A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila szerint a színművészetin egy szűk kisebbség generálja a vitákat.

Az új kancellárt is bemutatta

Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5-nek szerda este, írja a HVG az MTI-re hivatkozva.

Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán jár le. Ők azután adták be a felmondásukat, hogy kiderült, az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Dr Szarka Gabor Szfe Kancellar
Szarka Gábor, A Hm Kabinetfőnöke Beszédet Mond 2012-Ben / Fotó: Koszticsák Szilárd / Mti

A műsorban elhangzott: a kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. A kiadott közleményben azt írták a hallgatók, hogy az új kancellárt egy nagyjából tízfős rögtönzött fogadóbizottság fogadta, akik felkérték, hogy távozzon, és tájékoztatták arról, hogy nem ismerik el a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, így annak döntéseit sem, és Szarka Gábort nem tekintik az egyetem polgárának.

Vidnyánszky szerint a sztrájk jogszerűtlen

Vidnyánszky Attila minderre reagálva azt mondta, a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség generálja a vitákat. Lajos Tamás, a kuratórium tagja ugyanezt hangoztatta korábban a Kossuth Rádióban.

Vidnyanszky Attila Szfe Kuratorium Tagok Szinmuveszeti Egyetem
Vidnyánszky Attila, Az Színház- És Filmművészeti Egyetemet (Szfe) Fenntartó Alapítvány Kuratóriumának Elnöke / Fotó: Ladjánszki Máté

A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

Vidnyánszky Vs. Oscar-díjasok: Az SZFE mellett nagyágyú külföldi művészek is kiálltak

Miután Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványát fenntartó kuratórium elnöke, számos tüntetés – versfelolvasóstól kezdve élőláncosig – mellett több hazai ismert ember, intézmény és egyesület is támogatásáról biztosította az SZFE hallgatóit. Noha ez aligha hatja meg Vidnyánszkyt a nyilvánosságban adott nyilatkozataiból kiindulva: azt is mondta, az egyetemük mellett kiálló diákok mindössze a politikai pártok eszközei.

Az SZFE dolgozói azzal indokolják a munkabeszüntetést, hogy az új alapítványi fenntartó alapítói okirata, illetve szervezeti és működési szabályzata a munkavállalók érdekeit is sérti.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.