Vidnyánszky Attila bejelentette a köztévén, hogy kik lesznek az SZFE rektorhelyettesei

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila szerint a színművészetin egy szűk kisebbség generálja a vitákat.

Az új kancellárt is bemutatta

Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5-nek szerda este, írja a HVG az MTI-re hivatkozva.

Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán jár le. Ők azután adták be a felmondásukat, hogy kiderült, az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

dr szarka gabor szfe kancellar
Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke beszédet mond 2012-ben / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A műsorban elhangzott: a kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. A kiadott közleményben azt írták a hallgatók, hogy az új kancellárt egy nagyjából tízfős rögtönzött fogadóbizottság fogadta, akik felkérték, hogy távozzon, és tájékoztatták arról, hogy nem ismerik el a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, így annak döntéseit sem, és Szarka Gábort nem tekintik az egyetem polgárának.

Vidnyánszky szerint a sztrájk jogszerűtlen

Vidnyánszky Attila minderre reagálva azt mondta, a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség generálja a vitákat. Lajos Tamás, a kuratórium tagja ugyanezt hangoztatta korábban a Kossuth Rádióban.

vidnyanszky attila szfe kuratorium tagok szinmuveszeti egyetem
Vidnyánszky Attila, az Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke / Fotó: Ladjánszki Máté

A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

Vidnyánszky Vs. Oscar-díjasok: Az SZFE mellett nagyágyú külföldi művészek is kiálltak

Miután Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványát fenntartó kuratórium elnöke, számos tüntetés – versfelolvasóstól kezdve élőláncosig – mellett több hazai ismert ember, intézmény és egyesület is támogatásáról biztosította az SZFE hallgatóit. Noha ez aligha hatja meg Vidnyánszkyt a nyilvánosságban adott nyilatkozataiból kiindulva: azt is mondta, az egyetemük mellett kiálló diákok mindössze a politikai pártok eszközei.

Az SZFE dolgozói azzal indokolják a munkabeszüntetést, hogy az új alapítványi fenntartó alapítói okirata, illetve szervezeti és működési szabályzata a munkavállalók érdekeit is sérti.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból