Egy 12 éves fiú a Connecticut állambeli East Havenből súlyos égési sérülésekkel került kórházba, miközben az egyre népszerű TikTok-kihívást hajtott végre.

A fiú egy TikTok-trendet másolt

A szóban forgó irányzat a “whoosh palackkísérlet” volt, ahol gyúlékony gőzöket egy ötgallonos (20 l) vizes palackban égetik el. Amikor meggyújtják, a palack hangos “huhogó” hangot ad ki, majd a tetején tűz tör ki. Ez a fizikaórákról is ismert kísérlet vált újabban népszerűvé a TikTokfelhasználók körében.

A kísérlet halálos kimenetelű is lehetett volna, nem beszélve a súlyos tűzeset veszélyéről a házban – írja a Daily Star.

A tűzoltók együttműködésre szólítanak fel

A város tűzoltója, Charles Miller azt tervezi, hogy együttműködik a közeli iskolákkal, hogy felhívja a figyelmet a tűzzel való játék veszélyeire.

Szánjon néhány percet arra, hogy beszéljen gyermekeivel a gyúlékony folyadékokkal és gyufával való játék veszélyeiről, és figyelje, miket néznek (az interneten). Egy rosszul sikerül kísérlet súlyos égési sérüléseket okozhat, amelyek tartós sebeket okozhatnak az egyénben

– nyilatkozta Miller.

A TikTok jelenleg azon dolgozik, hogy eltávolítsa felületéről a veszélyes trendet.

“Megértjük, hogy ez az iskolai tudományos kísérlet megfelelő óvintézkedésekkel biztonságosan elvégezhető, de a látható biztonsági intézkedéseket nem tartalmazó videókat eltávolítjuk platformunkról. Azon is dolgozunk, hogy figyelmeztető címkéket adjunk az ellenőrzött körülmények között előadott videókhoz, bár ezek nem jogosultak az emberek For You hírfolyamába való ajánlásra” – mondta az alkalmazás szóvivője.

Nem ez az első kihívás a TikTokon, amely veszélyes. Mint beszámoltunk róla, ún. “koponyatörő” trend söpört végig a platformon még 2020 elején. De tavaly, szeptemberben a babkonzerves őrület odáig fajult briteknek, hogy a rendőrségnek közleményt kellett kiadniuk. 

De persze nem csak veszélyes és érthetetlen kihívások és trendek láthatók a TikTokon, hanem fontos társadalmi ügyekben is felszólalnak a felhasználók. Számos alkalommal a nőket ért egyenlőtlen bánásmódról beszélnek. Ám az egyik legkirívóbb, amikor egy eltűnt tinédzsert azután mentettek ki a hatóságok az elrablójától Amerikában, hogy egy TikTokon elterjedt, a családon belüli erőszak áldozatainak menekülését szolgáló mozdulatorral jelezte, veszélyben van és segítségre van szüksége.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet