5 vesekőre figyelmeztető jel, amire érdemes lehet odafigyelni

Érdemes odafigyelni testünk jelzéseire, hiszen rámutathatnak rendellenességekre, amiket időben kezelve könnyebben orvosolhatunk. De a legfontosabb a megelőzése mindennek.

Az emberiség már i.e. 600 óta ismeri a vesekövet. A férfiakat pedig még inkább fenyegeti a kialakulásának veszélye, mint a nőket. A betegség tünetei nem mindig nyilvánvalók, de amint a kövek elkezdenek mozogni, már több tünet jelentkezik és óriási fájdalom lép fel. 

De több olyan más tűnet is lehet amik a vesekőre figyelmeztetnek minket. Fontos, hogy azonnal felismerd a problémát és orvoshoz fordulj!

Erős fájdalom

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek
/ Fotó: Bright Side
Iszonyú fájdalmat érezhetsz a hasadban, a hátadban vagy az ágyékodban. Ez akkor történik, amikor a kövek mozogni kezdenek és beszorulnak a keskeny húgyvezetékbe, nyomást helyezve a vesékre. Ahogy a kő mozog, a fájdalom a hátból az ágyékba húzódik le.

A vizelet megváltozása

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 1
/ Fotó: Bright Side
A vesekő miatt a vizeletben a következő változások léphetnek fel: Tartós és gyakori vizelési inger, amit az okoz, hogy a kő mozogni kezdett és elérte a húgyhólyagot. Ez fájdalmat és égő érzést is okozhat vizelés közben. A vizelet mennyisége csökkenhet, ha a vesekő beszorult a húgyvezetékbe. A vizelet útját akár teljesen is elzárhatja. A vizeletben vér is lehet, aminek oka, hogy a vesekő a húgyutakban van. A vizelet bűzös szaga utalhat arra, hogy a vesékben fertőzés lépett fel, ezt jelezheti az is, hogy a vizelet opálossá válik.

Hidegrázás és láz

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 2
/ Fotó: Bright Side
A magas testhőmérséklet jele lehet a vesékben vagy a húgyutakban kialakult fertőzésnek. Ez komplikációt okozhat a betegségnél.

Hányinger

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 3
/ Fotó: Bright Side
A hányingert gyakorta kíséri hányás. Vesekőnél ez azért léphet fel, mert a vesének és az emésztőrendszernek közös idegi kapcsolatai vannak. Ezek a tünetek gyakran az iszonyú fájdalom miatt jelentkeznek.

Gyengeség vagy fáradtságérzet

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 4
/ Fotó: Bright Side
A vese működése gyengül vesekő esetén, emiatt a szervezetben méreganyagok halmozódhatnak fel. Ezek nagyban befolyásolják a közérzetet. Fáradtnak, gyengének érezzük magunkat, az erős fájdalom pedig még megviseltebbé tesz.

Fokozottan ki vagy téve vesekő kialakulásának a veszélyének, ha…

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 5
/ Fotó: Bright Side

Kevés vizet iszol.
A családodban már előfordult vesekő. 

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 6
/ Fotó: Bright Side
Sok cukrot, sót és fehérjét fogyasztasz. D-vitamin és kalcium tartalmú étrendkiegészítőt szedsz.
Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 7
/ Fotó: Bright Side

Esetlegesen túlsúlyos vagy

A betegségek megelőzése érdekében a megfelelő pihenés is közre játszik. Nemrég hírt adtunk arról a kutatásról, amely szerint 90 perces szundikálás mennyire jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk