Wiley, a rapper antiszemita Twitter-bejegyzései miatt indult rendőrségi nyomozás

Wiley fiókját egyelőre ideiglenesen tiltotta le a Twitter, de sokak szerint ez édeskevés és lassú intézkedés volt a gyűlöletbeszéd ellen.

Célkeresztben a Twitter

Eddig többnyire Donald Trump amerikai elnök tweetjei kapcsán írtunk arról, mi férhet bele és mi nem a szólásszabadság keretébe a közösségi oldalakon. Mivel nincs egységes meghatározás és szabályozás, a közösségi oldalak egyedi és eltérő gyakorlatot alkalmazhatnak, amelyet egyelőre a közfelháborodás mértéke helyez nyomás alá. Most egy másik közszereplő, a rapper Wiley sorozatos zsidózása verte ki a biztosítékot.

wiley rapper antiszemita twitter
Wiley / Fotó: Matt Crossick/PA

Rendőrségi nyomozás indult, miután Wiley egy sor antiszemita bejegyzést tett közzé közösségi oldalain. Továbbá a zenészt kirúgta menedzsmentje és ideiglenesen felfüggesztették a Twitter-fiókját is, miután július 24-én és 25-én gyűlölködő posztok kerültek ki a közösségi oldalán, írja a The Guardian.

Donald Trump ezúttal a Linkin Park slágerét lopta, letiltotta a Twitter

Donald Trump oldala miatt már többször is nehéz helyzetbe került a Twitter. Az amerikai elnök erőszakos kijelentéseket tett a Black Lives Matter mozgalom kapcsán. Összeesküvés-elméleteket népszerűsített és meggondolatlan egészségügyi tanácsokkal okította a követőit. A Twitter igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy felhívják a felhasználók figyelmét az esetleges téves információkra.

Wiley-t először csak néhány órára függesztette fel a Twitter, aztán szombaton újra „akcióba lépett” közel félmillió követője előtt, és folytatta az antiszemita szöveget. Az Instagramon ezután hét napra tiltották le a fiókját.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Rengetegen bírálták a Twittert, amiért nem tiltották le azonnal Wiley accountját, és egymás után közzé tehette gyűlöletkeltő posztjait, amelyben a zsidókat gyáváknak és kígyóknak nevezte.

A Campaign Against Antisemitism elnevezésű civil szervezet feljelentést tett a rendőrségen a bejegyzések tartalma miatt, majd Wiley közösségi oldalának bezárását követelték.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Wiley antiszemita tweetjei miatt az A-ListMGMT minden kapcsolatot megszüntetett vele. A társadalomban nincs helye antiszemitizmusnak[/perfectpullquote]

– tette közzé a Twitteren az elbocsátó üzenet hírét a zenész menedzsere, John Woolf. Korábban azt írta, hogy nem támogatja és nem nézi el ügyfele bejegyzéseit, és „beszélni fog a fejével”.

Wiley egyik nem hitelesített Twitter-oldalán azt írta, hogy „egyedül is elbánok az egész zsidó közösséggel, egyáltalán nem félek”. Majd azzal folytatta, hogy a Ku Klux Klanhoz képest a zsidók uralják az üzleti életet.

Érdemkeresztet kapott 2018-ban

Wiley-t, polgári nevén Richard Cowie-t, akit a grime stílus keresztapjaként is emlegetnek, 2018-ban a Brit Birodalom Rendjének Tagja (MBE) érdemrenddel tüntették ki, amelyet a munkájuk révén a társadalomra pozitív hatással bíró személyeknek ad a királyi család.

Donald Trump Kína elleni hadjárata részeként a Tiktok betiltását fontolgatja

Július 6-án Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy a szövetségi kormányzat fontolóra vette a TikTok és további kínai eredetű közösségi média oldalak betiltását az ország területén, biztonsági okokra hivatkozva. Pompeo bejelentését követően Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke is megerősítette: már vizsgálják a betiltás lehetőségét, írja a .

A 41 éves zenész ügyében a Twitter gyors intézkedésének hiányát erősen bírálva megszólaltak Jess Phillips és Neil Coyle munkáspárti országgyűlési képviselők és David Baddiel komikus is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bűnügyi egységünk jelentette az esetet a rendőrségnek, mert úgy véljük, Wiley bejegyzései kimerítik a rasszista gyűlöletbeszéd fogalmát, ami komoly börtönbüntetést is maga után vonhat. Továbbá megkerestük a Twittert és az Instagram tulajdonosát, Facebookot, hogy töröljék a több százezer követővel rendelkező közösségi oldalát, hogy elejét vegyék a további zsidóellenes gyűlöletbeszédnek. Úgy láttuk, hogy rengeteg követője tényleg elhiszi az általa terjesztett gyűlöletkeltő szövegeket[/perfectpullquote]

– jelezte a Campaign Against Antisemitism szóvivője, aki közölte, hogy kezdeményezik a zenész MBE érdemrendjének visszavonását is.

„Erőszaknak és zaklatásnak nincs helye platformunkon. Megfelelő irányelvekkel rendelkezünk, amelyek szabályozzák az erőszakos megnyilvánulásokat, és amelyek minden felhasználóra érvényesek. Ha találunk ilyen fiókot, akkor megtesszük az intézkedéseket. Az ominózus fiókot ideiglenesen letiltottuk” – jelentette ki a Twitter szóvivője.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból