Wim Wenders mint a német újhullám egyik éllovasa termékeny fotográfus is. Noha széleskörű témaválasztásról ismert fotóit már világszerte kiállították, a ’60-as és ’80-as évek periódusában készített polaroidjai eddig nem láttak nagyközönséget.

Wenders polaroid-imádata fiatal filmesként alakult ki, ezen a médiumon keresztül igyekezett felfedezni film csínját-bínját. Húsztól harmincöt éves koráig szinte kizárólag polaroid kamerával dokumentált, naplószerűen használta, kísérletezve keretekkel és ötletekkel. Ugyanakkor azt a módot is jelentette Wenders számára, amellyel egy egyedi megismételhetetlen képet lehetett készíteni.

Wimwenders1
Sydney / Fotó: Wim Wenders

A képeket Wenders olyan címekkel látta el, mint Alice in Instant Wonderland, California Dreaming vagy Looking for America. Wenders polaroidjai közt vannak forgatási képek is, amelyek a filmkészítés különböző fázisait dokumentálják belülről, de Wenders hosszú utazásait megörökítő képsorokat is találunk.

A New York-i felhőkarcolók, nap áztatta sivatagok és üres autópályák képei polaroidjairól visszaköszönnek filmjei jeleneteiben. Vannak köztük főhajtások más művészek előtt is, mint egy bevásárlóközpont kígyózó soráról készült polaroid, Andy Warhol Campbell’s leveseskonzerv képére rájátszva.

Wenders így ír a polaroid metódusáról:

Egy kis varázslat volt minden egyes alkalommal, se több, se kevesebb. Nem tudtál nem úgy érezni, mintha nem egy képtárgyat loptál volna ki a világból. A múlt egy pillanatát átültetted a jelenbe.

Az okostelefonos képfilterezés világában, ahol a fotókat vágjuk és manipuláljuk, Wenders polaroid-kollekciója emlékeztet minket egy majdhogy szent minőségre, és annak a szépségére, milyen egy pillanatot a maga egyszerűségében elkapni, mielőtt elmúlna.

 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.