2,2 milliárdból épül meg a Wenckheim-kastély melletti kerékpárút

Félig már elkészült a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és kastélypark turisztikai célú felújítása – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal az MTI-t.

Turisztikai, hagyományőrző, identitást erősítő

Mint írják, a Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott által összehívott csütörtöki koordinációs értekezleten elhangzott, hogy a napokban kerül helyére a kápolna melletti torony újjáépített 25 tonnás sisakja és a csigalépcső 5 tonnás toronysisakja.

Takács Árpád kiemelte, hogy a beruházás egyszerre szolgál turisztikai, hagyományőrző és identitást erősítő célokat. Hozzátette, hogy a kastélyt 1875 és 1879 között egy olyan család építtette, amelyik számos elöljárót adott a megyének és az országnak. Báró Wenckheim Béla vármegyei főispán, belügyminiszter és miniszterelnök is volt.

wenckheim kastely felujitasa
Wenckheim-kastély / Fotó: Wikimedia Commons

Az Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban épített kastély felújítását az Európai Unió 1 milliárd 500 millió forint összegű támogatta. A kormány 1 milliárd 734 millió forinttal egészítette ki ezt az összeget. Az első ütemben megújul a főépület és a torony. Később kiállítótereket alakítanak ki és részlegesen megújul a kastélypark is. Megvalósul a kastély teljes külső rekonstrukciója, a tető, a külső nyílászárók cseréje, a teraszok újraszigetelése. Végül a földszinti részt pedig történelmi pompájában állítják helyre.

2,2 milliárdért Wenckheim-kerékpárút is épül

A tanácskozáson elhangzott, hogy bár nem a kastélyfelújítás szerves része, de a Modern Városok Programban mintegy 2,2 milliárd forintból 20 kilométer hosszúságú “Wenckheim-kerékpárút” létesül, amely négy Békés megyei Wenckheim-kastélyt köt majd össze: a szabadkígyósit, a gyulait, a gerlait és a póstelekit – olvasható a közleményben.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében országosan összesen 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg.

A kormány június első hetében jelentette be azt is, hogy kiemelt beruházásként kezelve felújítják a Citadella erődöt és környezetét hosszú évtizedek után.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból