Albumpremier: Az Y-generációról írt EP-t a twentees

A twentees Y-sztorik című új kislemezén saját és kortársaik mindennapi ügyeit foglalta dalokba, általános Y-generációs érzéseket, a folytonos megfelelési kényszertől kezdve egészen az internetfüggőségig. 

A twentees konceptlemeze három Y-generációs témát jár körbe. A Jelen, múlt, jövő című szám az internetfüggőséget, a 101% a magasra tűzött célok és a kedvtelenség közötti ingadozást fogalmazza meg. Míg az Y egy átfogó ars poeticaként beszél általános, a generációra jellemző érzéseket.

twentees by lenart gabor 5
/ Fotó: A Twentees hivatalos Facebook-oldala

Utóbbi dalhoz klipet is forgattak, ami tulajdonképpen egy Instagram-storyba ágyazott történet, ezzel is reflektálva arra, ahogy minden pillanatunkat online is közéteszünk.

A twentees frontembere, Balázs Konrád így mesél a lemezről:

Valamiért mindig irtóztam a „konceptlemez” fogalomtól, de most volt bennünk annyi inger egy témához kötődően, hogy úgy voltunk vele; legyen egyértelmű, deklarált kapocs a dalok között, főleg, ha egy EP-re kerülnek.

A zenekarban az Y generáció két külön korcsoportja képviselteti magát: két 23 éves és két 30 éves tagból áll a twentees, de a dalszövegek leginkább Balázs Konrád frontember világhoz való hozzáállását tükrözik:

A szövegírás számomra mindig nehéz ügy, mert hallgatóként inkább a zene beszél hozzám, és én is zenei nyelven szeretek beszélni. Most is küzdelmes volt a folyamat, de mivel magamra mintáztam a dalokat, sikerült őszintén beszélnem az elejétől a végéig, kevés fiktív elemhez kellett hozzányúlni.

Az Y-sztorik producere ezúttal is Ligeti Gyuri volt, a lemezt pedig a szegedi Miracle Soundban vették fel Szabó Szebesztiánnal, aki a masterért is felelt.

Az Y-t hamarosan egy újabb videoklip is követi. 

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból