Virtuális műtétek segítségével tanulhatnak a japán orvostanhallgatók a koronavírus-járvány alatt

A virtuális valóság segítségével vehetnek részt a tokiói egyetem hallgatói az operációkon a pandémia alatt.

A hallgatókat védik az eljárás segítségével

Brit kutatóknak sikerült előállítaniuk a koronavírus ellenszerét, azonban amíg a gyógymód nem válik elérhető tömegesen, addig be kell tartani az óvintézkedéseket. Japánban egy elképesztő módszert találtak az egyetemi hallgatók megvédésére.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében egy tokiói kórház különleges óvintézkedést vezetett be az orvostanhallgatók megóvása érdekében. A virtuális valóság (VR) segítségével livestreamen mutatják be a műtéti eljárásokat. Így a hallgatók az otthonaikban nézhetik meg az operációkat, írja a Futurism.

Vr Mutet
Virtuális Műtét / Fotó: Rakuten

Az új oktatási rendet a tokiói Women’s Medical University vezette be. Az intézmény a mesterséges intelligencia-kutatások mellett az egészségügyi robotjairól is ismert. A sebészek most az operációkat egy hatalmas 8K felbontású virtuális valóság kamara előtt végzik, a tanulók pedig egy virtuális valóság-szemüveg segítségével az otthonaikból követhetik az eljárásokat.

A technológia számos lehetőséget rejt

A módszert a globális vészhelyzet miatt kialakult biztonsági óvintézkedések ihlették, de a későbbiekben is potenciális hatásai lehetnek majd az egészségügyi-oktatásban és a nagyközönség körében is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Különösen a jelenlegi helyzetben hisszük, hogy a VR élő közvetítések nagyon hasznosak, hiszen fontos tapasztalatokat lehet megosztani emberi érintkezések nélkül[/perfectpullquote]

– magyarázta a virtuális valósággal foglalkozó cég, a Hacosco vezetője, Naotaka Fujii.

Mutet Vr
Tokiói Kórház / Fotó: Futurism

A technika segítségével a diákoknak olyan élményben lehet részük, mintha ők maguk műtenének, amely ugyan nem helyettesíti a műtéteken való személyes részvételt, de a pandémia idején hasznos ismeretek birtokába kerülhetnek.

Magyarok eredtek a koronavírus nyomába, innen érkezhetett hazánkba

A Virológia Pécs Facebook-oldalán közzétett információk több mint öt hazai kutatóműhely tudósaitól származnak. A szakembereknek vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellet nyúliuk, hogy kiderítsék: honnan származnak a hazai vírusok, és mennyire aktívan terjedtek Magyarország területén. A vizsgálat rávilágított, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.

“A VR-technológia gyors ütemben fejlődik az orvostudomány területén. Egyre gyakoribb a kutatásokban és az oktatásban, mint amelyen ez a projekt is, de a műtétek utáni rehabilitációkban is alkalmazható” – fejtette ki Naotaka Fujii.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk