A világegyetem gyorsabban tágul, mint ahogy eddig gondoltuk

A módosított számításokhoz a Gaia űrszonda hat éven át mérte a csillagközi távolságokat. 

Valami még hiányzik a világegyetem-modellünkből

Ha eddig nem lett volna elég elátkozott és kaotikus év 2020, most még az is kiderült, hogy a világegyetem gyorsabban tágul, mint ahogy azt a tudósok eddig tudták, írja a Dazed

Az adatok az Európai Űrügynökség Gaia űrszondájától származnak, amely az elmúlt hat évben a csillagok közötti pontos távolságokat határozta meg. Ezekből az adatokból kiszámolták ki az univerzum tágulásának sebességét.

A Hubble teleszkóp felvétele / Fotó: NASA Instagram

A teleszkóp 1,3 milliárd csillag parallaxisát, vagyis az égitestek egymáshoz képesti látszólagos szögelmozdulását mérte, amelyből ki lehet számolni a távolságukat. A Gaia új kutatásában meghatározták azokat a csillagokat is, amelyekhez viszonyítva lemérhetőek a kozmoszbeli távolságok, többek között a világegyetem mérete is. A Gaia szerint a kozmosz 67 kilométer/szekundum/megaparszek tágult eddig, de a legfrissebb mérések folyamatosan meghaladják ezt a sebességet. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ebből arra lehet következtetni, hogy valami még hiányzik a jelenleg ismert világegyetem-modellünkből, amiből ez az eltérés adódik. 

Ragyogó hírek a csillagokról

Mindeközben a galaxis egy másik részén a tudósok az egyik szomszédos csillagról érkező furcsa rádiójeleket vizsgálják a földönkívüliek felfedezésének reményében. Mások pedig 24 olyan bolygót azonosítottak be a Tejútrendszerben, amelyeken nagy valószínűséggel lehetséges az élet.

A NASA-nál jelenleg azon dolgoznak, hogy a hosszabb holdmissziókhoz szükséges holdbázison kiépítsék az internetkapcsolatot.  gy 23 millió dolláros űrvécét is telepíteni akarnak az űrhajósok számára, akik közé terveik szerint egy nőt is be kívánnak válogatni

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból