A legbefolyásosabb emberek rangsorának összeállításában 17 éve alatt idén először választott be mozgalmat a világ művészeti színterének legbefolyásosabb személyiségei közé az Art Review. 

A tekintélyes brit művészeti folyóirat ítészei rögtön a százas lista harmadik helyére rangsorolták a szexuális erőszak és zaklatás ellen küzdő MeToo-mozgalmat.

A helyezés jól tükrözi azokat a szalagcímeket, amelyek az elmúlt 12 hónapban Harvey Weinstein filmmogul szexuális zaklatási botrányának kirobbanása után a sajtóban megjelentek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem tudom, hogy a szexuális zaklatási vádak miatt lemondásra kényszerült emberek száma, vagy a cselekedeteikért középpontba kerültek miatt, de a MeToo-mozgalomnak pontosan kivehető hatása volt arra, hogyan gondolkozik a művészeti szcéna magáról és hogyan viselkedik[/perfectpullquote]

– idézte J.J. Charlesworth vezető szerkesztőt az Art Newspaper folyóirat honlapja.

A nemi erőszak egy olyan háborús fegyver, ami arra épül, hogy a nők testén keresztül lehet hadi győzelmet elérni

Számtalan különböző beszélgetés, bemutató kapott helyet a Margó Fesztivál négy napja alatt, a gyerekprogramoktól kezdve egészen Pető Andrea kötetbemutatójáig. A szerzővel Stumpf András, a Heti Válasz újságírója beszélgetett. A #metoo-kampánynak köszönhetően a szexuális bántalmazásról és a nők elleni erőszakról szóló történetek százai kerültek napvilágra. Színészeket írtak ki sorozatokból, bírójelölteket lehetetlenítettek el a felmerült vádak következtében.

A mozgalom kiállítások özönét indította el a galériákban és múzeumokban, több helyezte középpontba a női képzőművészeket.

“Ez sokkal inkább arról a hatásról szól, amelyet a MeToo mozgalom vagy a jelenség gyakorolt, és arról, hogyan reagáltak az intézmények a kritikákra és a perspektívákra” – tette hozzá Charlesworth.

David Zwirner
David Zwirner, A Világ Legbefolyásosabb Embere A Művészeti Színtéren / Fotó: White Wall

Idén a Power 100 lista élén David Zwirner New York-i műkereskedő áll.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szeretnénk emlékeztetni mindenkit arra, hogy megpróbáltunk egy olyan listával előállni, amely magát a hatalmat tükrözi… A rideg valóság az, hogy ez egy gazdag európai származású amerikai férfi[/perfectpullquote]

– magyarázta a szerkesztő.

Zirner elsőségét magyarázza pénzügyi forgalmának eredménye, valamint kiállítótereinek globális növekedése és az általa képviselt világszínvonalú művészek, köztük Kerry James Marshall kortárs amerikai festő.

Az ítészek utóbbit minősítették a legbefolyásosabb kortárs művésznek és helyezték a lista második helyére. Marshall a tavaly lista 68. helyéről ugrott ekkorát, köszönhetően egy 1997-es festménye rekordárú eladásának. A Past Times című művet Sean Combs vette meg 21,1 millió dollárért, ami a legnagyobb összeg, amelyet valaha fizettek élő afro-amerikai művész alkotásért.

Ai Weiwei művészeti akcióvá avanzsálta kínai műtermének hatósági megsemmisítését

Az elismert, kínai származású művész műtermének váratlan lebontása augusztus 3-án kezdődött. A megsemmisítés folyamatát Ai Weiwei az Instagramra feltöltött videókkal örökítette meg. A legérdekesebb az egészben az, hogy Ai látszólag nyugodtan viseli a rombolást és precízen figyelemmel kíséri a folyamatot.

A lista negyedik helyén Hito Steyerl német filmkészítő van. Őt követi Aj Vej-Vej kínai képzőművész, Ivan Manuela Wirth galériatulajdonosok és Hans Ulrich Obrist, a londoni Serpentine galériák művészeti igazgatója. Az első tíz között van továbbá, Thelma Golden, a harlemi Stúdió Múzeum vezetője, Eyal Weizman építész és Fred Moten amerikai költő.

A Power 100-et egy 30 tagú anonim zsűri állítja össze.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.