A Warner Bros-t beperli a Village Roadshow társfinanszírozó a Mátrix Feltámadások című sci-fi folytatásának hibrid bemutatása miatt. A cég szerint a film decemberi bemutatóját tönkretette az egyidejű streamelés az Egyesült Államokban.

A kereset szerint a hibrid bemutatás ártott a Mátrix-franchise-nak

Mint a Warner összes 2021-es filmjét, a negyedik Mátrix-filmet is a nagy képernyő mellett a vállalat streaming szolgáltatásán, az HBO Maxon is bemutatták. A Village Roadshow által előterjesztett panasz azt állítja, hogy a döntés lecsökkentette a bevétel esélyét, írja a The Guardian.

A Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss sztárokat újraegyesítő Mátrix Feltámadások mindössze 37 millió dollárt keresett az Egyesült Államokban, és éppen most lépte át a 153 millió dollárt világszerte. A költségvetés becslések szerint körülbelül 190 millió dollár volt. A franchise legjobban teljesítő Mátrix Újratöltve című filmje több, mint 740 millió dollárt keresett 2003-ban.

A WB stratégiája nemcsak azt biztosította, hogy a Mátrix Feltámadások a pénztáraknál bukás legyen, hanem komoly károkat okozott az egész Mátrix franchise-nak. Nem fér kétség afelől, hogy a Mátrix Feltámadások borzalmas mozibevételei csökkentik ennek a franchise-nak az értékét, mivel a film jövedelmezőségének hiánya általában megakadályozza a stúdiókat abban, hogy a közeljövőben további folytatásokba fektessenek be

– állítja a kereset.

A filmet eredetileg 2022 áprilisában mutatták volna be, de a megjelenést 2021 végére halasztották, a panasz szerint a döntés célja az volt, hogy „az év végi HBO Max prémium előfizetések égetően szükséges hullámát hozza létre”. Két héttel ezelőtt a Warners felfedte , hogy az HBO Max több mint 5 millió amerikai előfizetőt szerzett 2021-ben, ami 35%-os növekedés az elmúlt 24 hónapban.

A Village Roadshow szerződésszegést állít, és azt állítja, hogy a Warners „különböző terveket is kidolgoz” annak érdekében, hogy megfossza őket más közös tulajdonú filmek folytatásának jogaitól, mint például a Charlie és a csokigyár és az Edge of Tomorrow folytatásai. A vállalat több mint 4,5 milliárd dollárt fektetett be egy több mint 20 éve tartó partnerségbe.

A Warner Bros nem aggódik a per miatt

„Ez a Village Roadshow komolytalan próbálkozása, hogy elkerülje szerződéses kötelezettségvállalását, hogy részt vegyenek a választottbírósági eljárásban, amelyet a múlt héten indítottunk ellenük” – válaszolta a stúdió. – “Nincs kétségünk afelől, hogy az ügyben a mi javunkra fognak dönteni.”

A per egy törékeny hollywoodi évet követ, amikor a stúdiók sátorfafilmeket adtak ki a streaming szolgáltatásokon egy időben, mint a mozikban, miközben a Covid továbbra is befolyásolta a közönség részvételét. Tavaly júliusban Scarlett Johansson pert indított a Disney ellen, miután önálló Marvel-filmje, a Fekete Özvegy ugyanazon a napon került a Disney+-ra, amikor a mozikba, és állítása szerint ez a lépés befolyásolta a jegypénztárak eladásait. A stúdió októberben megegyezett vele.

A Warner döntése, hogy a 2021-es filmjeit az HBO Max-re helyezi, felháborodást váltott ki a velük együttműködő filmesekben, köztük Christopher Nolanben és Denis Villeneuve-ben. A stúdió 2022-es filmjeit többnyire csak moziban mutatják be, néhány kivételtől eltekintve.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet