Érdemes odafigyelni testünk jelzéseire, hiszen rámutathatnak rendellenességekre, amiket időben kezelve könnyebben orvosolhatunk. De a legfontosabb a megelőzése mindennek.

Az emberiség már i.e. 600 óta ismeri a vesekövet. A férfiakat pedig még inkább fenyegeti a kialakulásának veszélye, mint a nőket. A betegség tünetei nem mindig nyilvánvalók, de amint a kövek elkezdenek mozogni, már több tünet jelentkezik és óriási fájdalom lép fel. 

De több olyan más tűnet is lehet, amik a vesekőre figyelmeztetnek minket. Fontos, hogy azonnal felismerd a problémát és orvoshoz fordulj!

Erős fájdalom

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek
/ Fotó: Bright Side
Iszonyú fájdalmat érezhetsz a hasadban, a hátadban vagy az ágyékodban. Ez akkor történik, amikor a kövek mozogni kezdenek és beszorulnak a keskeny húgyvezetékbe, nyomást helyezve a vesékre. Ahogy a kő mozog, a fájdalom a hátból az ágyékba húzódik le.

A vizelet megváltozása

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 1
/ Fotó: Bright Side
A vesekő miatt a vizeletben a következő változások léphetnek fel: Tartós és gyakori vizelési inger, amit az okoz, hogy a kő mozogni kezdett és elérte a húgyhólyagot. Ez fájdalmat és égő érzést is okozhat vizelés közben. A vizelet mennyisége csökkenhet, ha a vesekő beszorult a húgyvezetékbe. A vizelet útját akár teljesen is elzárhatja. A vizeletben vér is lehet, aminek oka, hogy a vesekő a húgyutakban van. A vizelet bűzös szaga utalhat arra, hogy a vesékben fertőzés lépett fel, ezt jelezheti az is, hogy a vizelet opálossá válik.

Hidegrázás és láz

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 2
/ Fotó: Bright Side
A magas testhőmérséklet jele lehet a vesékben vagy a húgyutakban kialakult fertőzésnek. Ez komplikációt okozhat a betegségnél.

Hányinger

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 3
/ Fotó: Bright Side
A hányingert gyakorta kíséri hányás. Vesekőnél ez azért léphet fel, mert a vesének és az emésztőrendszernek közös idegi kapcsolatai vannak. Ezek a tünetek gyakran az iszonyú fájdalom miatt jelentkeznek.

Gyengeség vagy fáradtságérzet

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 4
/ Fotó: Bright Side
A vese működése gyengül vesekő esetén, emiatt a szervezetben méreganyagok halmozódhatnak fel. Ezek nagyban befolyásolják a közérzetet. Fáradtnak, gyengének érezzük magunkat, az erős fájdalom pedig még megviseltebbé tesz.

Fokozottan ki vagy téve vesekő kialakulásának a veszélyének, ha…

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 5
/ Fotó: Bright Side

Kevés vizet iszol.
A családodban már előfordult vesekő. 

Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 6
/ Fotó: Bright Side
Sok cukrot, sót és fehérjét fogyasztasz. D-vitamin és kalcium tartalmú étrendkiegészítőt szedsz.
Veseko Jelei, Vesekore Figyelmezeto Jelek 7
/ Fotó: Bright Side

Esetlegesen túlsúlyos vagy

A betegségek megelőzése érdekében a megfelelő pihenés is közre játszik. Nemrég hírt adtunk arról a kutatásról, amely szerint 90 perces szundikálás mennyire jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.