A világegyetem gyorsabban tágul, mint ahogy eddig gondoltuk

A módosított számításokhoz a Gaia űrszonda hat éven át mérte a csillagközi távolságokat. 

Valami még hiányzik a világegyetem-modellünkből

Ha eddig nem lett volna elég elátkozott és kaotikus év 2020, most még az is kiderült, hogy a világegyetem gyorsabban tágul, mint ahogy azt a tudósok eddig tudták, írja a Dazed

Az adatok az Európai Űrügynökség Gaia űrszondájától származnak, amely az elmúlt hat évben a csillagok közötti pontos távolságokat határozta meg. Ezekből az adatokból kiszámolták ki az univerzum tágulásának sebességét.

Galaxis Nasa Univerzum Tagulas
A Hubble teleszkóp felvétele / Fotó: NASA Instagram

A teleszkóp 1,3 milliárd csillag parallaxisát, vagyis az égitestek egymáshoz képesti látszólagos szögelmozdulását mérte, amelyből ki lehet számolni a távolságukat. A Gaia új kutatásában meghatározták azokat a csillagokat is, amelyekhez viszonyítva lemérhetőek a kozmoszbeli távolságok, többek között a világegyetem mérete is. A Gaia szerint a kozmosz 67 kilométer/szekundum/megaparszek tágult eddig, de a legfrissebb mérések folyamatosan meghaladják ezt a sebességet. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ebből arra lehet következtetni, hogy valami még hiányzik a jelenleg ismert világegyetem-modellünkből, amiből ez az eltérés adódik. 

Ragyogó hírek a csillagokról

Mindeközben a galaxis egy másik részén a tudósok az egyik szomszédos csillagról érkező furcsa rádiójeleket vizsgálják a földönkívüliek felfedezésének reményében. Mások pedig 24 olyan bolygót azonosítottak be a Tejútrendszerben, amelyeken nagy valószínűséggel lehetséges az élet.

A NASA-nál jelenleg azon dolgoznak, hogy a hosszabb holdmissziókhoz szükséges holdbázison kiépítsék az internetkapcsolatot.  gy 23 millió dolláros űrvécét is telepíteni akarnak az űrhajósok számára, akik közé terveik szerint egy nőt is be kívánnak válogatni

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból