Provokatív művész készített szatirikus alkotást VI. Fülöp spanyol királyról

Szatirikus műalkotások főszereplője lett VI. Fülöp spanyol király a világ egyik legnevesebb kortárs képzőművészeti vásárának számító madridi ARCO-n, amelyet maga az uralkodó nyitott meg hivatalosan csütörtökön a díszvendég Peru államfőjével, Martín Vizcarrával együtt.

Az eseményt rendkívüli médiaérdeklődést kísérte arra számítva, hogy a király is megnézi az őt ábrázoló műveket. A sajtónak azonban csalódnia kellett, VI. Fülöp kihagyta a standokat, ahol ezeket az alkotásokat bemutatták.

fulop6 meszaros marton blog
VI. Fülöp spanyol királyt nem érdekelte a róla készült műalkotás / Kép: Mészáros Márton blogja

Az olasz La Prometeo Gallery a spanyol uralkodó óriási, 4,45 méter magas, műanyagból készült, öltönyös figuráját állította ki 200 ezer eurós eladási árral, és azzal a feltétellel, hogy a vevőnek egy éven belül el kell égetnie a művet. A figura ezért a Ninot nevet kapta, így hívják ugyanis a hagyományos valenciai téltemető Fallas ünnepség óriási bábuit, amelyeket egy nagyszabású felvonulás és verseny után felgyújtanak.

sierra the national
Santiago Sierra spanyol művész / Kép: The National

A királyt ábrázoló alkotás Santiago Sierra és Eugenio Merino spanyol művészek munkája. Egyiküknek sem ez az első provokatív műve az ARCO-n. Sierra tavalyi, Politikai foglyok a kortárs Spanyolországban című fotósorozatát kivették a kiállítási anyagok közül, amire a vásár történetében korábban sosem volt példa. A képek perbe fogott katalán függetlenségi politikusok kikockázott arcú portréi voltak. Merino: Stairway to Heaven című szobra 2012-ben az izraeli nagykövetség tiltakozását váltotta ki, ugyanis az, egy imaszőnyegen előrehajolva imádkozó muzulmánt ábrázolt, akinek hátán egy katolikus pap térdelt imára kulcsot kézzel, az ő vállain pedig egy rabbi állt, kezében nyitott imakönyvvel.

fulop6 maszol
VI. Fülöp spanyol uralkodó nyitotta meg a rendezvényt / Kép: Maszol

Az idei ARCO másik VI. Fülöpöt megjelenítő művét a Spanyolországban élő finn Riiko Sakkinen készítette, Kedvenc királyaink címmel. Ezen a spanyol uralkodó képe mellett felsorolásszerűen olyan nevek szerepelnek mint például Gáspár, Menyhért, Boldizsár, Oroszlánkirály, Martin Luther King, King Kong, Burger King. A képet a finn Forsblom galéria 11 ezer euróért kínálta eladásra.

King Felipe Statue fox news
A figura ezért a Ninot nevet kapta, így hívják ugyanis a hagyományos valenciai téltemető Fallas ünnepség óriási bábuit. / Kép: Fox News

A 38. ARCO-n öt nap alatt mintegy 100 ezer látogatóra számítanak. A közönség összesen 31 ország 203 galériájának kínálatát tekintheti meg. A világhírű kiállítók között már harmadik alkalommal van jelen a magyar Molnár Ani Galéria, amely most először a főszekcióban mutatkozhat be.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A fő szempont az volt, hogy nagyon jó referenciával rendelkező, elismert művészeket hozzunk, ugyanis az ARCO az elmúlt években nagyon megerősödött, a világ legjobb öt vására között tartják számon, és ide kimagasló anyaggal lehet csak bejutni[/perfectpullquote]

– mondta Molnár Annamária igazgató az MTI-nek.

A Velencei Biennálén korábban szereplő két alkotó, a magyar Farkas Dénes és a horvát Tina Gverovic mellett egy elismert spanyol művész, Carlos Aires, továbbá a magyar Haász István munkái szerepelnek kínálatukban.

Trump hatalmas papírmasé-harcos alakjában jelent meg Olaszországban

A hatalmas papírmasé-Trump alkotója Fabrizio Galli szobrászművész. A gigantikus szobor az amerikai elnököt a Warhammer 40000 társasjáték hódítójaként ábrázolja. A játék egy isteni császár köré épül, aki megmenekül egy speciális trónnak, illetve annak köszönhetően, hogy a frakciók megölik egymást. Egy soha-véget-nem-érő háború szolgál a játék alapjául. 2019 is LIT.

A magyar szakember beszélt arról is, hogy a madridi vásárra rendkívül nagy a túljelentkezés minden évben, komoly szelekció és magas minőségi kritériumok alapján választják ki a kiállító galériákat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból