John Cleese: Hülyeség volt törölni a Waczak szálló epizódját, mert rasszistának gondolják

Levették a brit UKTV streamingszolgáltató műsoráról a Waczak szálló egy epizódját, mert “rasszista sértések” hangzanak el benne. John Cleese, a sorozat egyik alkotója és szereplője élesen bírálta a lépést.

Cleese egyszűrűen “hülyeségnek” nevezte a lépést

A Waczak szálló egy 1975-ös, A németek című epizódjában a tulajdonos, Basil Fawlty azt az utasítást adja, hogy “ne emlegessék a háborút” a német vendégek előtt, az őrnagy pedig a nyugat-indiai krikettcsapatról beszél sértő szavakkal.

john cleese waczak szallo a nemetek epizod torles black lives matter
John Cleese, a Monty Pyhton tagja, a Waczak szálló főszereplője és forgatókönyvírója / Fotó: Getty Images

John Cleese (a Monty Pyhton tagja, a sorozat főszereplőke és forgatókönyvírója) az epizód eltávolítását “hülyeségnek” nevezte – írja a The Guardian. A színész The Age című napilapban azzal érvelt, hogy ebben a részben éppenséggel a rasszista viselkedést figurázták ki.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az egyik dolog, amit az utóbbi 180 évben megtanultam, hogy az emberek humorérzéke nagyon sokféle. Vannak, akik megértik, hogy ha ostobaságokat adunk valaki szájába, akit ki akarunk figurázni, akkor nem a nézeteiket közvetítjük, hanem kigúnyoljuk[/perfectpullquote]

– magyarázta.

A Britbox kínálatában még megtekinthető

A BBC-hez tartozó streamingszolgáltató szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a “rasszista sértéseket” tartalmazó epizódot levették a műsorról, amíg felülvizsgálják. Mint mondta, a régebbi tartalmakat rendszeresen felülvizsgálják, hogy megfelelnek-e közönség elvárásainak, és különös figyelmet szentelnek annak, hogy milyen következményei lehetnek az elavult nyelvhasználatnak.

waczak szallo nemetek rasszista black lives matter
Waczak szálló / Fotó: BBC

Egyes esetekben figyelmeztetést tűznek a műsor mellé, más esetekben megvágják az anyagot. A Waczak szálló epizódjával kapcsolatos lehetőségekről még nem döntöttek.

Az epizód egyébként a részben szintén a BBC-hez tartozó Britbox kínálatában továbbra is megtalálható azzal a megjegyzéssel, hogy “korabeli sértő rasszista nyelvezetet és felkavaró jeleneteket tartalmaz”. A Netflixen is látható a nyelvezetre és a kirekesztésre való figyelmeztetéssel.

Ez már az 5. eset

A rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter mozgalom nyomán sok műsorszolgáltató és tévés személyiség értékelte újra, mi az elfogadható a mai társadalomban.

Black Lives Matter budapesti tüntetés: “Senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad”

George Floyd tragikus halála megrázta az Egyesült Államokat, ahol napok óta zajlanak tüntetések. Azonban világméretűvé duzzadt Londontól kezdve Berlinen keresztül egészen Új-Zélandig szolidaritásukat fejezik ki az utcára szervezett rendezvényeken. Így borítékolható volt, hogy budapesten is megmozdul a tömeg, mint ahogyan az is elkönyvelhető volt, hogy Banksy is megszólal az ügyben.

Az HBO Max átmenetileg levette a műsoráról az Elfújta a szél című filmklasszikust rasszista ábrázolásai miatt, a BBC iPlayer és a Britbox pedig az Angolkákat távolította el a “megváltozott idők” okán.

A Netflixről már szintén eltűnt az Angolkák, továbbá a Repülj velem!, a Kretének klubja és a Zooniverzum – Állati kert sem látható a streamingszolgáltatónál.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból