A hisztéria kezelésére használt vibrátorok történetét az elmúlt években magyarul is több helyen megírták. Eszerint a viktoriánus kori Angliában az orvosok a hisztériás női betegeket nemi szervük masszírozásával gyógyították.

Mivel azonban az orvosok folyamatosan panaszkodtak a fárasztó kézimunkára, ennek kiváltására J. Mortimer Granville az 1880-as években kifejlesztette a vibrátort – olvashatjuk a témáról. A történész Rachel Maines 1999-es könyvéből eredeztethető anekdota az elmúlt években a technológia és a szex kapcsolatának egyik legtöbbet idézett történetévé vált, az állítás pedig megjelent újságokban, színdarabokban és filmekben is.

Az anekdotát, vagyis hogy a viktoriánus korban a vibrátort orgazmus segítségével történő hisztériakezelésre használták volna, azonban semmi nem támasztja alá

– legalábbis ezt állítja a Georgia Tech két történésze egy közelmúltban megjelent tanulmányban (a teljes pdf-et ezen a linken találjátok). Amikor ugyanis Hallie Lieberman és Eric Schatzberg megvizsgálták a teóriát népszerűvé tevő Maines forrásait, arra jutottak, hogy azokban semmi erre vonatkozó direkt bizonyíték nincs. Vibrátorokat más orvosi célra valóban használtak és értékesítettek, de erre és így szerintük pont nem.

Dame Products: Párkeresési tippek vibrátorgyártóknak / ContextUs

Munkakörébe tartozik, hogy koordinálja a fejlesztést, az ügyfél szolgálatot és a visszajelzéseket kezelje, marketing kampányokat gyárt és a social media influencerekkel is ő foglalkozik. Egy másik cégnél valószínűleg product-, marketing-, vagy operations manager címében tetszelegne, de a Dame Products-nál nem fáradozik a felesleges körítésekkel.

Ezt egy interjúban egyébként maga Maines is elismerte, jelezve: ő mindig is egy érdekes hipotézisként gondolt a teóriára, ami aztán tőle függetlenül elszabadult, és az idők során mítosszá érett. Az is meglepte őt, tette hozzá, hogy állításait ennyi időbe telt megcáfolni, tekintve bizonyítékai karcsúságát. Ehhez persze, teszi hozzá az Atlantic szerzője, az is kellett, hogy könyvében Maines korántsem fogalmazott ilyen körültekintően, mint most – meglátásait javarészt tényként prezentálta.

0042
A Hisztéria Kezelése Talán Így Valósult Meg, Vibrátor Használatával? / Forrás: Minap

Liebermanék szerint Maines teóriájának népszerűsége intő jel lehet arra, hogy téves állítások, feltételezések milyen könnyen beépülhetnek nemcsak a populáris kultúrába, hanem a tudományba is. Kiváltképp igaz ez azokra a helyzetekre, amikor valami szexi (értsd jól eladható) témáról van szó, ami ráadásul még passzol is nézeteink sorába. Liebermanék szerint a tudományos életben használt szakértői bírálatok csak ritkán helyettesítik a tényellenőrzést, amin mindenképp változtatni kellene. A tanulmány szerzői szerint ennek orvoslására más, történelemmel foglalkozó tanulmányokat is érdemes lenne újra elővenni és ellenőrizni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.