A Warner Bros. húzása akár korszakváltó hatást gyakorolhat.

Ideiglenes döntés?

Warner Bros. csütörtöki bejelentése alaposan megrázza a közeljövőben a mozi- és filmipart, írja a Variety. A neves stúdió elhatározta, hogy jövőre az összes filmbemutatója a mozipremier napjával párhuzamosan rögtön az HBO Max streamingcsatornán is elérhető lesz.

Warner Bros Hbo
Jelenet A Wonder Womand Című Filmből / Fotó: Warner Bros.

A járvány alatt a mozik is bezártak, nyár végén a Warnernél készült Tenet alkalmából nyitottak ki újra, amelyet a filmstúdió és a moziláncok mentőkötelének tartottak. A többi stúdió inkább elhalasztotta a mozis bemutatóikat.  Például még a legújabb James Bond-film mozipremierjének sincs pontos időpontja.

A Universal  húzott már hasonlót a Lelki ismeretek című animációs filmmel, de a Warnernél számos potenciális kasszasiker (Matrix 4. vagy a Dűne-film) és díjesőre pályázó alkotás (Judas and the Black Messiah) van jelenleg a csőben. Ezek mind olyan kiemelt érdeklődésre számot tartó projektek, amelyekről néhány hónapja még el sem tudtuk volna képzelni, hogy azonnal egy streamingcsatornán vetítik le őket.

Kapcsolódó cikk

Ezzel pedig a Warner lehet az, aki tartósan és radikálisan átírhatja a megszokott filmterjesztési játékszabályokat és moziba járási szokásokat. A Variety összegyűjtötte, milyen hatása lehet döntésüknek a szektor különböző résztvevői számára.

JUDAS AND THE BLACK MESSIAH - Official Trailer

Watch the trailer for Judas and the Black Messiah, a movie about the betrayal and assassination of Fred Hampton, chairman of the Black Panther Party. Starri...

A Warner Bros. közleménye szerint a rendkívüli körülmények miatt meghozott, ideiglenes intézkedésről van csupán szó. A lap szerint azonban ezzel már kiszabadult a szellem a palackból. Nem tűnik életszerűnek, hogy az, aki egy év alatt hozzászokott, hogy a kényelmes kanapéjáról nézheti meg a Mátrix 4-et a bemutató napján, majd ismét szívesen várna három hónapot, amíg a streamingcsatornák elkezdik vetíteni Batman legújabb akcióit.

A nagy moziláncoktól a kis független mozikig tele vannak adóssággal, csőd fenyegeti őket. Így a Warner döntése jelentheti sokak számára a kegyelemdöfést.

Az HBO Max hatalmasat profiltálhat

Az HBO Max viszont egy közepes méretű csatornaként olyan filmeket fog elsőként vetíteni, mint a Mátrix 4., Denis Villeneuve Dűne remake-je, Lin-Manuel Miranda In the Heights című musicalje, a Maffiózók előzményfilmje, a The Many Saints of Newark, és az Öngyilkos osztag. Denzel Washington thrillerje, a The Little Things, a Godzilla vs. Kong, a Mortal Kombat videójáték filmes adaptációja, a Démonok közt folytatása, valamint Will Smith sportfilmje, a King Richard is az HBO Max-on lesz először látható. Ezek olyan húzónevek, amelyek a Netflix-et, az Amazon Prime-ot és a Hulut is megrengethetik.

Kapcsolódó cikk

Világos, hogy a többi filmstúdiónak is reagálnia kell az új helyzetre. Létezik egy másik modell is: a Universal már megállapodott a mozikat üzemeltető nemzetközi hálózatokkal, hogy 20 dollárért igénybe vehető prémiumszolgáltatása keretében 17 nappal a filmszínházi premier után online elérhetővé teszi a filmeket. Ezt a konstrukciót korábban még a mozikra rendkívül veszélyesnek tartották, most pedig már az üzemeltetők számára előnyös stratégiának tűnik. A stúdió ráadásul hajlandó részesedést is fizetni a moziknak a digitális értékesítésből befolyt bevételük után. Ugyanakkor a nézők számára az HBO Max ajánlata még mindig előnyösebb: a havi előfizetésen kívül nincs extra költsége.

IN THE HEIGHTS - Official Trailer

Turn up the volume on your dreams. #InTheHeightsMovie, only in theaters 2021.https://www.tiktok.com/@InTheHeightsMoviehttp://www.facebook.com/InTheHeightsMov...

A Paramount és a Sony helyzete kevésbé tűnik rózsásnak. Az előbbi egyik lehetősége, hogy anyavállalata felfejleszti a CBS All Access streamingcsatornát vagy a többi csatornához pályázhatnak a megrendelésekért. A Sony-nak jelenleg nincs streamingplatformja, ezért elképzelhető, hogy összeállnak az Apple-lel vagy az Amazonnal, ha el akarják kerülni, hogy az HBO Max a fejükre nőjön. 

Kapcsolódó cikk

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy eddig tartott a régi modell, amelyben 90 napon át kizárólag a mozik játszhatták az újonnan bemutatott filmeket. A streamingcsatornák megjelenése már egy évtizede fenyegette a mozikat, most a járvány miatt beteljesedhet ez a folyamat. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.