Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint “a kultúrpolitika lényege, hogy meg tudja fogalmazni azt, hogy mely értékek mellett teszi le a voksát” – fogalmazott, hozzátéve, a színházak szabadságának ettől még meg kell lennie.

Egyre többen tiltakoznak a kormány színházakat érintő törvénytervezete ellen, már több mint 51 ezren írták alá a petíciót. December 9-én, hétfő este 18 órakor tüntetést is szerveztek a Madách téren, amelyen többek között felszólal Jordán Tamás, Pintér Béla, Mácsai Pál, Fullajtár Andrea és Karácsony Gergely is.

Pogány Judit: 30 év demokrácia után nem gondoltam, hogy megint a Kádár-korszakban érzem magam

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten több dokumentum is kiszivárgott, melyek szerint a kormány irányítása alá vonná többek között a színházak finanszírozását, az EMMI-re, így Kásler Miklós miniszterre bízná a színházi igazgatók kinevezését. (Részletesen az ügy hátteréről ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.)

A Vidnyánszky Attila vezette Teátrumi Társaság vasárnap közleményben intette nyugalomra a tiltakozókat, írja a HVG. Ők azt írták, még jobb is lehet a helyzet az új színháztörvénnyel.

Vidnyánszky hétfő reggel az M1 vendége volt, amelyben aláhúzta a Társaság közleményét:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]szerinte az új színháztörvénnyel demokratikus módon kezelné a kormány a színházak évtizedes problémáit, például a finanszírozás kérdését.[/perfectpullquote]

Hozzátette, minden színházzal tárgyalna a kormány, és a társulatok háromféle megoldás közül választhatnak: az önkormányzat maga finanszírozza a működést vagy minisztériumi fenntartásba kerül, esetleg közösen oldják ezt meg.

Vidnyánszky Attila Kultúra Nemzeti Alap
Vidnyánszky Attila, A Nemzeti Színház Igazgatója / Fotó: Talán Csaba

Úgy véli, jelenleg igazságtalan a rendszer, hiszen például a Fővárosi Önkormányzat átlagosan 20 százalékkal kevesebb támogatást ad a színházainak, mint a vidéki települések.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ugyanakkor vidéken is eltér a támogatás mértéke, hiszen van olyan intézmény, amely a működési költségének körülbelül a 40 százalékát kapja, míg egy másik a 60 százalékánál is több finanszírozásban részesül[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

Vidnyánszky Attila politikai okokból megtiltotta, hogy egy lap a Nemzeti Színház fotóit használja

A Nemzeti Színház többé nem járul hozzá, hogy fotókat közöljünk előadásairól lapunkban – olvasható a szaklap „szolgálati közleményében”. „Szerkesztőségünkhöz eljuttatott indoklásában Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy működésünket politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységünk folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról” – írja a lap a Facebookon.

Kijelentette, hogy nagyon örülnek a törvénytervezet tartalmának, hiszen az lehetőséget jelent az “újratervezésre”, és az igazságtalanságok megszüntetésére.

Jelezte, hogy a színházak támogatásának majdnem a 80 százaléka a fenntartó minisztériumtól jön, miközben a tárcának nincs beleszólása a társulatok ügyeibe. Kérdésre azt mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma átlátható gazdálkodást vár a színházaktól, de “ő még attól sem félne, hogy esetleg témák kapcsán prioritásokat nevez meg”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Miért ne? A kultúrpolitika lényege, hogy meg tudja fogalmazni azt, hogy mely értékek mellett teszi le a voksát[/perfectpullquote]

– fogalmazott, hozzátéve, a színházak szabadságának ettől még meg kell lennie.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet