Yayoi Kusama-kiállítás nyílik a Tate Modern múzeum huszadik születésnapja alkalmából

Huszadik születésnapját ünnepli a londoni Tate Modern múzeum, Yayoi Kusama installációt is kiállítják ennek okán.

Yayoi Kusama installációival ünnepelnek!

A kiállításon látható lesz Yayoi Kusama két magával ragadó tükörszoba installációja is. Az Infinity Mirrored Room – Filled with the Brilliance of Life, amelyet eredetileg a 2012-es  ̶ szintén a Tate Modernben tartott  ̶  retrospektív kiállítására készített.

Yayoi Kusama
Yayoi Kusama / Fotó: CNN

A másik installáció, a Chandelier of Grief, amely a végtelen univerzum illúzióját kelti, hatalmas forgó csillárok segítségével. Kusama szerint az installációkban tökéletes Instagram-fotók készülhetnek majd, írja a Harper’s Bazaar.

A Tate Modern mindenkihez közelebb viszi a művészetet!

Kusama az ismétlődő pontmintáiról vált ismerté, aki az egyik legbefolyásosabb élő művészek egyike, olyan alkotók inspirálták, mint Andy Warhol és Damien Hirst. A művésznő festőként kezdte karrierjét Japánban, majd a ’60-as években a New York-i, férfiak által uralt, művészeti világának meghatározó részévé vált. Kívülállósságát használta arra, hogy provokatív gondolatokat ébresztő, eredeti alkotásokat készítsen. Művei nem csak humorral voltak átitatva, de olyan társadalmi témákra is reflektáltak, mint a nők jogai vagy a vietnámi háború ellenes mozgalmak.

Yayoi Kusama újabb végtelen szobát mutat be a kiállításán

A japán művész, Yayoi Kusama egyhónapos kiállítása november 9. és december 14. között válik látogathatóvá a New York-i David Zwirner Galériában. Láthatjuk majd Kusama ikonikus pöttyös festményeit, figyelemfelkeltő szobrait és mindenki kedvencét, egy vadonatúj Végtelen Szobá t. Kusama rendkívül népszerűvé vált az Instagram-felhasználók körében. A kiállításokra kígyózó sorok és szigorú időkorlátozások jellemzők.

Kusama 1977 óta önkéntesen egy pszichiátriai intézetben él; munkássága a pszichológiai traumákból való menekülés vágyát fejezi ki, amely tükrözött tereket és végtelen pontokat eredményeztek.

kusama chandelier of grief
Chandelier of Grief / Fotó: Tate Modern

A Kusama-kiállítás, csak az egyik eleme a Tate Modern tervezett születésnapi eseményeinek. A másik kiemelt installáció, Louise Bourgeois ikonikus óriáspókjának, Marmannak a visszatérése lesz.

A Tate Modern a húsz évvel ezelőtti megnyitója óta a világ egyik leginkább látogatott modern- és kortárs művészeteket bemutató múzeumává vált.

Megváltoztatta a műfajokhoz való hozzáállást, és minden eddiginél elérhetőbbé tette a művészetet azzal, hogy a galériába való belépés ingyenes.

kusama infinity room
Infinity Mirrored Room / Fotó: Tate Modern

A Tate Modern igazgatója, Frances Morris elárulta, hogy 2020 májusáig számos új alkotás, gyűjtemény és művész fog bemutatkozni, Kusama és Bourgeois alkotásai mellett a 20. század avantgarde művészetnek is teret engednek a múzeum falai között.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból