Virtuális sétát tehetünk a Holdon Antony Gormley-nek köszönhetően

A Virtuális Valóság (VR) segítségével a Hold felszínén és a világűrben tehetünk sétát, saját bőrünkön érezhetjük ennek fizikai hatásait is.

Antony Gormley első virtuális valósággal foglalkozó alkotása a The Store X-ben mutatkozott be, amelyen nem mást kínál, mint a holdutazás élményét.

moon Video Blocks
A Hold felszíne / Kép: Video Blocks

Eddig csak tizenkét férfi léphetett a Holdra az Apolló-program keretében, de most a Yale Egyetem asztrofizikus professzora Priyamvada Natarajan és az Acture Art Együttműködésével, Gormley arra törekszik, hogy mindenki számára elérhető legyen a Holdra lépés élménye. Anélkül, hogy ehhez szükség lenne űr-repülőgépre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A lehető legpontosabb szerettem volna visszaadni a test fizikai élményét az űrben [/perfectpullquote]

– mondta a tegnapi induláskor.

Sajnos a technológia még annyira nem fejlett hogy teljes egészében visszaadja az élményt, de az űrutazás ennek ellenére is érdekes. A Lunatick (2019) a NASA adatai alapján került megtervezésre, hogy digitálisan újraalkothassák a felszínt, a kráterekkel. Az élmény magába foglalja, ahogy átrepülünk a felhőkön, majd végignézhetünk egy szupernóva-robbanást, majd a Hold felszínén landolunk. A szimulációban egy nukleáris generátor megsemmisítheti a Földet, ha nem pusztítják el azt előbb.

Óriási „szökőkútra” bukkantak a világűrben / ContextUs

A Grant Tremblay, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa által vezetett csapat az Atacama Large Millimeter Array (ALMA) és a Very Large Telescope (VLT) segítségével figyelt meg egy viszonylag közeli galaxishalmazt, az Abell 2597-et – írja az IFLScience .

Natarajan professzor „kék márványhoz” hasonlította az élményt, amit a VR-ben tapasztalt meg. „A Holdon ugrálás egyszerre váltott ki érzelmi hatást és adrenalin fröccsöt” – fejtette ki.

“A Holdról látva a bolygókat, úgy érzem egészen másképp fogok viszonyulni hozzá” – mondta Gormley a The Art Newspapernek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból