A Hol van Waldo? készítői új kiadvánnyal álltak elő, ahol a koronavírus következtében a kiürült városban és közösségi tereken kell megtalálnia a gyerekeknek a kis Wallyt. 

Piros-fehér csíkok mindenhol

Waldo Csikos Borito
A Where’S Waldo? Ikonikus Figurája / Fotó: Where’S Waldo

A Hol van Waldo?, vagy ahogy Észak-Amerikában hívják, Where’s Waldo? gyerekeknek készített könyvet előnyör 1987-ben adták ki. A kötet lényege, hogy a kétoldalú illusztrációkon a fiatalabbaknak meg kell találnia Waldót, miközben körülötte rengeteg ember végez más-más tevékenységet. A zsúfolt terekben és a hatalmas zűrzavarban megbújó piros-fehér csíkos fickó szinte ikonikus szereplője elsősorban a brit és amerikai gyerekeknek. A könyvben amúgy megtévesztésképp sok más személy vagy épp állat is hasonló viseletben parádézik. 

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Waldo a világ körül

Wheres Wally World Book Day Costume B
Kisfiú Egy Where’S Waldo Kiadvánnyal / Fotó: Getty Images

Wally amúgy egy igazi világutazó, így nem csak ugyanazokban a vársokban és közösségi terekben tűnik fel, hanem a világ más országaiban is. Ennek köszönhető, hogy a Where’s Wally? igazi sorozattá nőtte ki magát. Waldo ugyanis a sorozat további köteteiben egy fantasztikus utazásra, űrsétára vagy egy Hollywoodban tett látogatásra hívja a gyerekeket. A kiadványoknak azonban van színező és karácsonyi változata is. 

Videó játék és müzlis doboz

Wheres Waldo Event
Több Ezer Ember Öltözött Be Waldonak Egy 2011-Es Eseményen / Fotó: Getty Images

A könyv azonban nemcsak a könyvek lapjain aratott sikert, hanem a képernyőn is. A kiadványok által inspirált animációs sorozatok először 1991-ben, majd 2019-ben jelentek meg. Waldo azonban feltűnt pár videó játékban és müzlis dobozokon is. 2011-ben pedig a Guiness World Record azévi kiadásába is bekerült egy esemény, ahol egyszerre 3872 ember öltözött be piros-fehér csíkos pólóba és sapkába, leróva ezzel tiszteletüket az ikonikus, és előlünk folyton elrejtőző rajzfigura előtt. 

Nyolc heti munka

Waldo Borito
A Where’S Waldo Legújabb Kiadásának Borítója / Illusztráció: Martin Handford

A sorozat szerzője, Martin Handford mindig is rengeteg időt töltött egy-egy könyvben látható rajz elkészítésével. Van olyan alkotása, ahol nyolc hétig dolgozott azon, hogy tökéletesen elrejte Waldot az adott város forgatagában. 

Ezek a legjobb olvasmányokat ajánljuk a karantén idejére

Ezek a legjobb olvasmányok a karantén idejére Boccacciótól Michael Crichtonig Ha karanténba kerülünk, igen nehezen tudunk elvonatkoztatni bizonyos dolgoktól. Az egyik nyerő stratégiánk az lehet, ha a kényszerszobafogságban egyenesen belevetjük magunkat a legborzasztóbb járványos könyvekbe – Szophoklésztől Camus-ig találunk belőle bőven – csak hogy más nézőpontba helyezzük személyes nyomorunkat.

A sorozat első könyvének megjelenése óta azonban rengeteg idő eltelt, megváltozott Waldo világa is. Most, a koronavírus idején pedig Martin Handford és Clay Bennett is belátta, hogy nem előnyös a korábban jól ismert, túlzsúfolt tömegekbe elrejteni a csíkos pólós figurát. 

Waldo a karantén idején

Waldo Strand
Waldo A Kiürült Strandon / Illusztráció: Martin Handford

Ennek érdekében Martin Handford és Clay Bennett megalkottak egy Where’s Wally? Koronavírus kiadást, melyben már eltűnnek a régóta ismert városok és szereplők. Waldo a kiürült városokban és kongó közösségi tereken, vagy épp hangtalan erdőkben igyekszik elrejtőzni a gyerekek elől. 

A néptelen strandon és a lakatlan utcákon ballagó ikonikus figura célja ezúttal most talán nem is a bújócska, sokkal inkább a szociális távolságtartásra és a betegséggel szembeni megfelelő védekezésre való figyelemfelhívás. 

Visszaköszön a realitás

Waldo Utca
Néptelen Utcák A Where’S Waldo Legújabb Kötetében / Illusztráció: Martin Handford

A könyv azonban nemcsak gyerekeknek, de idősebbeknek is érdekes lehet tekintve, hogy a néptelen strandok, erdők és kiürült utcák ijesztően hasonlítanak napjaink karantén alá vont városaira. 

Ők már megtalálták az unalom ellenszerét a karantén ideje alatt

A koronavírus nagyban megnehezíti a napjainkat tekintve, hogy a legtöbb európai országban már végigsöpört a járvány, ennek ellenére hiányos információink vannak a betegségről. A védekezés érdekében érdemes mindent megtennünk, amit a hatóságok és a WHO megkövetel a lakosságtól. Ebbe beletartozik az önkéntes karantén vagy épp a lakhelyelhagyási-tilalom betartása.

Ha jobban megfigyeljük a képeket, valóban olyan, mintha az emberek egyik pillanatról a másikra félbehagyták volna az éppen végzett teendőjüket és otthonuk melegébe menekültek volna egy ismeretlen veszély elől. 

Waldo szerint is inkább maradj otthon

Wheres Waldo Korona
Waldo Is Az Izolációra Bátorít / Illusztráció: Martin Handford

A könyv egyszerre mókás és gondolatébresztő. A szerzők azonban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy felnyissák a fiatalabbak szemét is, hogy a legfontosabb, amit tehetnek másokért, ha otthon maradnak és aktívan elütik az idejüket. A szájmaszkba bugyolált Waldo szerint – aki néha azért a jelek szerint mégis kimerészkedett az utcára – a koronavírus nem játék, és egyéni áldozatokkal kell védekeznünk ellene.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.