A franciaországi újranyitás egyik első eseményként nagyszabású kiállítást rendez magyar kubista alkotásokból május 21-től a párizsi Magyar Kulturális Intézet WANTED – Az elveszett magyar kubizmus címmel.

50 reprodukció lesz látható 11 magyar avantgárd művésztől Az elveszett magyar kubizmus kiállításon

Az augusztus 14-ig nyitva tartó tárlaton 44 eredeti szobor, festmény és rajz, valamint elveszett és még keresett alkotásokról 50 fekete-fehér reprodukció lesz látható 11 magyar avantgárd művésztől – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, a 20. század elején a francia fővárosban élt és alkotott a magyar kubista festők közül Miklós Gusztáv, Réth Alfréd, Szobotka Imre, Bossányi Ervin, Késmárky Árpád, Dénes Valéria, Farkas István és Galimberti Sándor, valamint Csáky József szobrász és Bánszky Sándor.

Wanted Kiallitas Magyar Kubizmus Parizs
A Párizsi Kiállításon Olyan Eredeti Műveket Ismerhet Meg A Látogató, Amelyeket Ebben A Formában, Együtt Most Mutatnak Be Először / Fotó: Szobotka Imre Alkotása / Wanted – Lost&Amp;Found Facebook Oldala

A párizsi kiállításon olyan eredeti műveket ismerhet meg a látogató, amelyeket ebben a formában, együtt most mutatnak be először. Első alkalommal lesz látható Csáky József frissen megtalált kubista szobra vagy Miklós Gusztáv egyetlen kubista aktja.

A magyar művészet elfeledett, máig rejtett fejezetét mutatják be

Az eredeti művek bemutatása mellett a tárlat felhívja a figyelmet számos elfeledett magyar kubista alkotásra azzal a céllal, hogy közülük minél több előkerüljön. Az elveszett vagy azonosítatlan alkotásokról készült reprodukciók, korabeli felvételek, 3D-s installációk segítségével arra szeretnék biztatni a szakmát és a francia közönséget, hogy vegyenek részt a művek felkutatásában, újbóli felfedezésében. Az elveszett magyar kubizmus bemutatja a magyar művészetnek ezt az elfeledett, máig rejtett fejezetét, egyben ismét rávilágítva a magyar kultúra nemzetközi beágyazottságára és a magyar alkotók jelentőségére.

Az elveszett magyar kubizmus című kiállítás kurátora Barki Gergely művészettörténész, aki csaknem egy évtizede keresi az elveszett magyar alkotásokat és legújabb kutatásai fókuszában a kubista művek állnak. A magyar avantgárdról az utolsó nagy kiállítás 2013-ban valósult meg Párizsban, a Musée d’Orsay-ban Allegro Barbaro címmel.

A párizsi bemutatót követően a tárlat a tervek szerint Brüsszelben és Berlinben is megtekinthető lesz, majd Budapesten csatlakozik a 2023-ra a Nemzeti Galériába tervezett nagyszabású magyar kubizmus kiállítás anyagához.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet