Úgy tűnik, Kínában tényleg mindent hamisítanak. Több bemutató keretében is lemásolták Yayoi Kusama műveit és nevével visszaélve hamisítványokat állítottak ki.

Yayoi Kusama, forradalminak számító japán művész alkotásait több mint 50 éves karrierje során már számtalanszor lekoppintották. Kusama most azonban jogi lépéseket fontolgat több kínai művészeti kiállítás ellen is, amelyek hamis alkotásokat mutattak be.

A Guardian szerint ebben az évben legalább fél tucat kínai városban mutattak be hamisítványokat visszaélve Kusama nevével. A szóban forgó kiállítások nagy része ugyan ingyen megtekinthető volt, az egyik, Changshaban 7 font (2500 forint) körüli összeget kért el a belépésért.

Ez a kiállítás még most is látható. A sanghaji kiállítást Kusama stábjának fenyegetésére bezárták.

A kiállítások Yayoi Kusama híres pöttyös installációjának hamisított változatait mutatták be. 

Yayoi Kusama In Infinity Louisiana Museum Of Modern Art
Kusama Ikonikus Pöttyeit Hamisították Kínában / Fotó: Trendland

A Yayoi Kusama Alapítvány megerősítette, hogy a kínai kiállítások egytől egyig hamisított műveket mutattak be a művésznő engedélye nélkül. Az alapítvány szerint ez súlyosan sérti Kusama szerzői jogait, nemzetközi hírnevét és az alapítvány érdekeit.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ezek a tisztességtelen cselekmények veszélyeztetik a közerkölcsöt és különösen rosszindulatú megsértését jelentik a tisztességnek. Valamennyi művész eredetiségének és szerzői jogainak megvetendő megsértését valósítják meg. Ezért határozottan elítéljük ezeket a cselekményeket   [/perfectpullquote]

– áll az alapítvány közleményében.

Az NHK cikke szerint Kusama jogászai éppen azon vannak, hogy beazonosítsák, ki szervezte a hamis kiállításokat, és szerzői jogi jogsértés miatt büntetőeljárást szándékoznak indítani ellenük.