A WHO tudóscsapata megkezdte a koronavírus eredetének kivizsgálását Vuhanban

A WHO szakemberei fogadkoznak, hogy nem engednek a politikai nyomásnak. Azonban a koronavírus eredetének nyomozását illetően annak értelmét is kétségbe vonják a független szakértők.

A koronavírus eredete nyomában

A kötelező kéthetes karantén letelte után január 27-én megkezdte a tényleges terepmunkát az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 13 fős nemzetközi küldöttsége Vuhanban, hogy kivizsgálja a koronavírus-járvány eredetét, írja a CNN.

vuhan who vizsgalat
Kiállításlátogató Vuhanban / Fotó: Lintao Zhang / Getty Images

Az egész világot térdre kényszerítő járvány epicentrumának alapos vizsgálata gyakorlatilag merő politikai aknamező.

Mostantól rajtunk a világ szeme, ezzel tisztában is vagyunk. Éppen ezért igyekszünk koncentrálni, tudósok vagyunk és nem politikusok. Kizárólag tudományos szempontok alapján járunk el

– jelentette ki Marion Koopmans, a WHO-csapat holland virológusa. 

Ehhez félre kell tenniük minden eddigi elképzelést arról, hogyan kerülhetett az emberbe a vírus és hogyan terjedhetett szét. Kizárólag tudományos bizonyítékokból kell összerakniuk a pandémia történetét. Már a szállodai karanténban nekiláttak a munkának, és elkezdték az egyeztetéseket a kínai tudósokkal.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Koopmans a külvilágot azonban türelemre intette, és emlékeztetett arra, hogy a korábbi járványok eredetének meghatározása is éveket vett igénybe. Hozzátette, hogy amit eddig viszonylag könnyűszerrel el ki lehetett deríteni, az már kész, és publikálták is az eredményeket. 

A WHO még a járvány elején Kínába kiküldött kutatócsoportja 2020 februárjában azt állapította meg, hogy kulcsfontosságú információk hiányoznak még a vírussal kapcsolatos tudásanyagból. Azt megerősítették, hogy valószínűleg állatokból származik, és az járvány epicentruma a vuhani halpiac.

Több ország, köztük az Egyesült Államok és Ausztrália bírálta Kínát, amiért lebecsülte a járvány súlyosságát korai szakaszában, és nem hozott időben olyan intézkedéseket, amelyek megelőzhették volna az elterjedését. A vuhani hatóságokat pedig azzal vádolták, hogy elhallgattatták azokat, akik jelezték a vírus elszabadulását, valamint hogy bizonyítékokat tüntették el a 2003-as SARS-járványhoz hasonlóan. 

Tavaly a WHO is politikai nyomás alá került, amikor Donald Trump akkori amerikai elnök kijelentette, hogy megvonja „a kínai báb” szervezet támogatását. Azóta Joe Biden elnök Trump sok más intézkedéséhez hasonlóan, visszavonta ezt a rendeletet is.

Minden a kínaiak segítőkészségén múlhat

Ahogy Kína úrrá lett a járványon, az USÁ-ban és Európa legtöbb országában pedig kaotikus helyzet alakult ki, úgy hárítottak el minden Pekinget ért vádat. Sőt, éppen a kínaiak kezdték el – teljesen alaptalanul – Amerikát okolni és összeesküvéselméleteket terjeszteni a vírus amerikai eredetéről.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ebben a légkörben szólította fel tehát a WHO amerikai képviselője Kínát, hogy gondoskodjanak arról, hogy a vizsgálóbizottság tagjai beszélhessenek egészségügyi dolgozókkal, laboratóriumi munkatársakkal és a betegségen átesett emberekkel. Megerősítette, hogy a vizsgálatot hiteles, objektív és transzparens módon folytatják le. 

A vuhani kijárási tilalom bevezetése óta azonban a várost több alkalommal fertőtlenítették, hogy nyoma se maradjon a vírusnak, így sok szakértő eleve kételkedik abban, van-e bármi értelme a vizsgálatoknak. 

Nagyon nehéz lesz forró nyomon vizsgálni a SARS-COV-2 vírus eredetét és az első Covid-19-fertőzöttek eseteit. Kétlem, hogy ez a nemzetközi tudóscsapat találjon bármit is

– nyilatkozta pesszimistán Jin Dongyan, a Hongkongi Egyetem virológia professzora.

Wuhan's recovery: 1 year after world's first Covid-19 lockdown

One year after China imposed a harsh lockdown in Wuhan, CNN returns to the original epicenter of the coronavirus outbreak. The city of 11 million has emerged...

Az amerikai székhelyű nonprofit szervezet, a Külkapcsolatok Tanácsának közegészégügyi szakértője, Yanzhong Huang szerint az is kérdés, hogy a kínai kormány és hatóságok mennyire segítőkészen állnak a nyomozók rendelkezésére. Ráadásul az egészségügyi vezető tisztségviselők már abban sem biztosak, hogy a vírus Vuhanból ered. Már ők is azt hangoztatják, hogy egyszerre több helyről is elterjedhetett a vírus, amit a propagandasajtó kezdett először híresztelni.

Az a legfőbb probléma, hogy a kérdés annyira átpolitizálódott, hogy nagyon nehéz lesz független, átlátható és alapos vizsgálatot végezni. A nemzetközi közvélemény ne fűzzön túlzott elvárásokat az eredményekhez, főleg annak tükrében, hogy néhány hónap alatt akarják lezavarni az egész nyomozást

– jelentette ki Huang.

Hazánkban a pécsi virológusok a 2020 tavaszi első hullám során kezdték feltárni a koronavírus magyarországi elterjedését


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból