8 videóklip, amivel szemben nem kell tartani a 2 méteres távolságot a karantén ideje alatt

A koronavírus-járvány az élet más területeihez hasonlóan a zeneipart is romokba döntötte. Számos esemény elmaradt, de sokan új munkájuk vagy videóklipjük debütálását is kénytelenek voltak elhalasztani. A karantén ideje alatt azonban számos kreatív alkotás is született, amelyektől hiba lenne tartani a másfél méteres távolságot. 

Egy iPhone is elég

A koronavírus-járvány a képzőművészeti terep és a szórakozóipar mellett a zene világát sem kímélte. A legtöbb fesztivál elmaradt, köztük a Reading, a Leads, a Glastonbury, de a legtöbb hazai zenei esemény is. Mindezt áthidalva sokan az online térbe mozdulnak át, köztük a felejthetetlen élményeket ígérő Fringe szervezői is. A járvány azonban nem csak a nyár legnagyobb bulijaival, de a rég várt dal- és videóklip-megjelenésekkel is leszámolt. 

tinie monclear
/ Részlet Tinie Tempah Monclear videóklipjéből

Ennek ellenére számos alkotó kreatív megoldásokkal bizonyította, hogy pandémia közepén – akár videós stáb, rendező és profi kamera nélkül is – képes elkápráztatni rajongóit. Ott van például az Evanescence. A banda kilencedik albumának végső simításait végezte, amikor beütött a krach. A rajongóknak tett ígéretüket, mely szerint 2020-ban a lemez napvilágot lát, nem felejtették el.

Köszönjük, koronavírus: a tíz legjobb karanténalbum

Köszönjük, koronavírus: a tíz legjobb karanténalbum A karantén számos művésznek alkalmat adott a nyugodt, elmélyült munkára. Taylor Swift új, távmunkában készült home office-albumáról éppen múlt héten írtunk. Korábban pedig beszámoltunk arról, hogyan nyert kreatív energiákat Charli XCX , Chaldish Gambino vagy éppen Bob Dylan a világjárvány tombolása alatt.

Videóklipet készítettek a Wasted On You című dalukhoz, amelyben az öt tag otthonában mutatja be az elszigeteltség nehézségeit, ha úgy tetszik, a karanténmagányt. A felvételek egy-egy iPhone segítségével készültek. A videóklip azonban olyan kreatív és sokat mondó, hogy még MTV-díjra is jelölték a “legjobb rockvideó” kategóriában. 

Animáció, gyurma és Zoom

Persze egy videóklipet valós felvételek nélkül, mindössze az animációk segítségével is kiválóan meg lehet oldani. Ehhez a megoldáshoz többen is fordultak, mint Billie Eilish, Dua Lipa, Tinie Tempah és Tion Wayne. Utóbbi kettő közös munkája, a Moncler a szemet gyönyörködtető színpalettának és a dalnak kölcsönzött pozitív hangulatnak köszönhetően az egyik legkiemelkedőbb klip, amit az elmúlt pár hónapban láthattunk. A felvételeket eredetileg egy egzotikus helyen forgatták volna, ám a pandémia újratervezést követelt a zenészektől.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=122&v=pTkOTqB2Dxc&feature=emb_logo

Duval Timothy gyurmafigurákat ábrázoló fotósorozatból összerakott videója, a Slave a kissé letargikus zongorajátékával és ismétlődő dalszövegével pedig a zeneipar és a fekete zenészek bonyolult, szövevényes kapcsolatára világított rá. 

Duval Timothy – Slave ft. Twin Shadow

Slave ft. Twin Shadow out now on Carrying Colour https://awal.ffm.to/slave Video clips to post https://bit.ly/slavevideoclip ‘Many artists have famously spok…

Az oaklandi Thao és a Get Down pedig a Zoomos meetingekből inspirálódva – amiből valljuk be, a karantén alatt nem volt hiány – osztott képernyőn a legütősebb koreográfiát dobták össze Stay Down – Phenom videóklipjükben, amit valaha láttunk. Igazi Brady Bunch-stílus, ami olyan elképesztőre sikerült, hogy kiráz tőle a hideg.

Thao & The Get Down Stay Down – Phenom (Official Music Video)

Thao & The Get Down Stay Down – “Phenom”, from the new album ‘Temple’ out now. Order: http://smarturl.it/TempleAlbum Subscribe to Thao & The Get Down Stay Do…

A videó mindössze egy hét alatt készült el, amit egy 5 órás ötletelés és próbálás előzött meg, amiben a tagok tökéletesre fejlesztették nem csak a táncot, de a videón keresztül egymás szájába való vízöntést vagy a frankensteini test összerakását. 

Humorból sincs hiány

Voltak olyan előadók is, akik még sajátosabb módon oldották meg a klipforgatást. Drake a Toosie Slide videójában arcmaszkban vezeti végig a közönséget a toronotói kastélyában, amelynek alapterülete majdhogynem megegyezik a Magyar Nemzeti Galériáéval. Az énekes rappelés közben megmutatja a kosárlabda mezeinek gyűjteményét, egy sor zenei díjat, Andy Warhol Mao Zedong festményét, egy pattinás, fedett uszodát és egy igencsak feltűnő zongorát is. 

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az elhagyott mozgólépcsőn való fel- és lemászkálás a legtöbb gyerek álma, de a karantén szociális elidegenedési hulláma közepette, a magányos mozdulatok ismétlődése végtelenül melankolikussá válik. Ez az a hangulat, amelyet a kanadai alt-popművész, Jessy Lanza tökéletesen megragadott. Az Over and Over videóklipjét egy üres plázában forgatták, nyitás előtt. Érdekes adalék, hogy Lanza gyermekként rettegett a mozgólépcsőktől, így elmondása szerint igazi előrelépés volt számára, hogy egy ilyen videóval kápráztathatta el rajongóit, írja a BBC. 

Jessy Lanza – Over And Over

Over and Over – from the album ‘All The Time’ : https://fanlink.to/all_the_time Written and produced by Jessy Lanza and Jeremy Greenspan Video Credits : Dire…

A Twenty One Pilots-tól már megszokhattuk az egyedülálló, színes és humoros mutatványokat, amelyekben a klipjeik és koncertjeik során is részesülhetünk. A karanténra, az elkeseredésre és a pánikra adott válaszuk – amit csak tetőzött az, hogy Tyler Joseph elsőszülött gyermeke pár héttel a lezárások előtt született –, a Level of Concern videóklipje a vidám és az ütős poénokat sem hanyagolja el. Az egész videó a dalkészítési folyamatba enged betekintést, amely bevett procedúráit jelentősen átformálta a koronavírus-járvány folytán hozott korlátozások halmaza. A fluoreszkáló csillagok, a villogó fények és a dallamos sorok reményt és pozitivitást sugároznak, a videóklip csattanója pedig egészen biztosan megmosolyogtat. 

twenty one pilots – Level of Concern (Official Video)

twenty one pilots – Level of Concern (Official Video) official video for “Level of Concern” – available now on Fueled By Ramen. https://top.lnk.to/levelofcon…

És ki ne álmodozott volna arról, hogy egyszer úgy tátoghasson és pózolhasson a legmenőbb slágerekre, mint a világsztárok legjava? Tove Lo a Mateo számában rajongói számára megteremtette a lehetőséget erre.

Tove Lo – Mateo (Quarantine Karaoke Video)

Thank you to everyone who submitted a video 🙂 Listen to Mateo: https://tovelo.lnk.to/Mateo Listen to Sunshine Kitty (Paw Prints Edition): https://tovelo1.ln…

Az énekesnő közel ezer felvételt kapott követőitől, amiből pörgős, ütős klippet hozott össze. A rajongók kimozdulva a négy fal közül pedig az énekesnő több millió feliratkozóval rendelkező YouTube-oldalán találhatták magukat. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból