A nyomorból az Oscar-gáláig: Ismerd meg Yalitza Aparicio történetét

Alfonso Cuarón Roma című filmjében Cleo szerepében tűnt fel. Előtte a számláit is alig tudta kifizetni. Yalitza Aparicio élete 180 fokos fordulatot vett, miután a rendező személyesen választotta be legutóbbi alkotásába.

Yalitza Aparicio küzdelmes mindennapokat élt a több Oscar-díjra jelölt film előtt. Pedagógiai végzettséget szereztt Mexikóban, de a tanulmányi hitelt valamiből ki kellett fizetnie. Volt felszolgáló, recepciós, vigyázott gyerekekre és főzött is, hogy elkerülje a teljes anyagi csődöt. Mivel nem nézett televíziót, nem tudta, ki az az Alfonso Cuarón.

roma 382 rf 4
Élete teljesen megváltozott a nagysikerű film után / Fotó: AL DÍA News

Nővérét Edithet hívta a meghallgatásra, aki terhessége miatt lemondta. Ahogy Aparicio visszaemlékszik, a meghallgatáson furcsa dolgokat kérdeztek tőle.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt akarták tudni, hogy voltam-e valaha szerelmes, vannak-e félelmeim, hiszek-e a barátságban. Nem tudtam, hogy ez egyfajta teszt. A legjobb tudásom szerint válaszoltam[/perfectpullquote]

– mondja Aparicio. A kérdések miatt a színésznő azt hitte, az egész meghallgatás valami átverés. A filmes csapatnak el kellett utaznia hozzá, hogy meggyőzzék, minden rendben van.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A harmadik fordulóra már Aparicio a családját is elvitte. Egy ponton majdnem hazament, mert úgy érezte, valami akkor sem oké. [/perfectpullquote]

De édesanyja meggyőzte, rengeteget utaztak, várják meg a végét. Végül Cuarón kiválasztotta őt Cleo szerepére, onnantól pedig nem volt megállás. A film számos sikert bezsebelt.

Brad Pitt, George Clooney és Alfonso Cuarón is tiltakozik a Filmakadémia Oscar-döntése ellen

Az idei Oscar-gála már most sem maradt drámamentes. Szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, mi lesz a házigazdával, most pedig a hírességek nyílt levélben sürgetik a Filmakadémiát, vonja vissza döntését. A díjátadót az ABC közvetíti. Ha az Akadémia nem tesz eleget a tiltakozók kérésének, az adás reklámideje alatt fogják kiosztani négy kategória díját.

Aparicio még a forgatás alatt is többször megkérdezte magától, hogy jól döntött-e. Nem volt könnyű helyzetben, de végül minden, amit a tanári képzése alatt tanult, átsegítette a nehézségeken. Elmondása szerint, ennek sokat köszönhet, és végtére is egy álma vált valóra. Még mindig tanítani szeretne, és csak olyan filmes szerepeket vállal, amelyben a karakter szerepe valamilyen tanulsággal szolgál. A fiatal hölgy úgy érzi, a filmnek köszönhetően végre el tudja hinni: semmi nem lehetetlen.

Nézd meg a film előzetesét!

ROMA – Official Trailer [HD] – Netflix

This is “ROMA – Official Trailer [HD] – Netflix” by OP9 on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból