugyanezen a helyszínen, úgyhogy jól láthatóan nagy örömmel tesznek eleget a felolvasóest keretbe helyezésének.

A három dalt követően Braun Barna fel is szólítja az est első négy felolvasóját, Endrész Alizt, Imre Ábrist, Mihályi Rékát, és Németh Gábor Dávidot, hogy foglaljanak helyet a már korábban említett kanapén, és olvassák fel műveiket.

A felolvasásokat a szövegek kivetítése, valamint a szerzőkkel való rövid beszélgetések tarkítják.

Ez utóbbiakból tudjuk meg például, hogy Endrész Aliz másik nagy szenvedélye a színház, és mind írásaiban, mind színpadi jelenlétében a hétköznapi élményekből próbál építkezni. Mihályi Rékáról pedig kiderül, hogy bár – ellentétben a mellette ülő másik három szerzővel – afféle ős-FÉLesnek számít, a most felolvasottak előtt utoljára körülbelül három éve írt verset. Mihályi egyúttal azt is megemlíti, hogy nyelvfejlesztő pedagógusnak készül, ironikus módon éppen ebbe a mondatába zavarodva bele.

Vers-Show / Vallai Kert
Vers-Show A Vallai Kertben / Fotó: Horváth Bianka

Az ezt követő blokkban Seres Lili Hanna, Udvardi Attila, Körösztös Gergő, és Molnár Lívia olvasnak fel. Udvardi Attila személyében itt bukkan fel az est egyetlen olyan fellépője, akinek az alapvető szakmája kiugróan távol áll mindenfajta művészettől, ő ugyanis jelenleg az ELTE végzős joghallgatója, viszont közel másfél éve ír verseket. A kérdező főszerkesztő reméli, hogy továbbra is folytatja majd szépírói tevékenységét.

Körösztös Gergő pedig elmeséli, hogy a verseken kívül főleg drámákat próbál írni, bár ebben a műfajban még nem sikerült késznek érzett művet összehoznia. Egyelőre keresi a helyét ebben a vonalban.

Vers-Show / Vallai Kert
Vers-Show A Vallai Kertben / Fotó: Horváth Bianka

A harmadik blokkra két felolvasó marad: Kovács Kristóf és Kemény Gabriella. Braun Barna, – egyébként végig rendkívül könnyed és szórakoztató – kérdezői szerepkörének itt éri el a csúcspontját, amikor Kemény Gabriellát, aki egyúttal zenél is, arról kérdezi, hogy mikorra várható az első zenei albuma, mert a Facebookon mintha a borítófotóját látta volna. Kemény váratlanul meglepődött, majd elmesélte, hogy van egy barátnője, aki fotózást tanul, és kellett borítófotót csinálnia, az említett képek pedig ezért készültek, egyelőre album nélkül. A folytatásban három dal erejéig gitározni és énekelni is halljuk őt, egy Tóth Krisztina-, és egy Závada Péter-vers megzenésítésével, illetve egy saját dallal is.

Vers-Show / Vallai Kert
Vers-Show A Vallai Kertben / Fotó: Horváth Bianka

Az est lezárásaként pedig – ugyancsak három dal erejéig – visszatér a Hangember Duó is: többek között Kemény István egyik versének megzenésített változatát játsszák, amit közel egy évvel ezelőtti bemutatkozásukkor a szerző jelenlétében is előadhattak.

És persze össznépi alapon mivel is zárulhatna az este produkciós része, ha nem az utóbbi idők legsikeresebb versmegzenésítésének, az Erdős Virág-Kollár Klemencz László-páros Ezt is elviszem magammal című dalának a Hangemberesített változatával?

A hangulat nem is lehetne jobb, az utolsó akkordok lecsengése után megérdemelten kap tapsot az est összes fellépője.

Egy ilyen produkció után hazamenni sincs túl sok kedve az embernek, így a fellépők közül egy páran még átvonulnak az RS9 vendéglátói részlegébe, fogyasztani és beszélgetni. Természetesen velük tartok.

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet