A kastély a virtuális valóság lehetőségeit kihasználva segíti a karanténban ülő történelemtanuló diákokat. Mi több, Trónok Harca kvízzel is kedveskednek az oldalra látogatóknak. 

Küzdelem a távoktatással

Magyarország már a koronavírus elterjedése előtt is jelentős problémákkal állt szemben az oktatást illetően, az új Nemzeti Alaptanterv ugyanis hagyott némi kivetnivalót maga után. A világjárvány országunkban való megjelenésével azonban új problémával kellett szembenéznünk: a digitális távoktatás nehézségeivel. 

Versailess Tavoktatas
A Versailles-I Kastély A Karanténban Tanuló Diákokat Segíti / Fotó: Versailles-I Kastély Weboldal

Ez persze nem hazai kuriózum, más országok is küzdenek a karanténban ülő diákok taníttatásával. A francia oktatási minisztérium a napokban azonban formabontó bejelentést tett közzé. A versailles-i kastély online platformjain, tehát a weboldalukon, az Instagram, valamint a Facebook-oldalukon elérhető program keretén belül a diákok a Francia Forradalomtól elkezdve egészen a világháborúkig kalandozhatnak a francia nép történelmében. 

Számtalan lehetőség

A weboldal azonban nemcsak a koronavírus idejére tervezi közkinccsé tenni ezeket a tartalmakat, hosszabb távon is szeretnének lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek, hogy részt vehessenek az oktatóprogramokon. Mi több, már eddig is volt hasonló törekvésekre példa a kastély oldalán, amit egyébként évente tízmillióan látogatnak. Az elmúlt évtizedben olyan kortárs művészek kiállításai voltak megtekinthetők a platformon, mint Giuseppe Penone vagy Joana Vasconcelos. 

A koronavírus kirobbanása óta a weboldal a virtuális valóság kínálta lehetőségeket kihasználva biztosította a látogatóknak, hogy online körbejárhassák a kastély galériáját is. Több mint 150 munkával találkozhatunk egy-egy ilyen túránk során. 

Így is lehet: Művészetté tették a karanténban töltött idejüket

A koronavírus-járvány számos életet követel világszerte. Magyarországon a hivatalos adatok szerint tizenöten hunytak el, míg Nagy-Britanniában tegnap 1000 felé emelkedett a halottak száma. Múlt hét szombaton a magyar kormány kijárási korlátozást rendelt el, aminek értelmében csak a legszükségesebb esetekben van mód kimozdulni az otthonunkból.

A versailles-i kastély egy kreatív kvízzel is szórakoztatja az érdeklődőket. A Trónok harca játék keretein belül, a kérdések kitöltésével kiderülhet, melyik francia uralkodóra hasonlítunk a leginkább. 

A weboldal 11 titkot is megoszt a látogatókkal, köztük, hogy minek köszönhető a kastély amúgy 600 szökőkúttal büszkélkedő kertjének intenzív illata, ami régebben több palotabeli vendéget is elkábított vagy megbetegített. 

Nádasdy Ádám: Kevesebbet kellene utazgatnunk a járvány után

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot.

A weboldal lehetőséget ad tehát nemcsak az informálódásra és a kastély egyes részeinek körbejárására, de a szórakozásra is. Hasonló lépésre szánta el magát a Smartify applikáció is, ami több száz, mára a járvány következtében bezárt múzeum tárlatát teszi online elérhetővé a felhasználók számára. Így az alkotások és azok történetei otthon, a kanapéról is élvezhetők. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk