Vajon mit jelent a Vr~7_7(); mint cím? Miként tud egy képzőművészeti kiállítás reagálni arra a kérdésre, hogyan képzelhetjük el a világunkat a nem is olyan távoli jövőben?

Digitális művek

A Vr~_7(); című kiállítás virtuális, amely a videójáték és a virtuális valóság, valamint a hagyományos kiállítás határán helyezkedik el. Mint írják a szervezők a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, videójáték, mivel a néző számára interakcióra ad lehetőséget és valós idejű visszajelzést generál, ugyanakkor számítógépen létrehozott mesterséges világ, amibe a felhasználók megpróbálnak minél jobban elmélyedni és beleélni magukat a virtuális világban történő eseményekbe. Emellett nyilvános bemutató, a cél művek bemutatása, hogy az emberek láthassák.
Prokisch Dániel Player Awareness Digital Interactive Media 2020
Prokisch Dániel: Player Awareness
Prokisch Dánielt, az egyik kiállító művészt, aki egyben játékfejlesztéssel foglalkozik, már régóta foglalkoztatta az a gondolat, hogy egyes alkotásait hogyan tudná átkonvertálni a videójátékok interaktív médiumába, és ezt hogyan valósítanák meg más művészek. Maga a virtuális kiállítás talán legjobban a Walking Simulator műfajba illik, mondta a ContextUsnak Prokisch, de ő inkább Open World kiállításnak szeretné nevezni, ahol a megalkotott világban mindig fedezhet fel az ember valami újat. Fontosnak tartották a szervezők, hogy csak minimálisan használják a videojáték-elemeket, így a néző/játékos kizárólag elenyésző módon tud interaktálni a kiállított munkákkal. Mint mondta Prokisch, a felfedezésen és rácsodálkozáson van a hangsúly.
Prokisch Daniel Glitch
Prokisch Dániel: Glitch, 2020
A címben szereplő VR mint megnevezés a virtuális térre utal, amiben az alkotásokat helyezték el. Mivel fontosnak gondolták a szervezők a könnyű elérhetőséget bárkinek, ezért tartották magukat távol a VR-szemüvegek használatától ezen projektnél. “Maga a virtuális kiállítás megalkotása egy válasz volt arra a kialakult helyzetre, hogy kevesebben érzik úgy, hogy eljárhatnak csoportos találkozókra, kiállításokra. Ennél fogva úgy gondoltuk, maga a játék letölthető lesz a kiállítás megnyitó napjától, és bárki kipróbálhatja ezen a linken” – mondta Prokich.

A képzelt idő: 2070

Posztapokaliptikus atmoszféra uralkodik a létrehozott térben, a címben található ’7();’egyrészt programnyelvből kölcsönöz részletet.

A virtuális valóság életre kel Marina Abramovic előadásában – Contextus magazin

Marina Abramovic egy különleges technika segítségével lesz látható. Ez az első ilyen előadás a világon.

Sőt, a hetvenes számra is utal: a képzelt idő 2070. “A címet – Vr~_7(); – olyan elemekből komponáltuk össze, amelyek egy-egy elemre utalnak a közös koncepciónkból, esetleg a fejlesztési folyamatra. A zárójel a pontosvesszővel A cím végén a zárójelet pontosvesszővel a C# programozási nyelvben használjuk, amikor definiálni akarunk egy-egy funkciót, valahogy így: Void Vr~_7(){}.” – fedte fel Prokisch.
Boruzs Adam Correlation
Boruzs Ádám: Correlation I., 2019
“Ezt követően azt meghívjuk a kód azon részébe, ahol azt használni is akarjuk. Így a cím is erre utal: elindítjuk a kiállítás funkciót, amit fentebb definiáltunk is” – tette hozzá.

Mi a közös pont?

“A Vr~_7(); című projekt alapvetően csoportos kiállításként indult, annak leghagyományosabb formájában. Az ötletet a közös múlt adta: mindannyian Debrecenben, a Medgyessy Ferenc Gimnáziumban tanultunk. Már sok éve ismerjük egymást és úgy gondoltuk, bemutatnánk a műveinket együtt. Akkor még a debreceni B24 Galériában volt tervben egy kiállítás, ami 2020 tavaszán valósult volna meg, ennek nem csak a vírus első hulláma szabott gátat, sajnos a galéria is változásokon ment keresztül. Ekkor jött az ötlet, hogy csináljunk online kiállítást. Prokisch Dániel a mindennapjai során játékfejlesztéssel foglalkozik, ő volt az, aki a technikai háttérét megteremtette” – mondta a projekt kialakulásáról a ContextUsnak Szabó Nóra, akinek művei szintén láthatók lesznek a kiállításon.

Hagyományos kiállítás egy online játékban

A virtuális világgal párhuzamosan egy valós kiállítást is bemutatnak, amelyen olyan műveket láthat a néző, amelyek még nem szerepeltek nyilvánosság előtt. A legtöbb kifejezetten erre a projektre jött létre – mondta Szabó Nóra. Mint megtudtuk, mivel Prokisch szervezi a Havi Egy Játék (HEJ) nevű budapesti csoportot, ahol minden hónapban elkészítenek egy-egyjátékot a Unity játékmotor által. A kiállításon fellelhetők olyan alkotások, amik Asset flippinggel készültek, vagyis online elérhető 3D-modellek felhasználásával, mások 3D-scannelés eredményei. Azonban abban az esetben, ahol speciális igények voltak, ott Blender grafikai program által készítettek egy-egy 3D-s, egyedi modellt. A kiállítás elrendezését pedig kiemelten fontosnak tartották a projekt kidolgozásának elejétől. Mivel nincsenek falak, így a munkák elhelyezésével próbálják vezetni a nézőt egyik helyről a másikra.

Walkthrough kiállítás

A virtuális játéknak és az analóg kiállításnak a megnyitója online streaming formában történik meg – Twitchen, ezen a linken lehet figyelemmel kísérni –, amelyet október 10-én, 16 órakor élesítenek. Urbán Gábor játékfejlesztő “nyitja meg” a lehető leghagyományosabb felfogásban – a Skurc group nevű helyen, amely a Zsilip utca 9. szám alatt található –, ha a játékot perspektívájából nézzük. A játék műfajában bevett szokás az ún. walkthrough, amikor egy arra felkért személy bejárja a játékot, leteszteli és kommentekkel látja el.

Kiállító művészek

Boruzs Ádám Prokisch Dániel Rafael Erik Benjamin Szabó Nóra Széll Ádá

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.