Követem Média Wiley, a rapper antiszemita Twitter-bejegyzései miatt indult rendőrségi nyomozás

Wiley, a rapper antiszemita Twitter-bejegyzései miatt indult rendőrségi nyomozás

Promóció

Wiley fiókját egyelőre ideiglenesen tiltotta le a Twitter, de sokak szerint ez édeskevés és lassú intézkedés volt a gyűlöletbeszéd ellen.

Célkeresztben a Twitter

Promóció
- Advertisement -

Eddig többnyire Donald Trump amerikai elnök tweetjei kapcsán írtunk arról, mi férhet bele és mi nem a szólásszabadság keretébe a közösségi oldalakon. Mivel nincs egységes meghatározás és szabályozás, a közösségi oldalak egyedi és eltérő gyakorlatot alkalmazhatnak, amelyet egyelőre a közfelháborodás mértéke helyez nyomás alá. Most egy másik közszereplő, a rapper Wiley sorozatos zsidózása verte ki a biztosítékot.

Wiley / Fotó: Matt Crossick/PA

Rendőrségi nyomozás indult, miután Wiley egy sor antiszemita bejegyzést tett közzé közösségi oldalain. Továbbá a zenészt kirúgta menedzsmentje és ideiglenesen felfüggesztették a Twitter-fiókját is, miután július 24-én és 25-én gyűlölködő posztok kerültek ki a közösségi oldalán, írja a The Guardian.

Donald Trump ezúttal a Linkin Park slágerét lopta, letiltotta a Twitter

Donald Trump oldala miatt már többször is nehéz helyzetbe került a Twitter. Az amerikai elnök erőszakos kijelentéseket tett a Black Lives Matter mozgalom kapcsán. Összeesküvés-elméleteket népszerűsített és meggondolatlan egészségügyi tanácsokkal okította a követőit. A Twitter igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy felhívják a felhasználók figyelmét az esetleges téves információkra.

Wiley-t először csak néhány órára függesztette fel a Twitter, aztán szombaton újra „akcióba lépett” közel félmillió követője előtt, és folytatta az antiszemita szöveget. Az Instagramon ezután hét napra tiltották le a fiókját.

Wiley, Sean Paul, Stefflon Don – Boasty ft. Idris Elba

The Official Video for Boasty by Wiley, Stefflon Don & Sean Paul feat. Idris Elba (prod. by Mucky, Toddla T). Stream or buy: https://Wiley.lnk.to/Boasty_ID L…

Rengetegen bírálták a Twittert, amiért nem tiltották le azonnal Wiley accountját, és egymás után közzé tehette gyűlöletkeltő posztjait, amelyben a zsidókat gyáváknak és kígyóknak nevezte.

A Campaign Against Antisemitism elnevezésű civil szervezet feljelentést tett a rendőrségen a bejegyzések tartalma miatt, majd Wiley közösségi oldalának bezárását követelték.

Wiley antiszemita tweetjei miatt az A-ListMGMT minden kapcsolatot megszüntetett vele. A társadalomban nincs helye antiszemitizmusnak

– tette közzé a Twitteren az elbocsátó üzenet hírét a zenész menedzsere, John Woolf. Korábban azt írta, hogy nem támogatja és nem nézi el ügyfele bejegyzéseit, és „beszélni fog a fejével”.

Wiley egyik nem hitelesített Twitter-oldalán azt írta, hogy „egyedül is elbánok az egész zsidó közösséggel, egyáltalán nem félek”. Majd azzal folytatta, hogy a Ku Klux Klanhoz képest a zsidók uralják az üzleti életet.

Érdemkeresztet kapott 2018-ban

Wiley-t, polgári nevén Richard Cowie-t, akit a grime stílus keresztapjaként is emlegetnek, 2018-ban a Brit Birodalom Rendjének Tagja (MBE) érdemrenddel tüntették ki, amelyet a munkájuk révén a társadalomra pozitív hatással bíró személyeknek ad a királyi család.

Donald Trump Kína elleni hadjárata részeként a Tiktok betiltását fontolgatja

Július 6-án Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy a szövetségi kormányzat fontolóra vette a TikTok és további kínai eredetű közösségi média oldalak betiltását az ország területén, biztonsági okokra hivatkozva. Pompeo bejelentését követően Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke is megerősítette: már vizsgálják a betiltás lehetőségét, írja a .

A 41 éves zenész ügyében a Twitter gyors intézkedésének hiányát erősen bírálva megszólaltak Jess Phillips és Neil Coyle munkáspárti országgyűlési képviselők és David Baddiel komikus is.

Bűnügyi egységünk jelentette az esetet a rendőrségnek, mert úgy véljük, Wiley bejegyzései kimerítik a rasszista gyűlöletbeszéd fogalmát, ami komoly börtönbüntetést is maga után vonhat. Továbbá megkerestük a Twittert és az Instagram tulajdonosát, Facebookot, hogy töröljék a több százezer követővel rendelkező közösségi oldalát, hogy elejét vegyék a további zsidóellenes gyűlöletbeszédnek. Úgy láttuk, hogy rengeteg követője tényleg elhiszi az általa terjesztett gyűlöletkeltő szövegeket

– jelezte a Campaign Against Antisemitism szóvivője, aki közölte, hogy kezdeményezik a zenész MBE érdemrendjének visszavonását is.

„Erőszaknak és zaklatásnak nincs helye platformunkon. Megfelelő irányelvekkel rendelkezünk, amelyek szabályozzák az erőszakos megnyilvánulásokat, és amelyek minden felhasználóra érvényesek. Ha találunk ilyen fiókot, akkor megtesszük az intézkedéseket. Az ominózus fiókot ideiglenesen letiltottuk” – jelentette ki a Twitter szóvivője.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3