Yayoi Kusama: Aki a virágot ennyire szereti, az csak megszállott lehet

Yayoi Kusama, japán művésznő mindig is hóbortos, lélegzetállító installációról volt ismert. Képzeletét egy ideje az Eltűnő Szoba (Obliteration Room) víziója szállta meg. Ez arra a koncepcióra épül, hogy amúgy teljesen hétköznapi szobabelsőket a múzeumi látogatók színes pontszerű matricák segítségével „eltüntetnek”. Legújabb látomásában vörös virágok borítanak be egy teljes lakást.

A nem meglepő módon Virágmegszállottság (Flower Obsession) címet viselő installáció a National Gallery of Victoria Triennial ünnepélyes megnyitójára berendezett lakásban „látható”.

Százszorszépet és ragasztót adtak a látogatók kezébe, akik a padlótól a bútorokig bárhová felragaszthatták azokat.

A 4 hónapig tartó „lakberendezés” végén aztán a lakást úgy beborították a virágok, mintha a természet újrahasznosított volna egy elhagyatott területet.  

És hogy honnan jött a virágorgia ötlete? Yayoi Kusama így emlékszik vissza: „Egyszer vörös virágokat pillantottam meg az asztalterítőn, és mikor felnéztem, azt láttam, hogy a plafon, az ablakok, az oszlopok mintha ugyanazzal a piros virág mintával lettek volna bevonva. Az egész szobát, a testemet, az egész univerzumot vörös virágok borították, és abban a pillanatban a lelkem eltűnt.” És hogy ezt elhiggyük neki, hozzáteszi: „Ez nem illúzió volt, hanem a valóság maga.”

Yayoi Kusama Ngv 6
Yayoi Kusama: Eltűnő Szoba / Fotó: Eugene Hyland

A látvány önmagáért beszél. Még szerencse, hogy a művésznő viszonylag környezetkímélő módon járt el. Annyiban legalábbis, hogy művirágokat alkalmazott. 

Az pedig meglepő, hogy sikerült két fotónál többet készíteni a kiállításán, ugyanis nemrégiben bevezette a 30 másodperces szabályt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból