YG, Beyoncé, Kendrick Lamar: a tüntetéshullám legütősebb trekkjei

A George Floyd halálával erőre kapó világszerte kirobbant tüntetéshullám mellett divatmárkák gyűjtenek adományokat a feketék jogaiért küzdő szervezetek számára. A zeneiparban tevékenykedő szereplők keményen beszólnak a politikai vezetésnek. A képzőművészet képviselői közül még Banksy is elkészített egy Black Lives Matter-mozgalmat támogató graffitit.

De mit hallgass, ha hadat üzennél?

George Floyd embertelen és kegyetlen kivégzése, a járványügyi helyzet hozományaként mindenkiben felgyülemlett feszültség, és a nyakunkon lévő munkanélkülivé váló tömegek frusztráltsága talán együttesen adott lendületet a világszintű tiltakozásoknak.

Jó eséllyel remélhetjük, hogy ezúttal a tüntetéshullám farvizén érkező változás szele el is éri a társadalmainkat.

A tüntetések tömegeket megmozdító ereje nagyban köszönhető a zeneiparban tevékenykedők hatékony felszólalásainak és kampányainak. A TheShowMustBePaused és a BlackoutTuesday kezdeményezések arra hivatottak felhívni a figyelmet, hogy a zeneipar egy multi-milliárdos ágazat, ami sikerességét jelentős mértékben a fekete művészek alkotásainak is köszönheti. A zeneipar célja az integritás és az ágazat színesen tartása, amelyben számos ember megfér egymás mellett, származástól függetlenül.

A Notting Hill-i Karnevál apró sejtmagjai

Az idén elmaradó Notting Hill-i karnevál története 1959-ig nyúlik vissza. Az Egyesült Királyság gazdaságát minden évben fontszázmilliókkal gyarapító kétnapos fesztivál szervezői a háború után Londonba települő fekete karibi tömegek és a fehér londoniak közti feszültségek enyhítését tűzték ki célul. A jellemzően ezen a fesztiválon fellépő soundsystemek és DJ-k most a London-szerte felvonuló tömegek közt kezdtek el játszani.

YG – FTP (Official Audio)

WATCH BLOOD WALK MUSIC VIDEO ▶ https://youtu.be/OgoJB0wXr7Q FUCK THE POLICE. NO JUSTICE NO PEACE. https://YG.lnk.to/FTP Produced by Swish & Larry Jayy FOLLOW…

A rendőrség oldalán mutatkozó rendszerszintű erőszakra adott válaszul több amerikai államban felmerült a rendfenntartó szervekre vonatkozó jogszabályok módosításának lehetősége. A jövőben több állami támogatást biztosítanak majd a közösségi szerveződésű bűnmegelőzést elősegítő kezdeményezéseknek. Az intézkedések nyomán a tüntetéshullámnak új himnusza született.

Keenon Daequan Ray Jackson, művésznevén YG vagy Young Gangsta, amerikai nyugati parti hiphopelőadó FTP (Fuck the Police) című száma a “nincs igazság, nincs béke” skandálásokat felerősítő és a felvonulók leghallgatottabbá vált trekkje lett.

Arcátlan és polgárpukkasztó dalszövegeikkel a tüntetéseken felbukkanó soundsystemek által közvetített zenék rámutatnak, hogy udvarias-kedveskedő tettekkel, beszédekkel és dallamokkal képtelenség lesz legyőzni az emberiség történetétől eddig elválaszthatatlannak tűnő rasszizmust.

Che Lingo és a tökéletes időzítés

Che Lingo, dél-londoni rapper barátja 2013-ban visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett egy rendőri letartóztatás során, amikor is az egyik intézkedő tiszt eltörte a férfi nyakát. Che Lingo tompa, Kendrick Lamar-ihlette dallamaival és kertelés néküli szövegeivel barátja emléke előtt is tiszteleg. My Block című trekkje februárban debütált, nem meglepő hát, hogy a tüntetések másik kedvelt rapperévé vált.

Che Lingo – My Block (Official Music Video)

Stream “MY BLOCK” On All Platforms: https://lnk.to/MyBlock DEBUT ALBUM #THEWORSTGENERATION: https://ada.lnk.to/The-Worst-Generation Follow CHE LINGO Instagra…

A dalszöveg arra emlékeztet, hogy gyakran mennyire másodlagossá jelentéktelenedik a fekete britek élete, és mennyire megkülönböztetett és agresszív bánásmódban részesülnek az állam oldaláról.

Keedron Bryant – I Just Wanna Live

A 12 éves gospel énekes kisfiú saját édesanyja által írt dallal borzolja a tüntetők karjára a libabőrt.

I just wanna live

content is child appropriate

Ellen Degenerestől kezdve Barack Obamán át mindenki felfigyelt a tehetséges fiatalemberre, will.i.am pedig remixet is készített az 50 másodperces anyagból.

Terrace Martin – Pig Feet

Terrace Martin számához Denzel Curry írt verse-t, a dalszövege pedig nem a reményről szól és nem a békét hirdeti.

Denzel Curry + Terrace Martin – PIG FEET (feat. Daylyt, Kamasi Washington, & G Perico)

PIG FEET – Terrace Martin featuring @denzelcurryph @kamasiwashington @bgperico @daylyt2k Produced by @terracemartin Co produced by @trevorlawrencejr @marlon_…

A rapper testvére tisztázatlan körülmények között hunyt el, miután a floridai rendőrség letartóztatta márciusban.

Beyoncé, a tüntetéshullám koronázatlan királynője

Az r’n’b díva a 2016-os Super Bowlon a radikális polgárjogi mozgalom előtt tisztelegve fekete párducoknak öltözött táncosokkal falanx alakzatban állt színpadra. A szimbolikus fellépés a mai napig nagy jelentősséggel bír.

Beyoncé – Formation

Grammy nominated best video of the year “Formation” from LEMONADE the Visual Album Available Now! iTunes: http://smarturl.it/LEMONADEitunes Amazon.com: http:…

2016 az elnökválasztás és a Charlottesville-i náci tüntetés éve is volt az Egyesült Államokban, és a dal még mindig aktuális, és jelezi, hogy egyáltalán nem sikerült továbblépnünk azóta.

Bashy – Black Boys

A Nagy-Britanniában rendezett tüntetések szinte mindegyikén felcsendültek Bashy ritmusai.

Bashy – Black Boys (Official Video)

CHECK OUT OFFICIAL REMIX VIDEOS Song: BlackBoys Artist: Bashy Producer: NaughtyBoy Promo Director: Jamie Cox (Bikini Films) Single Release Date: 29.10.07 Lab…

A dalszöveg brit példaképeket sorol, Lenny Henry-től kezdve Ian Wrighton át Dizzee Rascalig, és Bashy azzal a reménnyel készítette, hogy a dal motivációként szolgál majd minden fekete számára.

Dua Saleh – Body Cast

A minneapolisi születésű Dua Saleh kísérteties és erőteljes, múlt héten megjelent komor hangulatú dalával a rendőri brutalitásról énekel.

Dua Saleh – body cast (Official Video)

Donate/Stream: https://duasaleh.lnk.to/bodycast Video by Braden Lee – https://instagram.com/bradenxlee Additional Footage by Brendan Lauer – https://instagra…

A videó nyitó- és záróképén egy nő a jogai védelméről beszél:

Nem tettem semmi törvénybeütközőt, de mégis megsértik a jogaimat

– szól a dalszöveg, miközben a klip nagy részében Saleh kihalt vonatsíneken sétál és baljós dolgokról énekel.

A tüntetéshullám himnusza: Kendrick Lamar – Alright 

Kendrick Lamar több mint 130 milliós hallgatottságú Alright-ja kétségkívül a tüntetéshullám himnusza lesz egészen addig, amíg a kirekesztett csoportok el nem érik az igazság áldott állapotát. Amikor pedig elérik, azért fog szólni, hogy ezzel a dallal ünnepeljenek.

Kendrick Lamar – Alright

To Pimp A Butterfly album out now iTunes: http://smarturl.it/ToPimpAButterfly Target: http://smarturl.it/ToPimpAButterflyTG Google Play: http://smarturl.it/T…

Lamar a 2016-os Grammy legemlékezetesebb előadását nyújtotta a számmal, amit bokájuknál fogva láncravert táncosokkal adott elő.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból