Allan Pease maga tanította az orosz elnököt a testbeszéd tudatos használatára. Úgy látja: Putyin viselkedése és megjelenése rendkívül nagyot változott.

Vlagyimir Putyin „őrült viselkedése” Ukrajnával kapcsolban azt mutatja, hogy nagymértékben leépült az elméje az utóbbi hónapokban – erről beszélt Allan Pease világhírű testbeszéd-szakértő a The Sunnak, amit az RTL szemlézett. Pease számos könyv szerzője, aki több mint 30 éve ismeri az orosz elnököt, és korábban ő maga tanította a tudatos testbeszéd használatára.

Az ausztrál szakember először 1991-ben, Szentpéterváron találkozott az akkor 39 éves Putyinnal. 

Pease és felesége, a szintén kommunikációs szakértőként ismert Barbara Pease a Szovjetunió bukása után egy évvel azért utaztak Oroszországba, hogy kihasználják a piaci rést: képzéseket tartottak a volt kommunista országok politikusainak arról, hogyan lehetnek „nyugatiasabb” vezetők. 

Az egykori KGB-ügynök Putyint éppen ekkoriban nevezte ki helyettesének Szentpétervár frissen megválasztott polgármestere, Anatolij Szobcsak.

Pease a lapnak elmondta: három találkozót egyeztettek Borisz Jelcin elnökkel, aki egyszer sem jelent meg. A látogatásukat dokumentáló forgatócsoport vetette fel, hogy ismerik Anatolij Szobcsakot, Oroszország első hivatalosan megválasztott politikusát. Neki azt kínálták fel, hogy megtanítják, hogyan kell a televízióban szerepelni. Szobcsaknak tetszett az ötlet, és beleegyezett, hogy a szentpétervári téli palotában fogadja a szakértőket.

Kapcsolódó cikk

„De a találkozásunk napján nem tudott megjelenni, ezért a helyettesét küldte. Vlagyimir Putyint” – idézte fel Pease. Putyin ekkoriban még nem volt széles körben ismert Oroszországban, bár KGB-s múltja köztudott volt. A szakértő szerint

első benyomása az volt, hogy Putyin nem olyan magas, mint amire számított, azonban mentális képességei rendkívüliek.
Pease szerint Putyin gyorsan tanult, és gyorsan átültette, amit tanítottak neki. Később pedig megfigyelte, hogy Putyin az elkövetkező 30 évben tudatosan használta azokat a technikákat, amelyekre ő tanította meg. Ő tanította meg Putyinnak az egyik legfontosabb „hatalmi pózt”, az úgynevezett „toronypózt”.
„Összeteszi a kezeit templomtornyot formázva, és hátradől. Anélkül mosolyog, hogy megmutatná a fogait” – magyarázta a lapnak Pease, aki hozzátette: ez a testtartás magabiztosnak és a saját érzelmei urának állítja be Putyint, és ha ezt a pózt használja egy találkozón vagy interjún, magabiztosabb és nyugodtabb lesz, mivel a testtartás is hat az érzelmi állapotra.
“Nézz meg videókat Putyinról az ukrajnai válság előtt. Ezt a pózt veszi fel. Nem fog olyat látni, hogy keresztbe teszi a karjait” – jegyezte meg.
Pease arról is beszélt, hogy az egyik legnagyobb kihívás számára az úgynevezett „orosz arckifejezés” kezelése volt. A szovjet katonák nem mosolyoghattak, mivel komolytalannak tűnhettek volna, így a szakértőnek meg kellett értetniük a jelenlévő politikusokkal, hogy ha nem orosszal tárgyalnak, kénytelenek lesznek mosolyra húzni a szájukat.

Bár Putyin nem a kedves mosolyáról ismert, az elnöksége első napjaiban fotókon az látható, amint Tony Blair akkori brit miniszterelnökkel mosolyog.

„Azok az emberek, akiknek hatalmuk van, úgy járnak, mintha félig menetelnének” – mondta Pease, aki ezt a tudást is átadta a jelenlévőknek, így Putyinnak is. Szerinte ezt az államférfiakra jellemző mozgást – amikor a két kar kissé a törzs mellett mozog járás közben – Ronald Reagan amerikai elnök tökéletesítette az 1980-as években. 

Kapcsolódó cikk

Úgy látja, hogy elődjével, Borisz Jelcinnel ellentétben Vlagyimir Putyin mindig higgadt ember, nyugodt vezető képét igyekezett sugallni. Pease Putyin elmúlt 22 évét úgy foglalta össze: „vasököl a bársonykesztyűben”.

Az ukrajnai háborúra utalva elmondta: „Putyin valószínűleg azt hitte, hogy Zelenszkij elmenekül Ukrajnából az invázió után, és az oroszokat tárt karokkal fogadják.”

Allan Pease szerint Putyin viselkedése jelentősen megváltozott az elmúlt hónapban.
„Sokat hízott” – mondta, majd óvatosan hozzátette: több orosz barátja szerint arról pletykálnak, hogy az orosz elnöknek vastagbélrákja van. „A súlygyarapodás gyakran a kezelés tünete” – tette hozzá.
“Putyin mindig is fitneszfanatikus volt. (…) Egyértelmű, hogy jelenleg nem edz. Olyan pletykák keringenek Oroszországban, hogy rákos, vagy korai stádiumban lévő Parkinson-kórja van” – mondta Pease, aki szerint Putyin viselkedése és testbeszéde is drasztikusan megváltozott.

Kapcsolódó cikk

A fitneszfanatizmus nagyon is illik Putyinra. Az állítólagos szeretője, Alina Kabaeva a ritmikus gimnasztika történetének egyik legjobban kitüntetett tornásza, 2 olimpiai éremmel, 14 világbajnoki éremmel és 21 Európa-bajnoki éremmel.

„Már nem ő a magabiztos ügyvezető igazgató” – folytatta Pease, majd kitért a mára legendássá vált hosszú asztalra is. Szerinte az, hogy Putyin az asztal végén, háttal a falnak vagy egy ablaknak helyezkedett el, arra utalhat, hogy „támadásra számíthatott”. Szerinte ez Putyin fokozódó „paranoiájának” tünete lehet, ami jellemző azoknál, akik a járvány idején túlságosan elszigetelve éltek.
“Egyértelmű, hogy valami történik a fejében. Nem akar emberek közelében lenni” – állította a szakember. Egy közelmúltbeli beszédében a hevesnek tűnő Putyin arra figyelmeztetett: a hazafiak tudják, hogyan kell megtalálni az árulókat. Pease szerint ez távol áll attól a hideg, nyugodt képtől, amelyet korábban közvetített magáról az orosz elnök.
Úgy látja: Putyin betegsége – akár testi, akár lelki – megmagyarázhatja az elnök elhamarkodott cselekedeteit Ukrajnában. Felidézte, hogy Putyin 69 éves, így ha „lépést akart tartani” Ukrajnával és a betegségével, lehet hogy azt gondolta, „a fenébe is, bevonulok”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet