A Hol van Waldo? készítői új kiadvánnyal álltak elő, ahol a koronavírus következtében a kiürült városban és közösségi tereken kell megtalálnia a gyerekeknek a kis Wallyt. 

Piros-fehér csíkok mindenhol

Waldo Csikos Borito
A Where’S Waldo? Ikonikus Figurája / Fotó: Where’S Waldo

A Hol van Waldo?, vagy ahogy Észak-Amerikában hívják, Where’s Waldo? gyerekeknek készített könyvet előnyör 1987-ben adták ki. A kötet lényege, hogy a kétoldalú illusztrációkon a fiatalabbaknak meg kell találnia Waldót, miközben körülötte rengeteg ember végez más-más tevékenységet. A zsúfolt terekben és a hatalmas zűrzavarban megbújó piros-fehér csíkos fickó szinte ikonikus szereplője elsősorban a brit és amerikai gyerekeknek. A könyvben amúgy megtévesztésképp sok más személy vagy épp állat is hasonló viseletben parádézik. 

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Waldo a világ körül

Wheres Wally World Book Day Costume B
Kisfiú Egy Where’S Waldo Kiadvánnyal / Fotó: Getty Images

Wally amúgy egy igazi világutazó, így nem csak ugyanazokban a vársokban és közösségi terekben tűnik fel, hanem a világ más országaiban is. Ennek köszönhető, hogy a Where’s Wally? igazi sorozattá nőtte ki magát. Waldo ugyanis a sorozat további köteteiben egy fantasztikus utazásra, űrsétára vagy egy Hollywoodban tett látogatásra hívja a gyerekeket. A kiadványoknak azonban van színező és karácsonyi változata is. 

Videó játék és müzlis doboz

Wheres Waldo Event
Több Ezer Ember Öltözött Be Waldonak Egy 2011-Es Eseményen / Fotó: Getty Images

A könyv azonban nemcsak a könyvek lapjain aratott sikert, hanem a képernyőn is. A kiadványok által inspirált animációs sorozatok először 1991-ben, majd 2019-ben jelentek meg. Waldo azonban feltűnt pár videó játékban és müzlis dobozokon is. 2011-ben pedig a Guiness World Record azévi kiadásába is bekerült egy esemény, ahol egyszerre 3872 ember öltözött be piros-fehér csíkos pólóba és sapkába, leróva ezzel tiszteletüket az ikonikus, és előlünk folyton elrejtőző rajzfigura előtt. 

Nyolc heti munka

Waldo Borito
A Where’S Waldo Legújabb Kiadásának Borítója / Illusztráció: Martin Handford

A sorozat szerzője, Martin Handford mindig is rengeteg időt töltött egy-egy könyvben látható rajz elkészítésével. Van olyan alkotása, ahol nyolc hétig dolgozott azon, hogy tökéletesen elrejte Waldot az adott város forgatagában. 

Ezek a legjobb olvasmányokat ajánljuk a karantén idejére

Ezek a legjobb olvasmányok a karantén idejére Boccacciótól Michael Crichtonig Ha karanténba kerülünk, igen nehezen tudunk elvonatkoztatni bizonyos dolgoktól. Az egyik nyerő stratégiánk az lehet, ha a kényszerszobafogságban egyenesen belevetjük magunkat a legborzasztóbb járványos könyvekbe – Szophoklésztől Camus-ig találunk belőle bőven – csak hogy más nézőpontba helyezzük személyes nyomorunkat.

A sorozat első könyvének megjelenése óta azonban rengeteg idő eltelt, megváltozott Waldo világa is. Most, a koronavírus idején pedig Martin Handford és Clay Bennett is belátta, hogy nem előnyös a korábban jól ismert, túlzsúfolt tömegekbe elrejteni a csíkos pólós figurát. 

Waldo a karantén idején

Waldo Strand
Waldo A Kiürült Strandon / Illusztráció: Martin Handford

Ennek érdekében Martin Handford és Clay Bennett megalkottak egy Where’s Wally? Koronavírus kiadást, melyben már eltűnnek a régóta ismert városok és szereplők. Waldo a kiürült városokban és kongó közösségi tereken, vagy épp hangtalan erdőkben igyekszik elrejtőzni a gyerekek elől. 

A néptelen strandon és a lakatlan utcákon ballagó ikonikus figura célja ezúttal most talán nem is a bújócska, sokkal inkább a szociális távolságtartásra és a betegséggel szembeni megfelelő védekezésre való figyelemfelhívás. 

Visszaköszön a realitás

Waldo Utca
Néptelen Utcák A Where’S Waldo Legújabb Kötetében / Illusztráció: Martin Handford

A könyv azonban nemcsak gyerekeknek, de idősebbeknek is érdekes lehet tekintve, hogy a néptelen strandok, erdők és kiürült utcák ijesztően hasonlítanak napjaink karantén alá vont városaira. 

Ők már megtalálták az unalom ellenszerét a karantén ideje alatt

A koronavírus nagyban megnehezíti a napjainkat tekintve, hogy a legtöbb európai országban már végigsöpört a járvány, ennek ellenére hiányos információink vannak a betegségről. A védekezés érdekében érdemes mindent megtennünk, amit a hatóságok és a WHO megkövetel a lakosságtól. Ebbe beletartozik az önkéntes karantén vagy épp a lakhelyelhagyási-tilalom betartása.

Ha jobban megfigyeljük a képeket, valóban olyan, mintha az emberek egyik pillanatról a másikra félbehagyták volna az éppen végzett teendőjüket és otthonuk melegébe menekültek volna egy ismeretlen veszély elől. 

Waldo szerint is inkább maradj otthon

Wheres Waldo Korona
Waldo Is Az Izolációra Bátorít / Illusztráció: Martin Handford

A könyv egyszerre mókás és gondolatébresztő. A szerzők azonban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy felnyissák a fiatalabbak szemét is, hogy a legfontosabb, amit tehetnek másokért, ha otthon maradnak és aktívan elütik az idejüket. A szájmaszkba bugyolált Waldo szerint – aki néha azért a jelek szerint mégis kimerészkedett az utcára – a koronavírus nem játék, és egyéni áldozatokkal kell védekeznünk ellene.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet