A világon végigfutó koronavírus miatt számtalan ember veszti el a munkahelyét vagy épp kényszerül otthonmaradásra és home-officera. Ebből következik az internet szolgáltatások megnövekedett használata, ami hosszú távon problémát jelenthet a leterheltséget és az elképesztő adatforgalmat illetően. A Youtube-nak és a Netflixnek azonban sikerült megoldást találnia minderre. 

Nem hirtelen döntés volt

A Youtube nemrég bejelentette, hogy csökkenti a platformon nézhető videók minőségét. Így az alapbeállítások szerint egy kisebb felbontásban lesznek nézhetők és hallgathatók a videók. Ezzel jelentősen csökkentenék az olykor felesleges adatforgalmat. Példának okán a munka közben háttérben zenét hallgatók nem HD minőségben fogják élvezni kedvenc előadójuk új albumját. Ha azonban mégis ragaszkodunk a legjobb felbontású felvételekhez, manuálisan könnyedén átállíthatjuk azt. 

Youtube Adatforgalom Csokkentes Covid19
A Youtube Csökkentené Az Adatforgalmát A Koronavírus Miatt / Fotó: Getty Images

A döntés azonban nem volt teljesen váratlan. Korábban az Európai Unió egyik megbízottja, Thierry Breton is felkereste és elérte a videómegosztó szolgáltatóknál, hogy csökkentsék a streamelt felvételek mennyiségét, ezzel kevésbé leterhelve az internet kapacitását. Amióta ugyanis emberek milliói zárkóztak be a koronavírus miatt, jelentősen megnövekedett az adatforgalom is. 

Bencés szerzetesek YouTube-listát állítottak össze, amin Bob Marley és Metallica is szerepel

A jazzre és rockra hangolt könnyűzenei lista 23 videóból áll, a Metallica The Unforgivenjétől a The Beatles Here Comes the Sun jáig ír le egy emelkedő ívet a nagyböjti tematikának megfelelően. A szimbolikus nevű Lamb of God zenekar mellett a The Dead South In Hell I’ll Be In Good Company című száma is felfért a listára, írja az .

Thierry Breton később megkereste a Youtube ügyvezető igazgatóját, Susan Wojcickit is, hogy megvitassák a platformon is jelenlevő problémát. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Továbbra is folytatjuk a munkát az Európai Unióval és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a moderátoraink minimalizálják a rendszerben kialakult stresszhelyzetet. Persze fontosnak tartjuk azt is, hogy a tartalomfogyasztóink ezek után is jó minőségben élvezhessék a szolgáltatásainkat [/perfectpullquote]

nyilatkozott a YouTube csapata a probléma orvoslását illetően. Mi több, 16 országban – beleértve  az Egyesült Amerikai Államokat, Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Olaszországot, Indiát és Japánt – a YouTube főoldalán egy új kategória is megjelent. Ebben a felhasználók hiteles forrásokból értesülhetnek a koronavírusról. Az új funkciónak köszönhetően automatikusan felugranak az ABC News, a CBS News, MSNBC, BBC News, CNN, a New York Times és a Bloomberg videói. Így azok, akik a platformot elsősorban informálódásra vagy tanulásra használják, első kézből értesülhetnek a legfrissebb hírekről. 

Volt már erre példa

A Youtube tulajdonképpen a Netflix stratégiáját követi, ami korábban a legtöbb adatforgalmat generáló applikáció volt az elképesztő mennyiségű streamelt tartalom folytán.

A koronavírus miatt karanténban filmezők tornázták fel a Netflix részvényeit

A koronavírus miatt karanténban filmezők tornázták fel a Netflix részvényeit Decemberben azonosítottak egy új vírust, ami a kínai Vuhanból terjedt el. A város lakossága nagyobb, mint Magyarországé: 11 millió fő. A kórokozót eddig 18 országban azonosították. A fertőzöttek száma 11940, a halálos áldozatoké pedig 259. A szövődmények a legtöbbször vírusos tüdőgyulladáshoz vezetnek.

Az oldal az elkövetkező 30 napban azonban szintén csökkenti a videók felbontásának bitszámát. Ez területenként 25%-kal kevesebb adatforgalmat jelent. Arról azonban nincsen információ, hogy így pontosan milyen felbontásban élvezhetik kedvenc sorozataikat a tartalomfogyasztók. 

Érdekes adalék, hogy a napokban a YouTube jóval túlszárnyalta a Netflixet, a videómegosztó oldal adatforgalma ugyanis a duplájára nőtt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet