Elárverezik azt a Lefaucheux márkájú revolvert, amellyel Vincent van Gogh 1890-ben, 37 évesen öngyilkosságot követett el.

Hirdetés

A Drouot aukciósház 40 és 60 ezer euró közötti leütési árra számít a június 19-i párizsi árverésen.

Amikor van Gogh 1890. július 27-én meglőtte magát, még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe. A fegyvert akkor nem találták meg.

Vincent van Gogh fegyvere, amit az öngyilkossághoz használt / Fotó: Irish Times

1965-ben azonban egy földjét művelő gazda egy 7 milliméteres revolverre bukkant azon a mezőn, ahol a festő halálosan megsebesítette magát.

A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogya fegyvert 50-60 éve rejthette a föld.A revolver korlátozott tűzereje magyarázatot ad arra, hogy a közelről leadott lövés miért pattant meg van Gogh bordáján.

A golyó lefelé pattant, és túl mélyen hatolt be a festőművész testébe ahhoz, hogy kockázat nélkül el lehetett volna távolítani, ezért halt bele a lövésbe 30 órával később.

Felfedezése után a revolvert átadták az auvers-sur-oise-i Ravoux fogadó tulajdonosának, az egyes szakértők által “a művészettörténet leghíresebb fegyverének” tartott revolver azóta is a család tulajdonában maradt.

Először 2012-ben mutatták be a nyilvánosságnak, amikor könyv jelent meg a felfedezéséről Alain Rohan tollából. 2016-ban kiállították az amszterdami Van Gogh Múzeumban egy, a holland festő tébolyának okait firtató tárlaton.

Visszakerülhetnek Amszterdamba a maffia karmaiból kimentett Van Gogh-képek – ContextUs

Van Gogh két festményét még 2002-ben lopták el az amszterdami múzeumból, ahol a festő képeit őrzik. Az olasz rendőrök tavaly jelentették be, hogy nápolyi maffiózóknál, egy maffiaellenes rajtaütésen megtalálták a két műalkotást. Még nem tudni, pontosan mikor vihetik vissza azokat a holland fővárosba.

Amerikai kutatók 2011-ben azzal álltak elő, hogy Van Gogh nem is lett öngyilkos, a festőt véletlenül találta el egy golyó, amikor fiatalok a revolverrel játszottak a mezőn.

Juno Shen szerint már Vincent van Gogh is affektív zavarban szenvedett

Szép dolog művésznek lenni, egy külső szemlélőnek a legszerencsésebb életformának tűnhet. Pedig kutatások bizonyítják: a hideg idő – sőt, a meleg is – és a sötétség képes befolyásolni a produktivitást. A szezonális affektív zavar, ahogy a nevében is benne van, az évszakok hangulatra kifejtett hatását jelöli. Juno Shen művész évekig szenvedett levertségtől, szeptembertől-májusig.

Valószínűleg sosem tudják kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ez a fegyver sebezte halálra a híres festőt. Szakértők szerint azonban erős érvek szólnak amellett, hogy a revolvernek köze van Vincent van Gogh halálához, bárhogy is történt az.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Hirdetés