Megnyílt a világ első olyan gyógyszertára, ahol verseket írnak fel pirulák helyett

Megnyílt a világ első verspatikája, ahol verseket írnak fel pirulák helyett. A verspatika ötlete Deborah Alma brit költő fejéből pattant ki.

Pirulák helyett versek

verspatika gyógyszertár
A világ első verspatikája / Fotó: Sky News

Nyugat-angliai Shropshireben nyílt meg a világ első olyan gyógyszertára, ahol pirulák helyett verseket adnak a „pácienseknek”, írja a brit Sky News. A verspatika ötletét Deborah Alma brit költő találta ki, aki maga tevékenykedik „gyógyszerészként” az általa megálmodott létesítményben.

verspatika gyógyszertár deborah alma
Deborah Alma (b) is gyógyszerészkedik / Fotó: Sky News

A költő vallja, hogy az általa felírt versek segítenek a pácienseknek a stressz és a fáradtság leküzdésében, de a „megtört szíveket” is „gyógyítják”. Természetesen a verseket nem csak úgy találomra adja, nehogy valami mellékhatás miatt beüssön a gikszer.

verspatika gyógyszertár2
Így néznek ki a pirulák a verspatika polcain / Fotó: Sky News

A „gyógyszerésznek” állt költő egy konzultációra hívja a „pácienseket”, ahol feltesz nekik néhány kérdést, az egész folyamat pedig hasonlít egy valódi kivizsgáláshoz. Miután ez megtörtént, Alma „terápiás” verseket ír fel a „pácienseinek”, majd gyógyulni küldi őket.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Verspatika mellett Vészhelyzet Költő

verspatika gyógyszertár3
A verspatika mellett elindult a Vészhelyzet Költő is / Fotó: Sky News

A költő éveken keresztül dolgozott olyan betegekkel, akiket elmebajjal diagnosztizáltak. Elmondása szerint ekkor figyelte meg, hogy a versek milyen hatással vannak az emberekre. Hiszi, hogy a költészet képes megváltoztatni az emberek hangulatát és lekötni a figyelmüket.

Kukások alapítottak könyvtárat kidobott könyvekből / ContextUs

A török kukások könyvtárat alapítottak a munkájuk során talált kidobott kötetekből. A kölcsönző a pihenőhelyükként szolgáló téglagyár épületében elérhető, egy ideje már a nyilvánosság számára is. A 4750 kötetből álló könyvtárban minden könyvnek jut hely, hiszen a használhatatlanná vált példányok polcul szolgálnak a jó állapotban lévőknek.

A verspatikához tartozik egy mentőautó is az Emergency Poet (Vészhelyzet Költő), mert, mint mondta, az az “őrült ötlete” támadt, hogy sürgős esetekben is kiszolgálja a bajba jutottakat. Az Emergency Poet az egész országot szeli át, amelynek sofőrje az ötletgazda, Deborah Alma.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból