Követem Events Hogyan nézhet szembe a társadalom a klímaválság helyi kihívásaival?

Hogyan nézhet szembe a társadalom a klímaválság helyi kihívásaival?

Promóció

Hogyan nézhet szembe a társadalom a klímaválság helyi kihívásaival? Mit tekintünk természetnek? Miként képzeljük el az új körülmények szerint újraszerveződő társadalmat magunk körül? György Péter esztéta és Sipos Balázs színházrendező-publicista keresi a választ az xtro realm csoport beszélgetéssorozatán, az FKSE-ben.

Kirándulássorozat  az xtro realm csoporttal

Promóció
- Advertisement -

Az xtro realm csoport őszi diszkusszív gyakorlatai a képzelet fogalmát veszik górcső alá. A beszélgetés- és kirándulássorozat célja, hogy különböző szempontok mentén számot vessünk a gondolkodásunk meghatározottságaival, lehetővé téve a lokális képzelet felszabadítását.

Performansszal tüntették a Fridays for the future és az Extinction Rebellion aktivistái a Kossuth téren a klímavédelemért, 2019., május 17. / Fotó: Mohai Balázs / MTI

A klímaválság helyi kihívásaival való társadalmi szembenézés ugyanis csak akkor lehetséges – állítják a szervezők –, ha képesek vagyunk választ adni olyan alapvető kérdésekre, mint: mit tekintünk természetnek; honnan származnak a klímaválsággal kapcsolatos narratíváink; miként képzeljük el az új körülmények szerint újraszerveződő társadalmat magunk körül.

Izland eltemette az első klímaváltozás miatt elolvadt gleccsert

Eltemették az izlandiak az Okjökull-gleccsert, írja a The Guardian. A klímaváltozás első visszafordíthatatlan következményét jelölte meg ezzel az ország. A tudósok ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy a szubarktikus ország jéghordalékai hasonló sorsa juthatnak, ha nem történik változás. A valaha mért legmelegebb júliusi hőmérséklet apropóján egy kőbe vésett emléktáblát is felállítottak a gleccser mára már hűlt helyén.

A sorozat első alkalmával a társadalmi képzelet fogalmát járjuk körbe meghívott vendégeink, György Péter és Sipos Balázs közreműködésével szeptember 23-án, este 7 órakor, az FKSE-ben.

Társadalmi képzelet és klímaváltozás

A bevezető alkalom a magyar társadalmi képzeletben megjelenő természetfogalmat járja körül. Ennek keretében a beszélgetőpartnerek segítségével arról is szó esik majd, hogy elképzelhető-e a klímaválságról való gondolkodás dekolonializálása, a globálisan történő ökológiai folyamat helyi megközelítése.

Etiópia 4 milliárd fát ültet, hogy megakadályozza a klímakatasztrófát

Körülbelül 350 millió fát ültetett Etiópia a klímakatasztrófa megfékezése érdekében, írja a The Guardian brit hírportál. Ezen projekt a ” nemzeti zöld örökség” kezdeményezése, aminek keretén belül 4 milliárd fát szeretnének ültetni az országban még ezen a nyáron. A “zöld örökségben” minden lelkes etióp legalább 40 csemetét ültet el a földbe.

És ha igen, a művészet ebben milyen szerepet tölthet be? Bodor Ádám és Makovecz Imre munkásságán keresztül vizsgáljuk a kulturálisan velünk élő természetfogalmakat.

Zilahi Anna: Egy ponton a menekülés már nem adekvát válasz

A Körhinta Kör tagjaként indultam, ebben a műhelyben szocializálódtam. Ugyan számos publikációm jelent meg, de nem állt össze egy kötetnyi szöveg. Egyrészt lassan dolgozom, keveset írok, másrészt pont egy olyan időszakot éltem, amikor a kortársaimnak már megjelentek az első köteteik, és ők kezdtek eltávolodni első írásaiktól.

A programok Zilahi Anna és Süveges Rita szervezésében, az xtro realm csoport az OFF-Biennálé 2020-as Levegőt! című kiadására készülő projektjének részeként valósulnak meg.

A beszélgetéssorozat további programjairól ezen a linken olvashatsz bővebben.

Facebook-eseményITT

Időpont: 2019. szeptember 23., hétfő, 19 óra

Helyszín: FKSE, Budapest

Jegyár: Ingyenes

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3