Hogyan nézhet szembe a társadalom a klímaválság helyi kihívásaival? Mit tekintünk természetnek? Miként képzeljük el az új körülmények szerint újraszerveződő társadalmat magunk körül? György Péter esztéta és Sipos Balázs színházrendező-publicista keresi a választ az xtro realm csoport beszélgetéssorozatán, az FKSE-ben.

Kirándulássorozat  az xtro realm csoporttal

Az xtro realm csoport őszi diszkusszív gyakorlatai a képzelet fogalmát veszik górcső alá. A beszélgetés- és kirándulássorozat célja, hogy különböző szempontok mentén számot vessünk a gondolkodásunk meghatározottságaival, lehetővé téve a lokális képzelet felszabadítását.

Klímaváltozás Klímaválság Szabadság Híd Tüntetés Klímavédelem
Performansszal Tüntették A Fridays For The Future És Az Extinction Rebellion Aktivistái A Kossuth Téren A Klímavédelemért, 2019., Május 17. / Fotó: Mohai Balázs / Mti

A klímaválság helyi kihívásaival való társadalmi szembenézés ugyanis csak akkor lehetséges – állítják a szervezők –, ha képesek vagyunk választ adni olyan alapvető kérdésekre, mint: mit tekintünk természetnek; honnan származnak a klímaválsággal kapcsolatos narratíváink; miként képzeljük el az új körülmények szerint újraszerveződő társadalmat magunk körül.

Izland eltemette az első klímaváltozás miatt elolvadt gleccsert

Eltemették az izlandiak az Okjökull-gleccsert, írja a The Guardian. A klímaváltozás első visszafordíthatatlan következményét jelölte meg ezzel az ország. A tudósok ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy a szubarktikus ország jéghordalékai hasonló sorsa juthatnak, ha nem történik változás. A valaha mért legmelegebb júliusi hőmérséklet apropóján egy kőbe vésett emléktáblát is felállítottak a gleccser mára már hűlt helyén.

A sorozat első alkalmával a társadalmi képzelet fogalmát járjuk körbe meghívott vendégeink, György Péter és Sipos Balázs közreműködésével szeptember 23-án, este 7 órakor, az FKSE-ben.

Társadalmi képzelet és klímaváltozás

A bevezető alkalom a magyar társadalmi képzeletben megjelenő természetfogalmat járja körül. Ennek keretében a beszélgetőpartnerek segítségével arról is szó esik majd, hogy elképzelhető-e a klímaválságról való gondolkodás dekolonializálása, a globálisan történő ökológiai folyamat helyi megközelítése.

Etiópia 4 milliárd fát ültet, hogy megakadályozza a klímakatasztrófát

Körülbelül 350 millió fát ültetett Etiópia a klímakatasztrófa megfékezése érdekében, írja a The Guardian brit hírportál. Ezen projekt a ” nemzeti zöld örökség” kezdeményezése, aminek keretén belül 4 milliárd fát szeretnének ültetni az országban még ezen a nyáron. A “zöld örökségben” minden lelkes etióp legalább 40 csemetét ültet el a földbe.

És ha igen, a művészet ebben milyen szerepet tölthet be? Bodor Ádám és Makovecz Imre munkásságán keresztül vizsgáljuk a kulturálisan velünk élő természetfogalmakat.

Zilahi Anna: Egy ponton a menekülés már nem adekvát válasz

A Körhinta Kör tagjaként indultam, ebben a műhelyben szocializálódtam. Ugyan számos publikációm jelent meg, de nem állt össze egy kötetnyi szöveg. Egyrészt lassan dolgozom, keveset írok, másrészt pont egy olyan időszakot éltem, amikor a kortársaimnak már megjelentek az első köteteik, és ők kezdtek eltávolodni első írásaiktól.

A programok Zilahi Anna és Süveges Rita szervezésében, az xtro realm csoport az OFF-Biennálé 2020-as Levegőt! című kiadására készülő projektjének részeként valósulnak meg.

A beszélgetéssorozat további programjairól ezen a linken olvashatsz bővebben.

Facebook-eseményITT

Időpont: 2019. szeptember 23., hétfő, 19 óra

Helyszín: FKSE, Budapest

Jegyár: Ingyenes

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.