A holland Noordbrabants Múzeum 1,6 millió euró összegért tett szert a parasztasszony portréját ábrázoló, Head of a Woman (Egy nő feje) című festményre.

Lassan épül a Van Gogh-gyűjtemény

A holland Het Noordbrabants Múzeum vásárolra meg Vincent Van Gogh Head of a Woman (1885) című képet. A hír azért kisebb szenzáció, mert ’s-Hertogenbosch vagy Den Bosch városában található regionális kulturális intézmény így már egész komoly Van Gogh-gyűjteménnyel rendelkezik, írja a The Art Newspaper.

Head Of A Woman Vincent Van Gogh
Head Of A Woman / Fotó: Peter Cox

Az utóbbi négy évben ugyanis négy képet vásároltak a híres festőtől. Így a múzeum Van Gogh-kollekciója az 1984-ben megvásárolt első alkotással immár öt festményből áll. Ehhez jön még további nyolc kép, amelyet más gyűjteményektől kaptak kölcsön. A múzeum az 1,6 millió eurós (573 millió HUF) vételárat a holland szerencsejáték művészeti alap, a BankGiro lottó segítségével vásárolhatta meg, amelyet kulturális projektek támogatására fordíthatnak a kedvezményezett intézmények.

Nyilvánosságra került Van Gogh és Gauguin levelezése

Van Gogh és Gauguin művészete, valamint zavaros barátsága alapjaiban határozták meg a 19. század képzőművészetét. A többek között bordélyházban tett látogatásaikat megörökítő levél több mint 210 ezer dollár értékben került megvásárlásra az amszterdami Van Gogh Museum által, írja a The Guardian. Korábban a Gauguin Van Goghnak címzett, 1888-ban írt levele magántulajdon volt.

Van Gogh maga nem járt túl sokszor Észak-Brabant tartomány székhelyén, Den Bosch-ban, de családja ebből a tartományból származik, édesapja lelkészként szolgált itt, a festő pedig élete felében a közelben élt és alkotott.

1884-85 telén Van Gogh közel ötven tanulmányt készített parasztemberekről a Krumplievőkhöz. A legtöbb ilyen portré sötét háttérrel készült, ez a profilkép azonban világos, sárgászöld alapra. Van Gogh ezen portrék esetében nem az egyént festette meg, hanem a modelljei tipikus vonásait kereste. Ezért nem tudjuk a parasztasszony nevét sem, pedig néhány másik tanulmányon is feltűnik.

A kép eredetisége bizonyított

Egy nemrég elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a festmény vászna ugyanabból az anyagból készült, mint más hitelesített Van Gogh-képek, így a kép eredetisége nem is kérdéses.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vincent Van Gogh schilderde graag boeren die met hun doorleefde gezichten het zware boerenleven lieten zien. De nieuwe aanwinst ‘Kop van een vrouw’ is een studie die Van Gogh maakte als voorbereiding op het schilderen van zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. In zijn Brabantse oeuvre is dit schilderij een relatief kleurrijk werk omdat Van Gogh hier een lichte, gekleurde achtergrond toepaste. Vanaf vandaag is het schilderij te zien in het museum en als extraatje zijn er rondleiders op zaal die je graag wat meer vertellen over dit bijzondere portret en Van Goghs Brabantse werk. Kom dus snel langs! Heb je vandaag geen tijd? De boerin is nog t/m zondag te zien in het museum.

Het Noordbrabants Museum (@hetnoordbrabantsmuseum) által megosztott bejegyzés,

A mű először egy rotterdami művészetrajongó, Georgette van Stolk tulajdonába került 1906-ban. A korabeli művészettörténész, H.P. Bremmer már akkor hitelesítette az alkotást. Van Stolktól 40 évvel később került el a kép először egy holland, majd egy japán műgyűjtőhöz, majd 2000-ben és 2007-ben a Christie’s aukcióján értékesítették. 1920 óta mindössze egyetlen kiállításon szerepelt a mű, méghozzá egy, az Egyesült Államokban rendezett Van Gogh-portrétárlaton.

A legfontosabb Van Gogh-portré az első pszichotikus rohama után készült

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult. vincent Van Gogh portré, van gogh festmények

A Noordbrabants Múzeum az elmúlt héten mutatta be a Head of a Womant. A festmény hamarosan kisebb restauráláson esik át, hogy aztán a márciusban megnyíló Van Gogh-kiállításon láthassa a közönség a többi képpel együtt.

A múzeum 2016-ban vásárolta meg a The Garden of the Vicarage at Nuenen (1885) című akvarellt 1 millió euróért. A következő évben a Watermill at Coll (1884) című olajfestményt gyűjtötték be 2,6 millió eurós áron. Tavaly újabb festmény került a birtokukba, a Still Life with Bottles and Shell (1884), amelyért 2,5 millió eurót fizettek.

A Peasant Woman Digging (1885) című festmény már 1984 óta a múzeum gyűjteményéhez tartozik, így jelenleg már öt saját Van Gogh-képpel büszkélkedhet az intézmény. A képek árai meg sem közelítik a Franciaországban festett művek értékét, ezért tudta a Noordbrabants felvásárolni ezeket a korai festményeket.

Idén tavasszal a műkincstolvajok között is nagyon népszerűnek számított a holland festő: először a Tavaszi kert című képét lopták el, majd egy hónapon belül A nueneni paplak kertje 1884 tavaszánt is eltulajdonították. Nemrég pedig egy évszázados rejtélyre is fény derült a festő utolsó képével kapcsolatosan.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.