Hatalmas Vuk-festmény került egy 8. kerületi tűzfalra

A Szaffi után most egy újabb magyar mese, a Vuk szereplői színesítik Józsefváros egyik tűzfalát!

A Színes Város Csoport és a Józsefváros Önkormányzata közösen színesíti a kerületet – ismert magyar meséket festenek fel a tűzfalakra. Az első mű, a Szigony utcai Szaffi után most elkészült a második is – a Baross utca 109. falát mostantól a Vuk karakterei színesítik.

vuk mese festmény 8 kerület tűzfal
Vuk-festmény a 8. kerületi ház tűzfalán / Fotó: Farkas András

A 800 nm2-es kép után a tervek szerint a hamarosan elkészül a Vízipók-Csodapók, a Macskafogó, a Vuk párja és egy eredeti mű, Somogyi János festőművész alkotásának helyreállítása.

8 kerület vuk festmény tűzfal
Vuk-festmény a 8. kerületi ház tűzfalán / Fotó: Farkas András

Annak az elképzelésnek a megvalósítása, hogy régi magyar mesék kerüljenek a tűzfalakra ebben a kerületben, három évvel ezelőtt kezdődött el.

vuk festmény tűzfal 8 kerület ház
Vuk-festmény a 8. kerületi ház tűzfalán / Fotó: Farkas András

A tűzfalak minden esetben energetikai korszerűsítésen is átesnek, amely megoldásnak köszönhetően hosszú távon fejlesztik a társasházak homlokzatait.

Emberi sorsok a kopár tűzfalak mögött – Kritika Oláh Norbert kiállításáról

A tűzfalak házrészek vagy épületek lebontásával feltárult falak, melyek mellett nap mint nap sétálunk el, legtöbbször tudomást sem véve róluk. Az így megüresedett foghíjtelkek gyakran parkolók, szabadtéri bárok, közösségi kertek szerepében éledtek újjá. A tűzfalak viszont továbbra is omladozva, a történelem súlyát cipelve tekintenek le ránk. A kiállítás ezeket a falakat helyezi középpontba.

Várjuk a következő művet!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból