Nézem Képzőművészet Yayoi Kusama: Aki a virágot ennyire szereti, az csak...

Yayoi Kusama: Aki a virágot ennyire szereti, az csak megszállott lehet

Promóció

Yayoi Kusama, japán művésznő mindig is hóbortos, lélegzetállító installációról volt ismert. Képzeletét egy ideje az Eltűnő Szoba (Obliteration Room) víziója szállta meg. Ez arra a koncepcióra épül, hogy amúgy teljesen hétköznapi szobabelsőket a múzeumi látogatók színes pontszerű matricák segítségével „eltüntetnek”. Legújabb látomásában vörös virágok borítanak be egy teljes lakást.

Promóció
- Advertisement -

A nem meglepő módon Virágmegszállottság (Flower Obsession) címet viselő installáció a National Gallery of Victoria Triennial ünnepélyes megnyitójára berendezett lakásban „látható”.

Százszorszépet és ragasztót adtak a látogatók kezébe, akik a padlótól a bútorokig bárhová felragaszthatták azokat.

A 4 hónapig tartó „lakberendezés” végén aztán a lakást úgy beborították a virágok, mintha a természet újrahasznosított volna egy elhagyatott területet.  

És hogy honnan jött a virágorgia ötlete? Yayoi Kusama így emlékszik vissza: „Egyszer vörös virágokat pillantottam meg az asztalterítőn, és mikor felnéztem, azt láttam, hogy a plafon, az ablakok, az oszlopok mintha ugyanazzal a piros virág mintával lettek volna bevonva. Az egész szobát, a testemet, az egész univerzumot vörös virágok borították, és abban a pillanatban a lelkem eltűnt.” És hogy ezt elhiggyük neki, hozzáteszi: „Ez nem illúzió volt, hanem a valóság maga.”

Yayoi Kusama: Eltűnő szoba / Fotó: Eugene Hyland

A látvány önmagáért beszél. Még szerencse, hogy a művésznő viszonylag környezetkímélő módon járt el. Annyiban legalábbis, hogy művirágokat alkalmazott. 

Az pedig meglepő, hogy sikerült két fotónál többet készíteni a kiállításán, ugyanis nemrégiben bevezette a 30 másodperces szabályt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3