Egy nagy kalapáccsal zúzta be a hollandiai Singer Laren Múzeum ajtaját a titokzatos műkincstolvaj, aki március 30-án a kora hajnali órákban ellopta Vincent van Gogh egy kis méretű, de értékes festményét a koronavírus-járvány miatt zárva tartó intézményből.

Nemes egyszerűséggel egy pöröllyel indult neki

Egy megtörtént bűnügyekkel foglalkozó holland tévéműsorban kedd este részletet tettek közzé a biztonsági kamerák felvételeiből. Abból egyértelműen látszik, amint egy férfi egy nagyméretű kalapáccsal, néhány határozott ütéssel betöri az üvegajtót, írja a Forbes. A nyomozás érdekei miatt eddig nem publikált többi felvételen pedig látható, ahogy később a festménnyel a jobb hóna alatt, a pöröllyel a bal kezében távozik az épületből a múzeumi ajándékbolton keresztül.

A videót annak reményében hozta nyilvánosságra a rendőrség, hogy segít kézre keríteni a betörőt, akinek egyelőre nem találják a nyomát.

A tolvaj A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című festményt vitte magával, amit a Groningeni Múzeum adott kölcsön egy időszaki kiállításra az Amszterdamtól keletre, Laren városában található múzeumnak.

Vincent Van Gogh Festmeny Lopas
A Múzeum Ajtaja A Lopás Után, Március 30-Án / Fotó: Caspar Huurdeman / Anp / Afp

A műkincslopásról nem minden felvételt hoztak nyilvánosságra, mivel védeni kell a múzeumnak a biztosítótársaság által is jóváhagyott biztonsági rendszerét – mondta Evert van Os múzeumigazgató.

56 bejelelentést kapott a rendőrség a lopásról

A betörő több ajtón és többrétegű, szakértők által is jóváhagyott védelmi rendszeren hatolt keresztül, ezért a felvételekből nem lehet következtetést levonni a múzeum biztonsági rendszerének minőségéről – mondta.

Elloptak egy Vincent van Gogh-festményt, amíg a járvány alatt zárva volt a múzeum

Az amszterdami Singer Laren múzeum a koronavírus-járvány miatt bezárt, azonban ahelyett, hogy a bűnözők művészetté tették volna a karanténjukat, mint ahogyan ők tették, hétfő reggelre virradó éjjel elloptak egy van Gogh-festményt. A holland festőművész egyébként ezen a napon, március 30-án született, 1853-ban. Azt nem tudni, tudatos megfontolásból időzítették-e a tolvajok a betörést.

A festménylopási ügyben még senkit sem tartóztattak le, és a rendőrség azt sem tudja, az elkövető egyedül volt-e. Mindenesetre keresnek egy fehér furgont, ami a biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint a betörés idején a múzeum előtt haladt el.

A rendőrség a műsorban főleg azok jelentkezését kérte, akik látták a tettest motoron a múzeumhoz érkezni, de kérte a múzeumban a megelőző napokban megforduló látogatókat is, hogy osszák meg a helyszínen készült fotóikat, videóikat, hátha látható azokon egy terepszemlét tartó, gyanús alak.

Akár így is megrajzolhatta volna Vincent van Gogh a saját életét

Akár így is megrajzolhatta volna Vincent van Gogh a saját életét Mozgalmas élete volt Vincent-nek Ez lehet az egyik ok a sok közül, amely felkeltheti az emberek érdeklődését festészete iránt. A holland posztimpresszionista rövid, de eseménydús élete ihlette az iráni képregényillusztrátor, Alireza Karimi Moghaddam legújabb sorozatát.

Az Opsporing Verzocht kedd esti adása után a rendőrség 56 új bejelentést kapott a képlopással kapcsolatban.

Maren Wonder rendőrségi szóvivő szerint nagyon valószínű, hogy a bűncselekmény célpontja kifejezetten Vincent van Gogh 25×27 cm-es olajképe volt.

Az év átverése Magyarországon: Kilopták a győri múzeum éremgyűjteményét és hamisra cserélték az egészet

Hónapokig hamis gyűjteményt állíthatott ki az egyik győri múzeum, a tárlat eredetei darabjait ugyanis kilopták az épületből, erősítette meg az információit a Nemzeti Nyomozó Iroda. A hatóság tájékoztatása szerint különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak. A lap azt írja, egyelőre nem tudni, hogy mikor cserélhették ki a hamis darabokra a műkincseket.

A mű abból a korszakból származik, amikor a festő visszatért a vidéken élő családjához, és többnyire komor hangvételű festményeken megörökítette az ott lakók hétköznapjait, ekkor készült a Krumplievők című híres képe is.

Az ellopott festmény értékét a holland sajtó korábban több millió euróra becsülte.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet