Vécépapír, zsebkendő, törlőkendő. Teljesen hétköznapi tárgyak, amikhez könnyedén hozzájuthatunk a boltokban. Éppen a megszokottság miatt nem gondolunk arra, milyen lehetett az élet, mondjuk a Római Birodalomban vécépapír nélkül. 

Hiányos luxus

Ugyan a koronavírus által generált gazdasági helyzet révén kis időre a vécépapír is hiánycikké vált, általában mégsem szoktuk elképzelni, milyen lehet az élet az ilyen és ehhez hasonló hétköznapi tárgyaink nélkül. 

Vizelesi Szokasok Romai Birodalom Scaled
A Rómaiak Illemhelyiségbeli Szokásai Ma Már Idegennek Tűnhetnek / Fotó: Evren Aydin

A Római Birodalom kulturális öröksége mai napig számos megfejtésre váró kérdést rejt, többek között azt is, hogy a freskókkal és szobrokkal díszített gyönyörű tisztálkodó helyiségekben miért nem okozott problémát a vécépapír hiánya. A korabeli, általában márványból készült ülőkével felruházott illemhelyiségekben nem lehetett lehúzni azok tartalmát, és csak némelyik volt a vízelvezető hálózathoz kapcsolva. Ennek köszönhetően olykor érkezett egy kisebb mennyiségű víz, ami eltüntette a kellemetlen látványt és szagot a következő látogató elől. 

Jó kis öko-megoldások

Törlőkendő híján pedig egy fogkeféhez hasonló, tersorium nevű eszközzel sikálták ki hátsó felüket az emberek, az éppen arra folyó vízzel, ecettel vagy sóval, attól függően, hogy mi volt elérhető. A rómaiak azonban nem sokat törődtek a higiéniával. Ahelyett, hogy egyénenként rendelkeztek volna mondjuk egy, hordozható tersoriummal, mindenki egy közöset használt. Ezen kívül azonban más eszközöket is lehetett alkalmazni a tisztálkodáshoz, többek között kerámia korongokat, amik hasonló célt szolgáltak, mint már említett társaik, írja a Big Think.

A Gillette legújabb videója miatt volt, aki lehúzta borotváját a WC-n

A videó lényegében a követendő férfi modellt állítja középpontba. Hogyan illik viselkednie a férfinak a nőkkel és a többi férfival, mit kell tennie, hogy a következő generáció ne legyen erőszakos stb. Ez mind szép és jó, csak egy kicsit ellentmondásos. Hiszen a márka nyilvánvalóan férfiaknak készült termékekkel foglalkozik, ezért a vásárlóik is férfiak, mégis negatívan mutatja be őket.

Rendben, a rómaik salakanyag-ürítése ma már rendkívül furcsának, idegennek hangzik, de a vizelési szokásaik még ennél is elképesztőbbek. Akkoriban kis lyukakba engedték ki a fáradt gőzt, majd ha ennek tartálya megtelt, üvegekbe töltötték azt. Csak úgy, ahogy ma a szemetet, anno az edénybe zárt vizeletüket kihelyezték az utcára, amit hetente egyszer elszállítottak a helyi mosodákba.

A rómaiak ugyanis a húgysavukkal mosták ki tógájukat és tunikáikat, mivel a benne található ammónia alkalmazható mosószerként is.

Bármilyen meglepő, ezeknek a szokásoknak furcsa voltuk ellenére is hatalmas történelmük van, tekintve, hogy a vécépapírt csak 1857-ben szabadalmaztatták. Ilyen távlatokból nézve ez nem is volt azért olyan régen. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet