Zseniális okossétabotot tervezett egy vak mérnök

Ki mondta, hogy az okoseszközök nem könnyíthetik meg a fogyatékkal élők mindennapjait? Egy török látássérült mérnök megtervezte a sétabotok csúcsát.

Okossétabot ma már nem sci-fi. Egy török, vak mérnök feltalálta az eszközt, írja a My Modern Met. A Braille-írásos okosóra után a látássérültek egy másik hétköznapi problémára, a navigációra lelhetnek megoldást egy forradalmi sétabotban.

wewalk okosbot
A WeWalk okossétabot / Fotó: WeWalk

Kursat Ceylan, a Young Guru Academy török vezérigazgatója és társalapítója tervezte az eszközt. És vakságából adódóan ő maga is rászorul annak használatára. A WeWalk beszédfelismeréssel, beépített hangszórókkal és tengernyi szenzorral van ellátva.

A Lego újításának köszönhetően vak és gyengén látók is játszhatnak

Nagylelkű és megható találmánnyal állt elő a Lego: ezentúl vak és gyengén látó gyerekek is legózhatnak majd, így tanulva meg a betűket és a számokat. A cég 250 Lego-darabot látott el Braille-írással, amely a Lego Braille Bricks nevet kapta. lego vakoknak

A technológiai felszereltségnek köszönhetően a bot beépített Google Maps és GPS-navigációra képes. Továbbá Bluetooth is került bele, tehát más okoseszközökkel is összepárosítható. A szenzorok a legapróbb akadályokat is érzékelik és rezgőmotorral jelzik a felhasználónak. Még a pálca fogantyújához is került érzékelő, hogy a mellvonal feletti akadályok is észlelhetők legyenek.

“Manapság a legtöbbet repülő autókról beszélgetünk. Ilyenkor elfelejtjük, hogy ezek az emberek [vakok és látássérültek] csak egy egyszerű bottal tudnak közlekedni” – nyilatkozta a CNN-nek Ceylan.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból