Vincent van Gogh egy 1882-ben festett, korai tájképe hétmillió euróért (2,22 milliárd forintért) kelt el egy párizsi árverésen hétfőn – ismertette a BBC News.

A halászhálót javító nőket ábrázoló Fishing Net Menders in the Dunes című képet a hollandiai Hága környéki táj ihlette. Az alkotást komoly licitharc után egy amerikai gyűjtő vásárolta meg. Eredetileg 3-5 millió euróra (1-1,6 milliárd forintra) becsülték a várható árat.

Franciaországban húsz éve ez volt az első Van Gogh-kép, amit árverésre bocsátottak. Az aukciót vezető Francis Briest szerint azért kúszott fel ilyen magasra az ára, mivel a piacon alig vannak Van Gogh-festmények, a művek mind magángyűjtők és múzeumok birtokába kerültek már.

Szenzáció! – Valószínűleg valódi van Gogh-festményt találtak!

Jiri Lauterkranc restaurátor és kollégái 3 éven át tanulmányozták a művet. Lauterkranc az InsightART nevű prágai központú cégnél dolgozik, ahol csúcstechnológiával, röntgen segítségével állapítják meg a műtárgyak valódiságát, és restaurálással is foglalkoznak. Az évek során elvégzett vizsgálatok alapján a szakember úgy véli, valódi Vincent Van Gogh-festményről van szó.

A művész 29 éves korában festette a képet, amikor Hága környékén élt egy ideig. Ebben a Van Gogh számára különösen fogékony korszakban ez volt az egyetlen tájkép, amit alkotott.

Van Gogh

Párizsban utoljára a kilencvenes évek közepén Van Gogh The Garden in Auvers című képét árverezték el 10 millió dollárért.

A művész munkái közül 1990-ben a Dr. Gachet portréja című festmény kelt el a legmagasabb, 82,5 millió dolláros áron. Legutóbb, 2014-ben egy csendéletét, a Still Life, Vase with Daisies, and Poppies című képét adták el 61,8 millió dollárért.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet