World Press Photo kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

Új helyszínen, a Magyar Nemzeti Múzeumban látható idén a World Press Photo pályázat nyertes képeiből rendezett kiállítás. Ezúttal a naturArt – 25 év legszebb természetfotói című kísérőtárlattal együtt.

A magyarországi World Press Photo kiállítás több mint húsz év után hagyta el a Néprajzi Múzeumot, de új otthonában sem olyan, mint egy utazó tárlat: igazi múzeumi kiállítás.

Word Press Photo Kiállítás /Fotó: Thomas P. Peschak
Word Press Photo Kiállítás /Fotó: Thomas P. Peschak

Természetesen ezúttal is minden kép új, déja vu érzése legfeljebb a témákat illetően lehet a látogatónak. Hiszen sajnos a világ több konfliktuszónájából érkeztek már nyertes képek a korábbi World Press Photo pályázatokra is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Csatlakozott azonban egy új kategória is, amely elsősorban a természeti környezetet fenyegető veszélyeket mutatja be[/perfectpullquote]

– közölte Révész Tamás.

Erik Jager, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, hogy csodálatos otthonra talált Magyarországon a World Press Photo anyaga, melyet a világ 45 országában több négymillióan látogatnak évente. A kiállítás célja, hogy a független újságírásra leselkedő veszélyek időszakában felhívja a figyelmet világunk különbözőségeire és sokszínűségére.

Word Press Photo Kiállítás /Fotó: Neil Aldridge
Word Press Photo Kiállítás /Fotó: Neil Aldridge

Erik Jager kiemelte az idei pályázat győztes fotóját, Ronaldo Schemidt képét. A Venezuelában készült fotó, a szabadságjogokat egyre súlyosabban korlátozó Maduro elnök elleni egyik caracasi demonstráción készült. Azt a pillanatot mutatja, amelyben az egyik tüntető testét ellepik a lángok.

Révész Tamás az MTI kérdésére elmondta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]a World Press Photo legutóbbi pályázatára 125 országból 4548 fotográfus küldött be több mint 73 ezer felvételt, a 21 tagú nemzetközi zsűri ezek közül válogatta ki Amszterdamban a kiállítás 134 képét.[/perfectpullquote]

Fáth Péter, a naturArt elnöke a World Press Photo idei magyarországi kísérőtárlatáról beszélt. Mint emlékeztetett, a naturArt 25 éve szervezi meg Az év természetfotósa pályázatot, melynek összes díjazott fényképét – köztük Máté Bence 2010-ben világ legjobb természetfotójának választott munkáját – először állítják ki egy helyen.

Word Press Photo Kiállítás /Fotó: Ivor Prickett
Word Press Photo Kiállítás /Fotó: Ivor Prickett

Újdonság a magyar látogatók számára, hogy az országban most először mutatkoznak be a World Press Photo Digital Storytelling verseny győztesei. A bemutatott filmek folyamatos moziélményt nyújtanak majd, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti az október 23-ig látogatható kiállításban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból