Transzneműségről, felnőttéválásról, útkeresésről szólnak a 18. Verzió Filmfesztivál díjazott filmjei

A közélet manapság legfontosabbnak tartott témáit feldolgozó dokumentumfilmekt nyertek díjat az idei Verzió Emberi Jogi Filmfesztiválon.

A Verzió Filmfesztivál alkotásai mostantól online is nézhetők

18. alkalommal rendezték meg a Verzió Filmfesztivált. Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden vetítették le a díjra jelölt filmeket. 35 országból 64 film volt látható november 10. és 14. között.

Szombaton hirdették ki, mely filmek érdemeltek díjat a Verzió Filmfesztiválon. Három fődíjat, és három különdíjat osztottak szét. A Nemzetközi Emberi Jogi Fesztivál idei filmjei és az azokhoz kapcsolódó beszélgetések november 21-ig érhetők el a Verzió oldalán.

A 18. filmfesztivál díjazottjai

A 24.hu szerint verseny alapon lehetett jelentkezni diákzsűrinek, öt nemzetközi hallgató döntötte el, ki kapja a Legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó díjat. Horányi Péter, Nurizzaman Khan, Sebők Marcell, Szabó Sára és Szikszay Benjámin értékelte a jelölt filmeket. Döntésük alapján az Arica kapta a nyereményt.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Különdíjazott a Fivérek című film alkotói lettek, a diákzsűri így indokolta a döntést:

Ebben a versenykategóriában különdíjat is odaítéltünk. A Fivérek a felnőtté válás története, amelyhez fiatalként mi is könnyen tudunk kapcsolódni. Egy előre nem látott, igazságtalan élethelyzet készteti a szereplőket a felnőtté válásra. A fivérek közti kötődésről, a munkáról és a vallásról szól, közeli perspektívából tárva a nézők elé a testvérek küzdelmeit, ahogy minden nehézség árán lázadó gyerekekből felelős felnőttekké válnak.

Hajnal Molnár-Szakács a Sundance Intézet támogatásokért felelős igazgatója, Julie Nederkoorn a Movies that Matter holland filmfesztivál koordinátora és Schwechtje Mihály filmrendező értékelte a Diák- és Elsőfilmesek kategóriáját. A győztesnek járó díjat az Anna Artemyeva készítette, Ugorj be hozzánk, mama című alkotás vitte el.

Idén először adták át a Legjobb magyar dokumentumfilm díját, melyet a Budapesti Önkormányzat támogatott.

Bakony Alexa filmje, a Tobi színei foglalta el az első helyet, emellett pedig ebben a kategóriában is voltak különdíjazottak. Mesék a zárkából Visky Ábel rendezésében és a Chilton Flóra féle Még emlékszem című alkotás nyert különdíjat.

Kőrösi Máté Dívák című alkotása kapott közönségdíjat, mely három huszas évei elején járó lány napjait követi végig, ezzel bemutatva családi problémáikat, megélhetési kételyeiket és a felnőtté váláshoz vezető utukat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk