A világ legrégebbi víz alá került városához, a bronzkori Pavlopetrihez üvegpadlózatú kirándulóhajókon szállítják majd a turistákat, és megépül Athén kikötőjében a Vízalatti Műkincsek Múzeuma. A vállalkozó szelleműek több helyen búvárkodva tudják majd megtekinteni az évezredek során elsüllyedt hajóroncsokat.

A teljes történelem feltárul a görög partok mentén, a Vízalatti Műkincsek Múzeuma kedvéért

Miután a Parthenon-frízeket nem sikerült visszakapni a britektől, Görögország a kulturális turizmus egészen új irányzatával próbálkozik. Elsüllyedt ókori városok, az i. e. 5. századból származó hajóroncsok és rakományaik, bizánci horgonyok és a 2. világháborúban a tengerbe zuhant repülőgépek roncsai körül úszkálhatnak hamarosan a könnyű- és hobbibúvárok a hamarosan megnyíló víz alatti múzeumokban, írja a The Art Newspaper

Görögország programot indított, hogy egyedülálló módon a víz alatt mutassa meg változatos történelmi műkincseinek azon darabjait, amelyek évtizedek vagy évezredek óta a tenger fenekén pihennek. A sajátos kiállítások nem csupán a gyakorlott könnyűbúvárok számára válnak hozzáférhetővé, hanem a hobbiból sznorkelező nyaralók is úszkálhatnak a vízi múzeum kincsei között.

Vizalatti Mukincsek Muzeuma Pavlopetrihez

A görög vízalatti múzeumok különlegessége abban rejlik, hogy a hasonló intézményekben modern, direkt a tengerfenékre tervezett alkotások láthatók, míg Görögországban az ókortól a 2. világháborúig valódi történelmi emlékek tárulnak fel a látogatók előtt.

Kapcsolódó cikk

Idén márciusban a görög Kulturális és Sportminisztérium bejelentette, hogy a fenntartható turizmus fellendítése és a helyi közösségek támogatása érdekében hozzájárulnak ahhoz, hogy búvárok lemerülhessenek mintegy száz, 1868-1970 között elsüllyedt hajóroncs közelében. A minisztériumhoz tartozó Vízalatti Műkincsek Hivatalának igazgatója, Pari Kalamara szerint a hatalmas kiterjedésű vízalatti múzeumnak köszönhetően a kiállítási anyagok védelme is hatékonyabbá válik.

Ókori hajóroncsok, antik edények között úszkálhatnak a búvárok

A búvárkodós múzeumok ötlete 2005-ben merült fel először, amikor megalkották a szabadidős célú merülés jogszabályi kereteit. 2012-15 között pedig meghatározták a potenciális helyszínek működési feltételeit. 

Tavaly nyáron 300 búvár tekinthette meg a Thesszaloniki és Athén között nagyjából félúton elhelyezkedő Peristera-sziget közelében i. e. 425-415 körül elsüllyedt hajó rakományát, mintegy négyezer boroskancsót az Égei-tenger fenekén. Bár a hajóroncs nem maradt meg, Peristera korát, méretét és állapotát tekintve az egyik legfontosabb vízalatti műemléknek számít.

Peristera shipwreck - Alonissos, Greece

Peristera is an islet near Alonissos in the North Sporades, a cluster of islands in Greece (central Aegean Sea). The shipwreck was located at the north of Ko...

A tervek szerint 2023-tól a június közepétől október közepéig tartó szezonban már teljes üzemmel működhet a múzeum.

Három másik vízalatti kiállítótérben a könnyűbúvárok és a szabadtüdős búvárok elsüllyedt római kori hajóroncsot, több másik hajó rakományának maradványait és Glaros szigete mellett néhány középkori vasmacskát is felfedezhetnek, néhol akár sznorkelfelszereléssel is.

Nem csak búvároknak

A projektvezetők természetesen gondoltak azokra is, akik nem végeztek búvártanfolyamot, de kíváncsiak a tengervízben megmaradt leletekre. Az Alonissos-ban és Amaliapoliban létesített információs központokban már most megismerhetik az elsüllyedt hajóroncsok történetét a digitális technika segítségével. Vízen úszó múzeum már létezik, hamarosan lesz több a tengerben is.

A Vízalatti Műkincsek Hivatala a geológiai változások és a tengerszint megemelkedése miatt elsüllyedt ókori műemlékeket vízalatti és partmenti információs táblákkal készül ellátni, hogy a tengerparton fürdőzők is megismerhessék az őskori Pavlopetri település és a római-bizánci kikötő, Kenchreai történetét. 2023-tól egy üvegpadlózatú turistahajót is üzembe helyeznek, amelyről az epidauroszi késő római kori víz alá került villát lehet megcsodálni.

A pireuszi kikötőben álló, az 1930-as években épült gabonatároló épületébe tervezett Vízalatti Műkincsek Múzeumának ötletét is újra felélesztette a görög kormány. Miután a kikötő üzemeltetése magánkézbe került, az állami projekt végrehajtása megfeneklett.

Ám egy tavaly decemberi döntés révén, amely jóváhagyta a görögországi tengerhajózás történetét az őskortól napjainkig bemutató kiállítás anyagának terveit, újult erőre kapott. A beruházást a görögök az európai uniós helyreállítási alapjából fogják finanszírozni, és várhatóan 2025-ben nyitják meg a látogatók előtt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet