Ez az ember adta el az Eiffel-tornyot… Kétszer is

Nem, ez nem Chuck Norris volt, hanem egy cseh szélhámos Victor Lustig. Victor fiatalon nyugatra költözött és egy jó megjelenésű, magával ragadó, bőbeszédű szélhámos volt a leírtak alapján, aki „karrierjét” egy Párizs és New York között közlekedő óceánjárón alapozta meg.

A hajón ügyfeleinek egy „pénznyomógépet” árult, mely elmondása szerint mindössze hat óra alatt lemásolt egy százdollárost. A gép, miután eladta nekik jó magas áron – 30. 000 dollárnál is többet kért érte –, még két darab 100 dollárost nyomtatott. Majd ezután már csak üres papírokat dobott ki magából. Mire az ügyfelek rájöttek, hogy Lustig átverte őket addigra ő már rég más vizeken hajózott.

Az első világégést követően 1925-ben Franciaország és Párizs is virágzásnak indult. Ekkor csapott le a svindler nagy ötletével.

Egy újságcikket olvasott, ami, arról szólt, hogy a franciáknak komoly gondokat okoz az Eiffel-torony fenntartása és amúgy sincs már túl jó állapotban. A tornyot egyébként az 1889-es Világkiállításra építették és előzetesen úgy volt, hogy 1909-ben lebontják és egy másik helyszínen húzzák fel, mivel nem illik a városképbe.

9iNktkqTURBXy85NGNmNDM3NTI4YzlmZmZiNTcyY2YwODViYWNkOTJmNC5qcGVnkZUCzQJsAMLD
Victor Lustig / Fotó: iStock

A szélhámos csináltatott magának egy hamis kormányzati igazolványt és egy elegáns helyszínre hívta meg a potenciális ócskavas-kereskedőket. Ott bedobta nekik a csalit, hogy a magas fenntartási költségek miatt hulladékként kívánják értékesíteni a létesítményt. Természetesen megkérte őket, hogy kezeljék bizalmasan az információt a közfelháborodás elkerülése végett. Lustig felmérte, hogy véleménye szerint, melyik kereskedő a legnaivabb és ezért André Poisson ajánlatát fogadta el.

Külön érdekesség a történetben, hogy Poisson felesége és ő maga is gyanakvó lett az üggyel kapcsolatban, ezért Victor elhitette velük, hogy ő egy korrupt tisztségviselő és ezért is fontos a diszkréció.

Ezzel a húzással nem csak az Eiffel-torony árát, de jó vastag borítékot is sikerült pluszban bezsebelnie, amiben kenőpénz volt, majd sietősen Bécs felé vette az irányt.

Nyilván az üzlet hatalmas bukta volt Poisson számára, mégsem üldözték őket, ugyanis Poisson szégyenében nem mert feljelentést tenni a rendőrségen. Victor Lustig pár hónappal később visszatért a tett színhelyére és újból megpróbálkozott ugyanezzel a módszerrel, azonban állítólag itt már feljelentették mielőtt létrejött volna a megállapodás. Elkapni azonban akkor sem sikerült.

Így adta el tehát az Eiffel-tornyot kétszer. Majdnem…

„A Gustav Eiffel által tervezett Nyugati pályaudvar ugyanitt eladó”


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból