A Virtuális Valóság (VR) segítségével a Hold felszínén és a világűrben tehetünk sétát, saját bőrünkön érezhetjük ennek fizikai hatásait is.

Antony Gormley első virtuális valósággal foglalkozó alkotása a The Store X-ben mutatkozott be, amelyen nem mást kínál, mint a holdutazás élményét.

Moon Video Blocks
A Hold Felszíne / Kép: Video Blocks

Eddig csak tizenkét férfi léphetett a Holdra az Apolló-program keretében, de most a Yale Egyetem asztrofizikus professzora Priyamvada Natarajan és az Acture Art Együttműködésével, Gormley arra törekszik, hogy mindenki számára elérhető legyen a Holdra lépés élménye. Anélkül, hogy ehhez szükség lenne űr-repülőgépre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A lehető legpontosabb szerettem volna visszaadni a test fizikai élményét az űrben [/perfectpullquote]

– mondta a tegnapi induláskor.

Sajnos a technológia még annyira nem fejlett hogy teljes egészében visszaadja az élményt, de az űrutazás ennek ellenére is érdekes. A Lunatick (2019) a NASA adatai alapján került megtervezésre, hogy digitálisan újraalkothassák a felszínt, a kráterekkel. Az élmény magába foglalja, ahogy átrepülünk a felhőkön, majd végignézhetünk egy szupernóva-robbanást, majd a Hold felszínén landolunk. A szimulációban egy nukleáris generátor megsemmisítheti a Földet, ha nem pusztítják el azt előbb.

Óriási „szökőkútra” bukkantak a világűrben / ContextUs

A Grant Tremblay, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa által vezetett csapat az Atacama Large Millimeter Array (ALMA) és a Very Large Telescope (VLT) segítségével figyelt meg egy viszonylag közeli galaxishalmazt, az Abell 2597-et – írja az IFLScience .

Natarajan professzor „kék márványhoz” hasonlította az élményt, amit a VR-ben tapasztalt meg. „A Holdon ugrálás egyszerre váltott ki érzelmi hatást és adrenalin fröccsöt” – fejtette ki.

“A Holdról látva a bolygókat, úgy érzem egészen másképp fogok viszonyulni hozzá” – mondta Gormley a The Art Newspapernek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.