Virtuális műtétek segítségével tanulhatnak a japán orvostanhallgatók a koronavírus-járvány alatt

A virtuális valóság segítségével vehetnek részt a tokiói egyetem hallgatói az operációkon a pandémia alatt.

A hallgatókat védik az eljárás segítségével

Brit kutatóknak sikerült előállítaniuk a koronavírus ellenszerét, azonban amíg a gyógymód nem válik elérhető tömegesen, addig be kell tartani az óvintézkedéseket. Japánban egy elképesztő módszert találtak az egyetemi hallgatók megvédésére.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében egy tokiói kórház különleges óvintézkedést vezetett be az orvostanhallgatók megóvása érdekében. A virtuális valóság (VR) segítségével livestreamen mutatják be a műtéti eljárásokat. Így a hallgatók az otthonaikban nézhetik meg az operációkat, írja a Futurism.

VR mutet
Virtuális műtét / Fotó: Rakuten

Az új oktatási rendet a tokiói Women’s Medical University vezette be. Az intézmény a mesterséges intelligencia-kutatások mellett az egészségügyi robotjairól is ismert. A sebészek most az operációkat egy hatalmas 8K felbontású virtuális valóság kamara előtt végzik, a tanulók pedig egy virtuális valóság-szemüveg segítségével az otthonaikból követhetik az eljárásokat.

A technológia számos lehetőséget rejt

A módszert a globális vészhelyzet miatt kialakult biztonsági óvintézkedések ihlették, de a későbbiekben is potenciális hatásai lehetnek majd az egészségügyi-oktatásban és a nagyközönség körében is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Különösen a jelenlegi helyzetben hisszük, hogy a VR élő közvetítések nagyon hasznosak, hiszen fontos tapasztalatokat lehet megosztani emberi érintkezések nélkül[/perfectpullquote]

– magyarázta a virtuális valósággal foglalkozó cég, a Hacosco vezetője, Naotaka Fujii.

mutet VR
Tokiói kórház / Fotó: Futurism

A technika segítségével a diákoknak olyan élményben lehet részük, mintha ők maguk műtenének, amely ugyan nem helyettesíti a műtéteken való személyes részvételt, de a pandémia idején hasznos ismeretek birtokába kerülhetnek.

Magyarok eredtek a koronavírus nyomába, innen érkezhetett hazánkba

A Virológia Pécs Facebook-oldalán közzétett információk több mint öt hazai kutatóműhely tudósaitól származnak. A szakembereknek vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellet nyúliuk, hogy kiderítsék: honnan származnak a hazai vírusok, és mennyire aktívan terjedtek Magyarország területén. A vizsgálat rávilágított, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.

“A VR-technológia gyors ütemben fejlődik az orvostudomány területén. Egyre gyakoribb a kutatásokban és az oktatásban, mint amelyen ez a projekt is, de a műtétek utáni rehabilitációkban is alkalmazható” – fejtette ki Naotaka Fujii.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból