Wallace Neff, aki Hollywood fénykorában tervezett villákat a legnagyobb sztároknak

A építészről könyvet író ingatlanügynök, Bret Parsons szerint egy Wallace Neff által tervezett házat lebontani felér egy Picasso-festmény tönkretételével.

Wallace Neff a ’20-as, ’30-as évek sztártervezője

A földi halandók mindig is érdeklődéssel követték a szaklapokban vagy magazinokban, milyen házakban élnek a sztárok. A lapok azt is megírják, milyen csillagászati összegekért cserélnek gazdát a fényűző paloták vagy éppen azok az üres telkek, amelyeket jó érzékkel értékesítve hatalmas profitra lehet szert tenni. Korunk legnagyobb ingatlanüzleteit Kylie Jenner húzza be, aki legutóbb egy arab sejkkel bizniszelt. Most az egyik legnevesebb egykori hollywoodi sztárépítész villáiba tekinthetünk be.

wallace neff hollywood epitesz villa
Wallace Neff háza, 44,5 millió dollárt ér / Fotó: Anthony Barcelo/Hilton & Hyland

Pörgős egy év áll Wallace Neff egykori sztárépítész házait értékesítő cég mögött. Júniusban Serge Azria divattervező 16,5 millió dollárt perkált le egy, az 1920-as években, Bel Airben épült spanyol házért, amelyet Neff közösen tervezett John Byers-szel, és amely valamikor Diane Keaton tulajdonában is állt. Májusban 2,5 millióért kelt el egy másik, szintén spanyol stílusú épület. Tavaly Bill Bell, a 35 éven át tartó Another World című amerikai szappanopera örököse eladta az 1930-as években épült birtokát Sol Wurtzel producernek 31 millió dollárért, írja a The Hollywood Reporter.

Meghalt koronavírusban Vittorio Gregotti, a 20. század kiemelkedő építésze

A világhírű építészt a milánói San Giuseppe kórházban ápolták, ahol vasárnap reggel hunyt el, írta a Corriere della Sera . 1974-ben alapított tervezőirodájának – Gregotti Associati International – leghíresebb munkái között a lisszaboni Belém Kulturális Központot, a 2007-ben épült aix-en-provence-i új operaházat vagy a milánói Bicocca-negyedet szokták említeni.

Neff 1895-ben született, családja alapította meg a Rand McNally térképkiadó vállalatot. A 87 éves korában elhunyt építész alkotta meg az úgynevezett kaliforniai stílust, amely a spanyol és többnyire mediterrán építészet jellegzetességeit viseli magán.

Thank you real estate editor @laurenebeale from this morning’s “Los Angeles Times” — wonderful feature about my new architectural listing in Beverly HIlls by architect Wallace Neff’s protege Georgius Y. Cannon in 1940. This is a GEM! https://lat.ms/2DAjmXk

No Description

Neff egyik leghíresebb munkája a Mary Pickford és Douglas Fairbanks Jr. színész tulajdonában lévő, 18 hektáros Beverly Hills-i erdős birtokon álló Pickfair udvarház átalakítása volt. A Tudor-stílusú, 25 szobás kúriáról a Life magazin azt írta, hogy majdnem olyan fontos találkozók színtere, mint a Fehér Ház, csak annál sokkal szórakoztatóbb. Megfordult itt többek közt a Roosevelt-házaspár, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Greta Garbo és még rengeteg híresség.

Reese Witherspoon, Madonna és az Aniston-Pitt házaspár is lakott az általa tervezett házakban

Neff fenségessé varázsolta a házakat, amelyek olybá tűntek, mintha organikus módon nőttek volna ki a földből. Jellemző volt rá a vályog, a gipszvakolat, a látható gerendák, a kőburkolatok használata. Mindent helyi alapanyagokból készített” – mondta Bret Parsons ingatlanügynök, aki a tavaly megjelent Neff építészetéről szóló kiadvány egyik társszerzője Marc Appleton építész és Eleanor Schrader dizájner mellett.

Arriving late 2019: Volume III in the “Master Architects of Southern California” series profiling Wallace Neff. Stay tuned!

No Description

A könyv bepillantást enged a Neff által tervezett házak belsejébe is, amelyek olyan sztárok tulajdonában is voltak, mint Reese Witherspoon, James Murdoch vagy Madonna. A kötet a Dél-Kaliforniai építészek sorozat része, amelynek első része Gordon Kaufmannról 2016-ban jelent meg.

Így néznének ki a filmrendezők házai, ha az építészek a saját alkotásaik alapján tervezték volna / ContextUs

Fogadjunk, hogy egy picit mindig ott volt a fejedben, hogy vajon a filmrendezők házai hogyan néznének ki, ha a saját stílusuk alapján tervezték volna! Babina kielégíti ezt a kíváncsiságunkat, és készített egy illusztratív sorozatot, amelynek még nevet is adott: Archidirector.

Aki esetleg kedvet kapott az ingatlankereskedelemhez, annak jó hír, hogy jelenleg Neff két háza is eladó. Az 1934-ben egy Fredric March nevű színész számára épült villa, amelynek listaára 44,5 millió dollár. Valamikor itt lakott Brad Pitt és Jennifer Aniston. A másik ingatlan 1929-ben épült Beverly Hills-ben, és jelentősen kibővítették az idők folyamán, de „mindössze” 15 millió dollárért elvihető.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Aki megveszi, és lebontaná, keressen inkább magának másik telket[/perfectpullquote]

– kéri Parsons a leendő tulajdonosoktól. Sajnos nagyon sok Neff-házat lebontottak már az évek során, többek közt Pickfairt is szinte teljes egészében eldózerolta Meshulam Riklis üzletember 1990-ben. De eltűnt a Vidor-rezidencia, a Beverly Hills-i, 1920-as években épült Enchanted Hill is, ami Parsons szerint felért egy Picasso-festmény tönkretételével.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból